default-image

Οικοδόμοι "κασκαντέρ" ρισκάρουν τη ζωή τους

Κρήτη
Οικοδόμοι "κασκαντέρ" ρισκάρουν τη ζωή τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί πια τα εργοτάξια στο χώρο της οικοδομής να είναι πολύ λίγα στην Κρήτη, αλλά διαπιστώνεται η αντιστρόφως ανάλογη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, όπως καταγγέλλουν στη "Νέα Κρήτη" οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και των οικοδόμων, λέγοντας πως από το 2010 και μετά που ξεκίνησε η κρίση, η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη.

Οι οικοδόμοι, μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα λιγοστά μεροκάματα που μπορούν να βρουν, κάνουν ό,τι τους αναθέτουν, ακόμα και αν πρέπει να λειτουργήσουν σαν "κασκαντέρ", γεγονός που μπορεί να τους στοιχίσει την ίδια τους τη ζωή, μετατρέποντας τη δουλειά τους σε μεροκάματο του τρόμου ή ακόμα και του θανάτου!

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς είπε χαρακτηριστικά:

«Έχει μια λογική αυτή η αύξηση των ατυχημάτων στο χώρο της οικοδομής, παρότι έχει μειωθεί τόσο πολύ η δουλειά. Στο ότι ο εργαζόμενος φοβάται να αντιδράσει σε κάτι που θα του αναθέσουν, με αποτέλεσμα να κάνει ακόμα και τον... κασκαντέρ για να διασφαλίσει αυτό το πολύτιμο μεροκάματο, για να συντηρήσει την οικογένειά του.

»Γι' αυτό δημιουργήσαμε και την ανώνυμη γραμμή, έτσι ώστε να μη στοχοποιούνται οι εργαζόμενοι και να μεριμνά το Εργατικό Κέντρο. Γιατί κι εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πού γίνεται και πότε ένα έργο και ειδικά ιδιωτικό, παρά μόνο αν το εντοπίζουμε με τους ελέγχους που κάνουμε, όσες φορές βγαίνουμε»...

Να υπενθυμίσουμε ότι όποιος οικοδόμος διαπιστώσει ότι στην οικοδομή που εργάζεται του επιβάλλουν να κάνει επικίνδυνες εργασίες χωρίς να του έχουν διασφαλίσει μέτρα και μέσα προστασίας, μπορεί να επικοινωνεί με τη Γραμμή Ανώνυμων Καταγγελιών για ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας στο τηλέφωνο του ΕΚΗ 2810/283.984.

Μάλιστα, όπως μας λέει ο Στέλιος Βοργιάς, τέτοιες καταγγελίες γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μεγάλη καταστρατήγηση

Αναφορικά με τα παραδείγματα που υπάρχουν, τα οποία και δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί στα ζητήματα αυτά, ο Στέλιος Βοργιάς μάς υπενθυμίζει την πρόσφατη κατάρρευση προέκτασης μπαλκονιού σε κατάστημα στο Ηράκλειο.

«Εκεί οι εργαζόμενοι έκαναν ακροβατικά», σύμφωνα με το συνδικαλιστή. «Χωρίς σκαλωσιά και χωρίς να είναι δεμένοι, ανέβηκαν εκεί. Αν ήταν δεμένοι και υπήρχε η σκαλωσιά θα μπορούσε να τους συγκρατήσει η προέκταση του μπαλκονιού».

Αλλά και γενικότερα, όπως προσθέτει ο ίδιος, δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στις οικοδομές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. «Ούτε σκαλωσιές σωστές υπάρχουν, ούτε κράνη, ούτε αρβύλες... Εδώ βλέπουμε πολλές φορές τον οικοδόμο να φοράει σαγιονάρα και να δουλεύει», προσθέτει ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

Σύμφωνα με τον κ. Βοργιά, την ευθύνη για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων την έχουν τόσο ο ιδιοκτήτης του έργου, όσο και ο επιβλέπων μηχανικός και ο εργολάβος.

Από την πλευρά του, ο παλιός εργολάβος Γιώργος Μακαρώνας ξεκαθαρίζει: «Ουδείς εργολάβος λέει του οικοδόμου "βάλε δύο μαδέρια ή τρία ή πέντε". Δεν υπάρχει περίπτωση να βάλει ο οικοδόμος πέντε μαδέρια και να του πει ο εργολάβος γιατί να βάλει τόσα και μη βάλει λιγότερα. Άρα έχουν ευθύνη και οι ίδιοι οι οικοδόμοι. Αλλά τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο μηχανικός που πληρώνεται για να κάνει την επίβλεψη»...

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν τόσο ο Στέλιος Βοργιάς όσο και ο Γιώργος Μακαρώνας, ελάχιστοι είναι οι μηχανικοί εκείνοι, που κάνουν κανονικά την επίβλεψη του έργου, το οποίο έχουν σχεδιάσει. «Ο μηχανικός έχει την κύρια επίβλεψη του έργου», λένε κατηγορηματικά.

Ο μόνος δείκτης που ανεβαίνει...

Λιγότερη δουλειά... περισσότερα ατυχήματα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης επισημαίνει: «Ενώ έχουμε 90% μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας σε πανελλαδικό επίπεδο, ο μόνος δείκτης, ο οποίος ανεβαίνει και κρατιέται στα επίπεδα προ κρίσης, είναι ο δείκτης των εργατικών ατυχημάτων.

»Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε οικοδόμος δέχεται, για να κρατήσει το μεροκάματό του, να δουλεύει χωρίς μέτρα ασφαλείας. Και ουσιαστικά στον ανταγωνισμό που υπάρχει στην εντατικοποίηση της δουλειάς, ώστε να βγει με λιγότερα μεροκάματα, δεν υπάρχουν ούτε μέτρα ασφαλείας, ούτε ωράρια, ούτε τίποτα»...

Μάλιστα, ο Γιάννης Γωνιανάκης αποκαλύπτει ότι την περασμένη Κυριακή «βγήκαμε "έξω" και σταματήσαμε τις εργασίες σε μεγάλα εργοτάξια. Έχουν καταργήσει ακόμη και την κυριακάτικη αργία. Αυτό δε θα το αφήσουμε σαν συνδικάτο να συνεχίσει να συμβαίνει»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News