default-image

Ο Ερντογάν απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ για την υπόθεση Γκιουλέν

Κόσμος
Ο Ερντογάν απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ για την υπόθεση Γκιουλέν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν λάβουν υπόψη τους τις ευαισθησίες της Τουρκίας στην υπόθεση Γκιουλέν, στο μέλλον, σε αντίστοιχη περίπτωση η Τουρκία θα συμπεριφερθεί στις ΗΠΑ με τον ίδιο τρόπο. Αυτή την αυστηρή προειδοποίηση στέλνει στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Απευθυνόμενος στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ερντογάν στέλνει το εξής μήνυμα: «Η ίδια κατάσταση ενδέχεται να προκύψει και εδώ (στην Τουρκία). Όταν ζητήσετε κάτι εμείς μπορεί να παραπέμψουμε τον φάκελο στους δικαστές. Όπως δεν αποφασίζετε εσείς έτσι και εμείς δεν θα αποφασίσουμε. Από τώρα και στο εξής θα έχετε τέτοια μεταχείριση. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε στρατηγικοί σύμμαχοι και να συζητούνται διαφορετικά πράγματα».

Σε υψηλούς και απειλητικούς τόνους, ο κ. Ερντογάν, στα πλαίσια των δηλώσεων του, αναφέρεται και στην υπόθεση της φυλάκισης Τούρκου επιχειρηματία στις ΗΠΑ, ο οποίος σχετίζεται με διάφορους φακέλους διαφθοράς. Ο ίδιος τονίζει: «Φυλάκισες έναν πολίτη της Τουρκίας εδώ και έξη μήνες, τον οποίο δεν δικάζεις. Σου ρωτάμε «για ποιο λόγο δεν ζητάτε την απολογία του» και μας απαντάς «εδώ έχουμε ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Να μας συγχωρέσεις, εμείς έχουμε πιο δίκαιη και ανεξάρτητη δικαιοσύνη».

Η επίθεση του κ. Ερντογάν κορυφώνεται καθώς ο ίδιος αγγίζει το ζήτημα της τρομοκρατίας και αναφέρει τα εξής: «Όταν μας ζητούν τρομοκράτες τους εκδίδουμε. Αλλά όπως βλέπετε εκείνοι δεν εκδίδουν έναν τρομοκράτη. Για ποιο λόγο;» Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, ο κ. Ερντογάν προειδοποιεί ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει την δημιουργία ενός «διαδρόμου τρομοκρατίας» σε αυτό το κομμάτι της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Ερντογάν ασκεί κριτική και στην Χίλαρι Κλίντον και αναφέρει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί την στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η κ. Κλίντον χαρακτηρίζεται από «πολιτική απειρία».

Τέλος, ο κ. Ερντογάν υπενθυμίζει χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία πλέον δεν είναι η παλιά Τουρκία».

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News