Ειδήσεις

Ο Κύριλλος Διαμαντάκης νέος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης (photos-video)

Στα σκαλιά ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος ξεπροβάλλει και ανακοινώνει το όνομα το όνομα του νέου Μητροπολίτη Ιεραπύντης και Σητείας, κ. Κύριλλου Διαμαντάκη.

Χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Ηρακλείου, ανοίγουν οι πόρτες του Αγίου Μηνά. Στα σκαλιά ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος ξεπροβάλλει και ανακοινώνει το όνομα του νέου Μητροπολίτη Ιεραπύντης και Σητείας, κ. Κύριλλου Διαμαντάκη.

Δείτε τη στιγμή που ανακοινώνεται το όνομα του νέου Μητροπολίτη

Μέσα σε χαρμόσυνο κλίμα το συγκεντρωμένο πλήθος των πιστών επευφημούσε το νέο Μητροπολίτη φωνάζοντας "άξιος, άξιος". Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη ήταν ομόφωνη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η διαδικασία εκλογής διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα. Ξεκίνησε στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο όπου συγκεντρώθηκαν και συμπροσευχήθηκαν. Στη συνέχεια αναχώρησαν με προορισμό τον Άγιο Μηνά όπου κεκλεισμένων των θυρών και σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας και κατάνυξης αποφασίστηκε το όνομα του νέου Μητροπολίτη.

17 Οκτωβρίου η χειροτονία

Την ερχόμενη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου θα γίνει η χειροτονία του Κύριλλου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ο νέος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος θα μεταβεί συνοδεία όλης της Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης στο Φανάρι για τους εορτασμούς των 25 χρόνων του Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό Θώκο.

Η ενθρόνισή του θα πραγματοποιηθεί στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Ιεράπετρα αφού πρώτα εκδοθεί το ΦΕΚ και το Προεδρικό Διάταγμα για το διορισμό του. Ο  κ. Κύριλλος Διαμαντάκης αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα δώσει τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκεί θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για το διορισμό του.

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης:

Ο Κύριλλος Διαμαντάκης είναι πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Κυρού Ευγένιου. Γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου 1971 στις Ασίτες Ηρακλείου. Αφού τελείωσε το Ενιαίο Λύκειο της Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβε το πτυχίο τον Μάρτιο του 1995.

Υπηρέτησε στη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας 20 συναπτά έτη, εκ των οποίων 15 από τη θέση του Πρωτοσύγκελου. Είναι Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης από το 2010.

Από τα εφηβικά του χρόνια συνδέθηκε με την ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι και τον τότε Ηγούμενό της και μετέπειτα Μητροπολίτη  Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιο (Πολίτη), τον οποίο και ακολούθησε αμέσως μετά την ενθρόνισή του στην Ιεράπετρα.

Εκάρη Μοναχός από τον μακαριστό Γέροντά του Μητροπολίτη Ευγένιο στις 24 Ιουνίου 1995 στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Τοπλού Σητείας, και στο Καθολικό της ίδιας Μονής στις 25 Ιουνίου 1995 χειροτονήθηκε Διάκονος.

Στις 17 Μαΐου 1998 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας και την ίδια ημέρα έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας διορίσθηκε από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ευγένιο στις 1 Ιανουαρίου 1999, θέση από την οποία διηκόνησε για δεκαεπτά έτη.

Διακόνησε τις λειτουργικές και διοικητικές ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας από διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων του Γραμματέα αυτής, του Γραμματέα του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, του Ηγουμενοσυμβούλου της Ιεράς Μονής Τοπλού, του εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας Κρήτης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», του Μέλους και Γραμματέα του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως «Παναγία η Ακρωτηριανή» κ.α.

Εκτός την ενασχόλησή του με το λειτουργικό, το κηρυκτικό και το διοικητικό έργο, ασχολήθηκε με την αναστήλωση, συντήρηση και ανάδειξη των χριστιανικών μνημείων της Ι. Μητροπόλεως, ενώ για εικοσιδύο συναπτά έτη ήταν υπεύθυνος και επιμελητής όλων των εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, συμπεριλαμβανομένων της διμηνιαίας περιοδικής εκδόσεως «Άγκυρα Ελπίδος» και των ένθετων «Κοντά στον Χριστό» για τα παιδιά και «Νεανικά Αγκυροβολήματα» για τους νέους, του ετήσιου εγκολπίου ημερολογίου τσέπης, αλλά και των εκδόσεων του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» κ.α.  

Από το έτος 2001 έως και σήμερα, παράλληλα με τα καθήκοντά του στην Πρωτοσυγκελλία της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, υπηρέτησε και στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης από διάφορες θέσεις διακονίας. Από τις 6.6.2001 με Συνοδική Απόφαση διορίσθηκε αρχικά Κωδικογράφος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης. Στις 26 Μαΐου 2005 εξελέγη παμψηφεί Υπογραμματέας, ενώ 12 Σεπτεμβρίου 2010 επίσης παμψηφεί εξελέγη Αρχιγραμματέας Αυτής έως σήμερα.

Με Απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου στις 30.10.2003 διορίσθηκε Γραμματέας του επισήμου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος», και με Συνοδική Απόφαση στις 7 Νοεμβρίου 2006 διορίσθηκε Διευθυντής εκδόσεως, έχοντας εξ αρχής την ευθύνη της προετοιμασίας και την επιμέλεια της εκτυπώσεώς του μέχρι την εκλογή του σε Αρχιγραμματέα.

Οι τρεις επικρατέστεροι

Ο Μάξιμος Αυγερινός, Αρχιμανδρίτης και καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στα Χανιά, ο Κύριλλος Διαμαντάκης και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης ήταν οι τρεις τελικοί υποψήφιοι.

Εικόνες από την διαδικασία ανάδειξης και το πλήθος των πιστών που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από τον Άγιο Μηνά περιμένοντας το αποτέλεσμα:

Οι συγχαρητήριες επιστολές

Τα συγχαρητήρια του εξέφρασε  ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο νέο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης Σητείας κ.κ. Κύριλλο με αφορμή την σημερινή ομόφωνη εκλογή του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης. Σε μήνυμα του ο κ. Αρναουτάκης αναφέρει:

«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άξια εκλογή σας,  ως νέος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης Σητείας. Στο πρόσωπο σας η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης με την ομόφωνη απόφαση της αποτυπώνει τις αξίες και τα πολύτιμα κηρύγματα των Πατέρων της Εκκλησίας μας αναγνωρίζοντας την προσφορά και το έργο σας στην Εκκλησία. Η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι συμπαραστάτης σας στο ποιμαντορικό, πνευματικό, και κοινωνικό σας έργο. Πάντα Άξιος».

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον εκλεγέντα Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. απέστηλε η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη.

"Σεβασμιότατε, σας εκφράζω τα θερμά συγχαρητήρια μου για την εκλογή σας στο αξίωμα του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας και σας εύχομαι επιτυχία στο έργο σας.

Είμαι βέβαιη ότι στην δύσκολη αυτή συγκυρία της κρίσης στις προτεραιότητες σας θα ανήκει το κοινωνικό έργο της εκκλησίας στο οποίο όπως και όπου αλλού χρειάζεται θα έχετε κάθε δυνατή συμπαράσταση και συνεργασία από μέρους μου.

Σας εύχομαι υγεία και καλή δύναμη για την επιτέλεση των καθηκόντων σας".

Συγχαρητήρια επιστολή και από τον βουλευτή Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη

Σεβασμιότατε,

Θερμά συγχαρητήρια για την ανάδειξη σας στο αξίωμα του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας!

Σας εύχομαι καλή δύναμη στο έργο που επωμίζεστε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και ο Νομός μας. Σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα συμβάλει στην πρόοδο και την προκοπή των συνανθρώπων μας.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο πνευματικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό σας έργο.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια