Ειδήσεις

Προσφυγικό, στον αέρα ο σχεδιασμός για την Κρήτη

Με εμπόδια, “αγκάθια” και σοβαρά ερωτηματικά ο δρόμος προς τη... φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη! Μπορεί στα χαρτιά να έχει προκύψει συνεννόηση με την κυβέρνηση για τη φιλοξενία 2.000 προσφύγων, στη λογική της διασποράς και διαμονής τους σε σπίτια και ξενοδοχεία, στην πράξη όμως υπάρχουν δυσκολίες και κενά που αποκαλύφθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης, παρουσία εκπροσώπων του ΟΗΕ, αλλά απόντος και πάλι του αρμόδιου υπουργού.

Με εμπόδια, "αγκάθια" και σοβαρά ερωτηματικά ο δρόμος προς τη... φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη! Μπορεί στα χαρτιά να έχει προκύψει συνεννόηση με την κυβέρνηση για τη φιλοξενία 2.000 προσφύγων, στη λογική της διασποράς και διαμονής τους σε σπίτια και ξενοδοχεία, στην πράξη όμως υπάρχουν δυσκολίες και κενά που αποκαλύφθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης, παρουσία εκπροσώπων του ΟΗΕ, αλλά απόντος και πάλι του αρμόδιου υπουργού.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Από τον Ιανουάριο του΄17 η φιλοξενεία προσφύγων στην Κρήτη

Ένα βασικό "αγκάθι" είναι ότι σύμβαση μεταξύ Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και των φορέων της Κρήτης δεν μπορεί να υπογραφεί πριν τον Ιανουάριο του 2017, γεγονός που καθιστά αυτή τη στιγμή τον όλο κρατικό σχεδιασμό για την εμπλοκή της Κρήτης στο προσφυγικό από το 2016 στον "αέρα".

Ένα άλλο σημαντικό "αγκάθι" είναι ότι η χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας αφορά μονάχα στο 2017 και όχι στο 2018. Το πρόβλημα που γεννάται εδώ και το υπογράμμισαν εμφατικά ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης και αρκετοί δήμαρχοι έχει να κάνει με το πώς θα καταστεί τελικά δυνατόν να συναφθούν 2ετή ενοίκια - όπως είναι η συνήθης πρακτική - με τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων, όταν οι πρόσφυγες αναμένονται κάποια στιγμή εντός του 2017 και δίχως να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το 2018.

Το τρίτο "αγκάθι" αφορά στο πρακτικό κομμάτι υλοποίησης του σχεδιασμού. Όπως ξεκαθάρισε χθες ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας Φίλιπ Λε Κλερκ, η Ύπατη Αρμοστεία δεν έχει ενεργή εμπλοκή στο πρακτικό κομμάτι της φιλοξενίας. Απλώς χρηματοδοτεί, με την αρμοδιότητα γύρω από τη φιλοξενία των προσφύγων να εναπόκειται στους φορείς με τους οποίους θα υπογραφούν οι συμβάσεις. Οι φορείς αυτοί μπορεί να είναι ΟΤΑ, δηλαδή οι Δήμοι της Κρήτης, είτε άλλοι συλλογικοί φορείς, όπως ΜΚΟ...

Εδώ πρόκειται για μια διαφορετική διάσταση της πραγματικότητας σε σχέση με την εντύπωση που υπήρχε ως τώρα, πως η Ύπατη Αρμοστεία θα είχε βασικό πρακτικό ρόλο, με τους Δήμους της Κρήτης να λειτουργούν συνεπικουρικά. Οι Δήμοι δε θα έχουν επικουρικό ρόλο, αλλά αντιθέτως θα αναλάβουν αυτοί το βάρος, γεγονός που χθες προκάλεσε προβληματισμό και έντονες επιφυλάξεις.

Επ' αυτού εκφράστηκε έντονος προβληματισμός από δημάρχους, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο οποίος τόνισε πως οι Δήμοι δεν μπορούν μόνοι τους να υλοποιήσουν αυτά που ζητούνται προς υλοποίηση, και ζήτησε να υπάρξει ένας φορέας, τύπου ομπρέλα, είτε ανά νομό είτε για όλο το νησί.

Σε αυτό το μοτίβο, η χθεσινή ΠΕΔ δεν κατέληξε σε ιδιαίτερες αποφάσεις. Καταγράφηκε επί της ουσίας ένας έντονος προβληματισμός για τις πρακτικές πτυχές της υπόθεσης και αποφασίστηκε να συνεδριάσει προσεχώς η συντονιστική επιτροπή που είχε οριστεί από την προηγούμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ, στις 13 Σεπτεμβρίου. Η επιτροπή θα επιδιώξει παράλληλα συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Μουζάλα, που μέχρι τώρα δεν έχει ανταποκριθεί σε δύο προσκλήσεις να είναι παρών στις συνεδριάσεις της ΠΕΔ.

Στη σύσκεψη, απόντος του κ. Μουζάλα, πέρα από τους αιρετούς της ΠΕΔ, τους βουλευτές του Ηρακλείου, τον αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη και τον αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου Κώστα Λαγουδάκη, πήραν μέρος οι:

- Φίλιπ Λε Κλερκ, υπεύθυνος του γραφείου Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

- Ανθή Καραγγελή, διευθύντρια Υπηρεσίας Υποδοχής ΥΠ.ΕΣ.

- Γιώργος Τσαρμπόπουλος, υπεύθυνος των σχέσεων με τις Αρχές από την Ύπατη Αρμοστεία και

- Ελισάβετ Ναζλή, υπεύθυνη Τομέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ύπατης Αρμοστείας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Λε Κλερκ δέχτηκε "ομοβροντία" ερωτημάτων, ενώ παραδέχτηκε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές δυσκολίες που αφήνουν το σχεδιασμό για την Κρήτη στον... αέρα!

Όπως τόνισε ο κ. Λε Κλερκ, για τους προσεχείς μήνες υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες εγκατάστασης των προσφύγων σε σπίτια, και ως εκ τούτου η ρεαλιστική εκδοχή είναι να φιλοξενηθούν μόνο σε ξενοδοχεία.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Δύσκολο να μείνουν αρχικά σε σπίτια οι πρόσφυγες

Με βάση την ενημέρωση που έκανε από την πλευρά της η κ. Νασλή, τα διαμερίσματα στα οποία θα στεγαστούν οι πρόσφυγες θα πρέπει να είναι 60-90 τετραγωνικά, ευάερα, ευήλια, εξοπλισμένα και πλήρως επιπλωμένα. Ανώτατη τιμή ενοικίου θα είναι τα 400 ευρώ το μήνα.

Για τη διατροφή, θα δίνονται στους πρόσφυγες 90 ευρώ ανά άτομο το μήνα, καθώς και κουπόνια για σούπερ-μάρκετ ή προπληρωμένες κάρτες.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις τους, θα δοθούν μηνιαίες κάρτες ή δωρεάν εισιτήρια, κάτι που θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς.

Οι πρόσφυγες θα παρακολουθούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ θα έχουν και διερμηνέα, προκειμένου να διευκολύνονται στις καθημερινές τους συναλλαγές. Ένας κοινωνικός λειτουργός και ένας διερμηνέας θα αντιστοιχούν σε δέκα διαμερίσματα...

«Έλαμψε διά της απουσίας του ο υπουργός»

Για εμπαιγμό από την πλευρά του Γιάννη Μουζάλα προς τον κρητικό λαό κάνει λόγο σε σκληρή χθεσινή ανακοίνωσή του ο γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης.

«Νέα συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης σήμερα, η 3η το τελευταίο διάστημα, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό! Άλλη μια συνεδρίαση που ο κ. Μουζάλας λάμπει διά της απουσίας του, υποτιμώντας και εμπαίζοντας τον κρητικό λαό.

Η απαξίωση του κ. Μουζάλα προς το λαό και τους φορείς της Κρήτης έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά το χάος, την αναποτελεσματικότητα και την ελαφρότητα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.

«Φαίνεται πως ο κ. Μουζάλας δεν καταδέχεται να ενημερώσει τους φορείς της Κρήτης για το μέλλον που τους επιφυλάσσει!

Φαίνεται πως κρατά ως... επτασφράγιστο μυστικό το όποιο "σχέδιό" του για τη φιλοξενία προσφύγων-μεταναστών στην Κρήτη! Αλήθεια, υπάρχει άραγε κάποιο σχέδιο;», αναφέρει σε καυστική ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Ηρακλείου...

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Χωρίς Μουζάλα η σημερινή ΠΕΔ για το προσφυγικό

ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια