default-image

Περισσότεροι τουρίστες... λιγότερα έσοδα

Κρήτη
Περισσότεροι τουρίστες... λιγότερα έσοδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μια μεγάλη, πανηγυρική για την περίσταση ετήσια εκδήλωση, γιόρτασε τη συμπλήρωση των 40 χρόνων παρουσίας του στο χώρο ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, συμβάλλοντας όλο αυτό το διάστημα θετικά στην προβολή του νησιού και στην αύξηση του τουρισμού.

 Η ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, με τα μέλη και τους συνεργάτες του συνδέσμου να συναντιούνται, να βραβεύουν μέλη που συνταξιοδοτούνται, αλλά και εργαζόμενους που επέδειξαν σημαντική απόδοση και ζήλο. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Τάσου Γκούμα, Δημήτρη Καδιανάκη, Κώστα Μήτση, Μανόλη Μπιρλιράκη και Κυριάκου Μαμιδάκη, εκλεκτών μελών της οικογένειας του τουρισμού, που απεβίωσαν το προηγούμενο έτος.

Μείωση εσόδων

Στην καθιερωμένη ομιλία του, ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Μιχάλης Βλατάκης μίλησε για την αύξηση του τουρισμού φέτος. Για τα όσα έγιναν προκειμένου να επιτευχθεί αυτό αλλά και για τα όσα ακόμα μένει να γίνουν προκειμένου ο τουρισμός να ανέβει κι άλλο. Συγκεκριμένα, ο κ. Βλατάκης είπε τα εξής: «Ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, που τα μέλη μας διακινούν το σύνολο του τουρισμού της Κρήτης, γίνεται φέτος 40 ετών, με την πανηγυρική σημερινή καθιερωμένη πια ετήσια εκδήλωσή μας για την απόδοση του βραβείου "Ιωάννης Ρασιδάκης" στη μνήμη του πρώτου προέδρου του συνδέσμου στους καλύτερους υπαλλήλους τουριστικών γραφείων για το 2016, αλλά και να τιμήσουμε εκλεκτά μέλη μας που συνταξιοδοτήθηκαν, πρωτεργάτες ξενοδόχους και την Πολιτεία όταν στηρίζει τον τουρισμό.

Κάθε χρόνο που ετοιμάζουμε το χαιρετισμό αυτό αναρωτιόμαστε αν θα αφήσουμε τα ίδια λόγια ή λόγω των περιστάσεων θα πρέπει κάτι να αλλάξουμε. Παρά το ότι θα θέλαμε πολύ να μην είναι ο τουρισμός ο μοναδικός μοχλός ανάπτυξης στη χώρα, δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό εξακολουθεί να γίνεται, όπως και το ότι η Κρήτη μας εξακολουθεί να τραβάει την "αμαξοστοιχία" του τουρισμού της Ελλάδας.

 Έχουμε μέχρι στιγμής αριθμητικά - το τονίζω, μόνο αριθμητικά - μια αύξηση περίπου 10%. Πόσο θα θέλαμε όμως να σας πούμε ότι επιτέλους τα έσοδα είναι ανάλογα, δεν μπορούμε όμως ούτε και φέτος να το πούμε, διότι η σεζόν άρχισε αργά, αρχές του Μάη, έγιναν μεγάλες προσφορές και μειώσεις τιμών για να προσελκύσουμε πακέτα από Τουρκία και Αίγυπτο λόγω των γεγονότων, και ο ανασταλτικός παράγοντας της υπερφορολόγησης καλά κρατεί... και γιγαντώνεται. Ναι, θεωρούμαστε και είμαστε ασφαλής προορισμός!!!

Μέχρι πότε όμως; Χωρίς συνεννόηση, με επιβολή προσφύγων και με τους οικονομικούς μετανάστες, αν μη τι άλλο, με την τρομολαγνεία που υπάρχει στη βόρεια Ευρώπη, την κύρια δεξαμενή των επισκεπτών, όλο αυτό μάς φοβίζει. Εμείς οι Κρητικοί είμαστε φιλόξενοι και δη οι άνθρωποι του τουρισμού, αλλά ζητάμε να διαχειριστούμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα μαζί, για να βρούμε την καλύτερη λύση για τη φιλοξενία αυστηρά οικογενειών που ξέφυγαν από τον τρόμο του πολέμου».

Ο κ. Βλατάκης, ωστόσο, επισημαίνει πως «δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε αύξηση εσόδων από τον τουρισμό χωρίς υποδομές και με απειλές για κλείσιμο των αεροδρομίων. Ευτυχώς πρυτάνευσε η λογική, έστω και την τελευταία στιγμή, και αφού επικοινωνιακά ξαναμπήκαμε, μετά από δύο σχετικά ειρηνικά έτη, στο κάδρο των χωρών όπου υπάρχει φόβος να μην πετάξουν τα αεροπλάνα λόγω απεργιών».

Τιμήθηκαν πρωτεργάτες του τουρισμού

Της ομιλίας του προέδρου ακολούθησε απονομή σε υπαλλήλους Τουριστικών Γραφείων που μπόρεσαν να παρευρεθούν. Όλοι οι τιμώμενοι παρέλαβαν αναμνηστική πλακέτα και δώρο ένα αεροπορικό εισιτήριο προσφορά των Aegean, Ellinair & Skyexpress. Μετά από κλήρωση, το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ κέρδισε ο Βασίλης Λατσάρας από το τουριστικό γραφείο DΤS.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο κ. Χριστόδουλος Σμπώκος για την προσφορά του στον τουρισμό. Επίσης, με απόφαση του Δ.Σ. τιμήθηκαν εκλεκτοί ξενοδόχοι-πρωτεργάτες του τουρισμού. Ο κ. Σταύρος Βανταράκης από τα Χανιά, ο κ. Νικόλαος Σταγάκης από το Ρέθυμνο, ο κ. Μιχάλης Καραταράκης από το Ηράκλειο, ο κύριος και η κυρία Προκοπάκη από το Λασίθι, ενώ το βραβείο του δημόσιου λειτουργού που στήριξε τον τουρισμό απονεμήθηκε στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News