default-image

Κινδύνευσαν άνθρωποι από τη μεγάλη φωτιά

Κρήτη
Κινδύνευσαν άνθρωποι από τη μεγάλη φωτιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πύρινος εφιάλτης που ξέσπασε στις 6:30 το απόγευμα της Τρίτης, μεταξύ των χωριών Καβουσίου και Πλατάνου στα νότια Φαλάσαρνα του δήμου Κισσάμου, εισέβαλλε τελικά στα σπίτια κατοίκων, οι οποίοι και προς στιγμήν κινδύνευσαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αργά το βράδυ ο κίνδυνος αποσοβήθηκε, έστω και προσωρινά. Το ίδιο δε φαίνεται να συμβαίνει με το γήπεδο της περιοχής το οποίο απειλείται από τις φλόγες.

Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με το κύριο μέτωπο να βρίσκεται σε πλαγιά στη θέση "Ρίζες" περιμετρικά από τους οικισμούς Αρμί, Μαυράκι και Άγιος Κωνσταντίνος με κατεύθυνση το χωριό Πλάτανος.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες ωστόσο των δεκάδων ανδρών της Πυροσβεστικής, που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο σημείο απέτρεψαν στο να καούν ολοσχερώς οι κατοικίες που παραδόθηκαν εν μέρει στις φλόγες.  

Υπενθυμίζεται πως ο πύρινος εφιάλτης εξ αρχής είχε δείξει τις άγριες διαθέσεις του, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας βρέθηκε σε πολύ κοντινή απόσταση από σπίτια και ταβέρνες.

Λίγο μετά της 10 το βράδυ, λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών ενισχύθηκαν οι δυνάμεις κατάσβεσης με 15 οχήματα της Πυροσβεστικής 38 άνδρες, ενώ στο σημείο βρίσκονται και δύο ομάδες πεζοπόροι από Ηράκλειο και Χανιά, καθώς και έξι οχήματα από ΟΤΑ Κισσάμου, Πλατανιά και Χανίων, ενώ συνδράμει και μία υδροφόρα από τον Ναύσταθμο Σούδας.

Αρχικά στο σημείο είχαν σπεύσει 6 οχήματα με 15 άνδρες, ενώ είχε ζητηθεί η συνδρομή ακόμη 5 οχημάτων από πυροσβεστικά κλιμάκια του νομού Χανίων. Λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Τρίτης, επιχειρούσαν συνολικά 12 οχήματα με 30 άνδρες καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες αφενός να μην κινδυνεύσουν οι κάτοικοι των περιοχών, αφετέρου να σώσουν τις περιουσίες τους.

Στο σημείο βρίσκεται ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης κ. Μαραγκάκης και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων κ. Μπουντουράκης, οι οποίοι συντονίζουν από κοντά το δύσκολο έργο της κατάσβεσης, που κατά γενική ομολογία πρόκειται από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις που καλείται να φέρει εις πέρας η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, εφόσον η φωτιά θα βρίσκεται σε εξέλιξη και με το πρώτο φως της ημέρας, εκτιμάται ότι θα ζητηθεί και η συνδρομή πυροσβεστικού ελικοπτέρου.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑΒΕΡΝΕΣ

Η φωτιά καίει χορτολιβαδική αλλά και γεωργική έκταση, ενώ στην περιοχή πνέουν νοτιάδες εντάσεως 4-5 μποφόρ.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News