Ειδήσεις

Από τον Ιανουάριο του '17 η φιλοξενία Προσφύγων στην Κρήτη

Με τη φιλοξενία - πιθανότατα σε ξενοδοχεία - προσφύγων που πρόκειται να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης θα ανοίξει ο κύκλος της εμπλοκής της Κρήτης στο προσφυγικό, αφού η προετοιμασία για την ενοικίαση σπιτιών εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς και δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τον Ιανουάριο οπότε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα είναι σε θέση να υπογράψει το πρόγραμμα και να αποδεσμεύσει τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις.

Αυτό ξεκαθάρισαν ο Fillipe leClerk συντονιστής της Ύπατης Αρμοστείας για την Ελλάδα και η Ανθή Καραγγελή Διευθύντρια υπηρεσίας υποδοχής ΥΠΕΣ που διατύπωσαν επανειλημμένα τη δέσμευση πως το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά και μόνο τον αριθμό των 2000 ατόμων που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και την ΠΕΔ.

Όπως διευκρινίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος αναζητούνται σπίτια 60 έως 90 τετραγωνικών με πλαφόν για την ενοικίασή τους τα 400€ με τη δέσμευση για μικρο επισκευές και την παροχή πλήρους εξοπλισμού. Για τα οικήματα που θα μισθωθούν πρέπει να συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Για την εποπτεία των σπιτιών την κάλυψη των δαπανών και την προμήθεια εξοπλισμού θα πρέπει να οριστεί συντονιστής ενώ προβλέπεται και η διαρκής στήριξη από κοινωνικούς λειτουργούς με αναλογία 1 προς 60.

Για τη σίτιση τους προβλέπεται η χορήγηση 90 € κατ άτομο σε κουπόνια σούπερ μάρκετ είτε σε προπληρωμένες κάρτες, ενώ τα σπίτια πρέπει να βρίσκονται σε εύλογη ακτίνα από δομές όπως τα σχολεία στα οποία θα φοιτήσουν τα παιδιά και τα νοσοκομεία καθώς η περίθαλψη τους θα γίνεται δωρεάν.

Όπως διευκρινίστηκε από την κ. Καραγγελή από το Νοέμβριο θα ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία του γραφείου Ασύλου στην Κρήτη.

Η ύπατη αρμοστεία έχει υπό την ευθύνη της σήμερα στην Ελλάδα 13.434 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους 7700 σε διαμερίσματα, 3600 σε ξενοδοχεία, 400 σε ανάδοχες οικογένειες και 600 σε ξενώνες ανηλίκων.  

Νέες αντιδράσεις με την απουσία υπουργού

Ο φόβος και η αγωνία για την προχειρότητα, την οποία καταλογίζουν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οδήγησε σε έκρηξη πολλούς από τους δημάρχους που ζητούσαν επιτακτικά απαντήσεις για όλο το φάσμα της προετοιμασίας που πρέπει να μεσολαβήσει, επισημαίνοντας πως ελάχιστοι φορείς της αυτοδιοίκησης είναι σε θέση να αναλάβουν το συντονισμό και την υλοποίηση τους, προτείνοντας είτε τη σύσταση νέου φορέα σε νομό  είτε ανάληψη της ευθύνης από τις αντίστοιχες αναπτυξιακές εταιρίες.

Οι τοπικές αρχές ζητούν τα συμβόλαια ενοικίασης να είναι τουλάχιστον διετή, φοβούμενοι πως θα κλιθούν να επωμιστούν το κόστος το 2018 ωστόσο η δέσμευση των εκπροσώπων της ύπατης αρμοστείας και της εκπροσώπου του Γιάννη Μουζάλα  αφορά μόνο στο 2017.

Η απουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής από τη συνεδρίαση πυροδότησε νέες αντιδράσεις τόσο από δημάρχους όσο και τη ΝΟΔΕ Ηρακλείου η οποία εξέδωσε νέα σκληρή ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Σε κάθε περίπτωση ως Κρητικοί και ως δημοκράτες πολίτες τονίζουμε, ότι δεν είναι οι πρόσφυγες και η κάλυψη των ανθρωπιστικών τους αναγκών που μας προβληματίζουν. Είναι η ανυπαρξία σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης και η επιπόλαιη λογική του "βλέπουμε και κάνουμε" που μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο άμεσο μέλλον».

Η ένταση κορυφώθηκε στη διάρκεια της τοποθέτησης του βουλευτή Μανόλη Συντιχάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στον πόλεμο στη που εξωθεί τους ανθρώπους στην προσφυγιά για να ακολουθήσουν αντεγκλήσεις και φόρτιση μπροστά στα έκπληκτα μάτια του Φιλίπ ΛεΚλερκ, τον οποίο μάταια προσπαθούσαν να ενημερώσουν δια μεταφράσεως για όσα ακούστηκαν.

Μετά από τέσσερις ώρες συζήτησης η οποία αναλώθηκε σε αντεγκλήσεις για θέματα που απασχόλησαν χωρίς αποτέλεσμα και τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της ΠΕΔ Κρήτης αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής που έμεινε άπρακτη από τη σύσταση της, η οποία θα ζητήσει περεταίρω διευκρινήσεις από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Σχόλια