Ειδήσεις

ΠΕΔ:Δύσκολο να μείνουν αρχικά σε σπίτια οι πρόσφυγες

Τη δυσκολία να ξεκινήσει η φιλοξενία των προσφύγων που θα έρθουν στην Κρήτη, σε διαμερίσματα, εξέφρεσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας Φιλίπ Λε Κλερκ, στα πλαίσια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων που δειξάγεται στο Ηράκλειο.

Τη δυσκολία να ξεκινήσει η φιλοξενία των προσφύγων που θα έρθουν στην Κρήτη, σε διαμερίσματα, εξέφρασε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας Φιλίπ Λε Κλερκ, στα πλαίσια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων που διεξάγεται στο Ηράκλειο.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Χωρίς Μουζάλα η σημερινή ΠΕΔ για το προσφυγικό

Όπως τόνισε ο κύριος Κλέρκ αρχικά οι πρόσφυγες ίσως να πρέπει να εγκατασταθούν σε ξενοδοχεία. Τα διαμερίσματα που αναζητούνται είναι 60 έως 90 τετραγωνικά και  προβλέπεται να γίνουν μικρές παρεμβάσεις και  να επιπλωθούν ώστε να παρέχεται αξιοπρεπής διαβίωση.

Η ανώτατη τιμή που έχει οριστεί για το ενοίκιο είναι τα 400€, ποσό που  θα κυμανθει ανάλογα με τα τετραγωνικά.

Όσον αφορά στη διατροφή, προβλέπεται το ποσό των 90 ευρώ κατά άτομο σε κουπόνια σούπερ μάρκετ, είτε προπληρωμένες κάρτες. Ενώ προβλέπεται και επιπλέον πόσο για την προσωπική υγιεινή.

"Δεν θα αποφασίσουμε εμείς ποιες εθνικότητες είτε τον ακριβή αριθμό των προσφύγων που θα έρθουν. Αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου και των αρμόδιων αρχών".

Από την πλευρά τους οι τοπικές αρχές, οι δήμαρχοι και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ζητούν τα συμβόλαια ενοικίασεις να είναι τουλάχιστον διετή.  

Ένταση στη διάρκεια της συνάντησης

Ένταση στιγμάτισε τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη διάρκεια της τοποθέτησης του βουλευτή Μανολη Συντιχάκης και ενώ αναφερόταν στον πόλεμο στη Συρία και την πολιτική κατάσταση που εξωθεί τους ανθρώπους στη μετανάστευση.

Στη διάρκεια των αντεγκλήσεων, καθώς δήμαρχοι υπενθύμισαν πως η πολιτική δεν αφορά τους επιτετραμμένους της  Υ.Α, το κλίμα φορτίστηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια του Φιλίπ Λε Κλερκ, τον οποίο μάταια προσπαθούσαν να ενημερώσουν δια μεταφράσεως για όσα ακούστηκαν.

Καυτά ερωτήματα του Λ.Αυγενάκη για την απουσία Μουζάλα από την ΠΕΔ

«Νέα συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης σήμερα, η 3η το τελευταίο διάστημα, για το προσφυγικό - μεταναστευτικό! Άλλη μια συνεδρίαση που ο κ. Μουζάλας λάμπει δια της απουσίας του υποτιμώντας και εμπαίζοντας τον Κρητικό λαό.

Γιατί ο κ. Μουζάλας αρνείται να παραστεί σε συνεδριάσεις που η ΠΕΔ Κρήτης διοργανώνει με θέμα τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού στην Κρήτη;

Γιατί ο κ. Μουζάλας αρνείται να δώσει κάποιο σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού στην Κρήτη;

Γιατί ο κ. Μουζάλας αρνείται να απαντήσει επίσημα στην από 13ης Σεπτεμβρίου απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης για τη φιλοξενία προσφύγων-μεταναστών στην Κρήτη;     

Οι αιχμές του κ. Βουδούρη, πρώην Γεν. Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, που φρόντισε νωρίς να αφήσει το βυθιζόμενο πλοίο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  για κακοδιαχείριση της Κυβέρνησης στο προσφυγικό αποτελούν την κορυφή μόνο του παγόβουνου.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθημερινά αποδεικνύει ότι στερείται σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος και καταφανώς επιδεικνύει πλήρη αναποτελεσματικότητα στη διαχείρισή του με οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα μας.

Η απαξίωση του αρμόδιου Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα προς τον λαό και τους φορείς της Κρήτης έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά το χάος, την αναποτελεσματικότητα και την ελαφρότητα της Κυβέρνησης σε ότι αφορά το προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Η συμπεριφορά αυτή επιβεβαιώνει τους φόβους και την κριτική που εξαρχής διατυπώσαμε. Ίσως, όσοι βιάστηκαν να ασκήσουν κριτική στην μέχρι τώρα στάση μας, να πρέπει να επανεξετάσουν και να αναθεωρήσουν λαμβάνοντας υπόψη την επιπόλαιη και ανεύθυνη στάση της Κυβέρνησης».

Ρεπορτάζ : Έλλη Κοκάλη

Σχόλια