default-image

Στη Νάντια Μουράντ το βραβείο Χάβελ

Κόσμος
Στη Νάντια Μουράντ το βραβείο Χάβελ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη γυναίκα σύμβολο στο αγώνα κατά του ISIS, τη νεαρή Γεζίντι του Ιράκ Νάντια Μουράντ η οποία γλίτωσε από τα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, αφού κρατήθηκε επί μήνες αιχμάλωτη, απονεμήθηκε για το 2016 το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 60.000 ευρώ, τιμά την αφοσίωση της κ. Μουράντ στον αγώνα της. Η 23χρονη γυναίκα είχε απαχθεί από το χωριό της στο βόρειο Ιράκ τον Αύγουστο του 2014 και μεταφέρθηκε στη Μοσούλη, πόλη που ελέγχεται από το Ι.Κ..

«Οι αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Νάντια Μουράντ, συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπως τον είχε οραματιστεί ο Βάτσλαβ Χάβελ», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ισπανός χριστιανοδημοκράτης Πέδρο Αγραμούντ, παραδίδοντας το βραβείο στη νεαρή Γεζίντι, σε τελετή που οργανώθηκε στο Στρασβούργο.

Φανερά συγκινημένη, η κ. Μουράντ αφιέρωσε το βραβείο της σε όλες τις γυναίκες που έχουν απαχθεί από τους τζιχαντιστές κι έχουν μετατραπεί σε σεξουαλικές σκλάβες και ζήτησε να ιδρυθεί διεθνές δικαστήριο που θα αναλάβει να δικάσει τα εγκλήματα που διέπραξαν οι μαχητές του Ι.Κ.

Η Νάντια Μουράντ αναφέρθηκε επίσης στην τύχη των περίπου 12.000 Γεζίντι που έπεσαν θύματα της «γενοκτονίας» (όπως την χαρακτήρισε) που διαπράττει το Ι.Κ.. Μεταξύ αυτών ήταν και 18 μέλη της οικογένειάς της, που σκοτώθηκαν ή απήχθησαν.

«Ο ελεύθερος κόσμος δεν αντιδρά» και μέχρι σήμερα ούτε ένας μαχητής του Ι.Κ. δεν έχει καταδικαστεί, υπενθύμισε η κ. Μουράντ, η οποία έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από τους τζιχαντιστές και πουλήθηκε σαν σκλάβα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η κ. Μουράντ διορίστηκε πρέσβειρα του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Είναι επίσης υποψήφια για το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης που θα απονεμηθεί στις 27 Οκτωβρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η νεαρή Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, που πρόσφατα είχε επισκεφτεί τη χώρα μας καθώς αποτέλεσε τη φωνή των προσφύγων στο αίτημά τους για νόμιμους δρόμους προς την Ευρώπη, υπολογίζει ότι περισσότερες από 3.000 Γιεζίντι γυναίκες και παιδιά παραμένουν αιχμάλωτοι των τζιχαντιστών, μεταξύ των οποίων και μία συγγενής της που μαζί με άλλα πέντε κορίτσια κρατείται κοντά στη Μοσούλη.

Επίσης, υπολογίζει ότι υπάρχουν περισσότερα από 1.000 παιδιά Γιεζίντι στα στρατόπεδα εκπαίδευσης των τζιχαντιστών «που ξέρουμε ότι είναι εκεί αλλά δεν έχουμε επαφή μαζί τους», ενώ περισσότεροι από 30 μαζικοί τάφοι έχουν βρεθεί στην περιοχή της, το Σιντζάρ, όπου θάφτηκαν τουλάχιστον 3.000 άτομα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News