default-image

Ο χειμώνας θα είναι"καλοκαιρινός", τι προβλέπουν οι ειδικοί

Ο χειμώνας θα είναι"καλοκαιρινός", τι προβλέπουν οι ειδικοί

Θερμό φθινόπωρο και θερμό χειμώνα προβλέπει για την περίοδο 2016-17 το γνωστό αμερικανικό Accuweather στις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις του. Κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι ίσως ο απόλυτος εφιάλτης μετά από μια δύσκολη άνυδρη χρονιά σαν τη φετινή.

 Όπως φαίνεται και στο σχετικό χάρτη, οι θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο θα είναι ο κανόνας για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης καθ' όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου, σύμφωνα με το καιρικό μοτίβο που έχει αρχίσει να διακρίνεται, ενώ για το χειμώνα η εκτίμηση του Accuweather είναι υψηλότερες από το σύνηθες θερμοκρασίες για την ανατολική Ευρώπη, με ένα ή δύο ψυχρά μέτωπα στο δεύτερο μισό της εποχής, δηλαδή στα μέσα του Γενάρη με Φλεβάρη.

Το φθινόπωρο

Για το φθινόπωρο η μακροπρόθεση πρόβλεψη δείχνει ζέστη στην Ελλάδα, στο μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων, την Ιταλία, τη νότια Ισπανία και Πορτογαλία και μια θερμή τάση για την κεντρική Ευρώπη. Η Ιρλανδία και η Βρετανία θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα με βροχές, καταιγίδες και ανέμους, όπως άλλωστε η Σκανδιναβική χερσόνησος, οι χώρες της Βόρειας Θάλασσας και η δυτική Ευρώπη, που περιλαμβάνει τμήματα της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, καθώς και του Βορρά της Ιβηρικής χερσονήσου. Αιτία για το βροχερό καιρό, στον οποίο άλλωστε είναι συνηθισμένοι οι κάτοικοι των βρετανικών νήσων και της Σκανδιναβικής, είναι τα συστήματα που επικρατούν την εποχή πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, με τα τέλη Νοεμβρίου να είναι η περίοδος κατά την οποία προβλέπονται οι πιο συχνές και έντονες καταιγίδες.

Οργισμένος θα εμφανιστεί ο Αίολος στις περιοχές που πλήττονται από τα συστήματα του Ατλαντικού κατά τα τέλη του φθινοπώρου, ήδη από τις αρχές του Νοέμβρη. Η Μεσόγειος θα παραμείνει καλοκαιρινή στο μεγαλύτερο μέρος της, με θερμοκρασίες πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή σε Ελλάδα, κεντρική και νότια Ιταλία, ισπανικό και πορτογαλικό Νότο και νότια Βαλκάνια.

Η ζέστη αναμένεται ότι θα διατηρηθεί ως τα μέσα του Οκτώβρη, ενώ βροχές, λιγότερες όμως από το μέσο όρο, αναμένονται κατά διαστήματα. Η ξηρασία θα είναι έντονη, πάντως, ειδικά στη νότια Ιταλία και τα νότια Βαλκάνια. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει με την εμφάνιση ψυχρών μετώπων από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, με το πρώτο χιόνι να αναμένεται στις χώρες αυτές το δεύτερο μισό του Νοέμβρη.

Ήπιος χειμώνας

Ο χειμώνας θα είναι ήπιος, σύμφωνα με την εκτίμηση του Accuweather, ενώ η ξηρασία θα επιμείνει στο νότο της Ιβηρικής. Οι Ιταλοί θα δουν το νερό να τους ανακουφίζει, ενώ σοβαρό κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του Νότου της Γαλλίας, του ισπανικού και πορτογαλικού Βορρά και της κεντρικής Ευρώπης. Καταιγίδες αναμένεται ότι θα πλήξουν τις βρετανικές νήσους, ισχυρές θύελλες περιμένουν στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τη Σκανδιναβική χερσόνησο, ενώ υγρό και ζεστό εκτιμάται ότι θα είναι το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας.

Στα τέλη του χειμώνα αναμένεται να δουν αρκετό χιόνι οι Άλπεις, με το χειμώνα να παίρνει για την κεντρική Ευρώπη... παράταση. Όχι όμως και για την ευρύτερη περιοχή μας, που, σύμφωνα με το Accuweather, θα βιώσει ενδεχομένως μια επανάληψη του περυσινού χειμώνα.

Σημειώνεται πάντως πως πρόκειται για μακροπρόθεσμες προβλέψεις, οι οποίες έχουν δεχτεί στο παρελθόν σφοδρή κριτική, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτές του βρετανικού Metoffice, μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες σταμάτησαν να εκδίδονται.

ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News