default-image

Το Ηράκλειο του '50 σε μια σπάνια φωτογραφία

Κρήτη
Το Ηράκλειο του '50 σε μια σπάνια φωτογραφία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια φωτογραφία ντοκουμέντο της καθημερινότητας του Ηρακλείου 60 χρόνια πίσω. Στο "υποδηματοποιείον" η δουλειά καλά κρατεί. Οι τσαγκάρηδες δουλεύουν δύο- δυο για να προλάβουν τις παραγγελίες. Κυρίως μπαλώματα και επιδιορθώσεις, σπάνια ο κόσμος παράγγελνε καινούρια παπούτσια, παρά μόνο για εξαιρετικές περιστάσεις.

Οι τσαγκάρηδες δεν υπάρχουν πια στο Ηράκλειο και αυτοί που έχουν απομείνει έχουν διαφοροποιήσει πολύ τις προσφερόμενες υπηρεσίες, σίγουρα πάντως δεν εργάζονται ως υποδηματοποιοί. Οι τελευταίοι πρέπει να συνταξιοδοτήθηκαν ή να άλλαξαν επάγγελμα τη δεκαετία του '80. Όμως στο Ηράκλειο του '50, που προσπαθούσε να ορθοποδήσει μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι τσαγκάρηδες δεν γκρίνιαζαν για αναδουλειές. Το αντίθετο.

Η φωτογραφία αυτή από το Ηράκλειο με χρονολογία 1950 είναι πραγματικά ιστορική. Οι υποδηματοποιοί δουλεύουν υπαίθρια, καθώς το μαγαζί, όπως φαίνεται, είναι μικρό και δεν είχε χώρο, βοηθούντος και του καιρού, που φυσιολογικά πρέπει να είναι καλοκαίρι, κρίνοντας από το κοντομάνικο του νεαρού που κάθεται πάνω σε μια μοτοσικλέτα της εποχής. Η φωτογραφία αποτυπώνει και τον κοινωνικό ρόλο των καταστημάτων και της αγοράς της πόλης. Στους τεχνίτες κρατούν παρέα 3 ακόμη άνδρες. Είτε είναι πελάτες είτε φίλοι που πέρασαν για μια καλημέρα, η εικόνα αυτή αποτυπώνει πόσο έντονα πλεγμένος ήταν ο κοινωνικός ιστός της πόλης γύρω από την αγορά και τους ανθρώπους της.

Πώς άλλαξαν όλα σε αυτήν την πόλη τελικά! Πόσο διαφορετική ήταν κάποτε και πόσο διαφορετική έχει γίνει πια! Και μαζί οι ζωές όλων μας..!

ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News