default-image

Ανταγωνίζονται για την κυβερνητική καρέκλα

Ελλάδα
Ανταγωνίζονται για την κυβερνητική καρέκλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε από τη Βουλή ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ κ.Κουτσούμπας. Όπως ανέφερε:

Έχει καταντήσει πλέον μια θλιβερή μονοτονία.....Δεν πέρασε και πολύς καιρός που πάλι το ίδιο θέμα συζητούσαμε εδώ μέσα σ' αυτή εδώ τη βουλή.Κι ας εκκρεμούν δεκάδες λαϊκά προβλήματα, προτάσεις νόμου για ανακούφιση των εργαζομένων στα συρτάρια σας, τουλάχιστον απ' το δικό μας Κόμμα.

Κάθε φορά που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ανταγωνίζονται για την κυβερνητική καρέκλα το επόμενο διάστημα, νιώθουν τη λαϊκή πίεση, τη δυσαρέσκεια, την αγανάκτηση τη δικαιολογημένη του λαού...

Κάθε φορά που τα ίδια αυτά κόμματα όλο και περισσότερο συγκλίνουν σε θέσεις και προτάσεις, να καταφεύγουν στην αγαπημένη τους συνταγή: τα σκάνδαλα, τη δήθεν πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής, την υπεράσπιση της δικαιοσύνης.

Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε το ίδιο έργο, το οποίο είναι τόσο χιλιοπαιγμένο, τόσο παραπλανητικό, που πλέον κι ένας κόσμος που στο παρελθόν παρασυρόταν από αυτήν την αντιπαράθεση, σήμερα την αντιμετωπίζει μόνο με καχυποψία, αν όχι με απέχθεια και αγανάκτηση.

Τα ίδια ζούσαμε τόσα χρόνια και μέχρι πρόσφατα και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ, που πότε ο ένας πότε ο άλλος έπαιρνε το ρόλο του κατήγορου.

Όταν όμως, οι ανάγκες του συστήματος το επέβαλλαν, όλα αυτά ξεχάστηκαν, μπήκαν στην άκρη και περάσαμε στην εποχή της συνεργασίας και της συγκυβέρνησης τότε.

Πάντα έτσι γινόταν. Η σύγκλιση σε θεμελιώδη ζητήματα πάντα σάς έσπρωχνε να προσπαθείτε να στοιχειοθετήσετε τη δήθεν υπεροχή σας έναντι των υπολοίπων πολιτικών αντιπάλων σας πάνω στη βάση της ονομαζόμενης «ηθικής» σας, της ακεραιότητάς σας, της ικανότητας των στελεχών σας, αναδεικνύοντας την έλλειψη αυτών των χαρακτηριστικών σε άλλους, μόνο και μόνο για να μπερδεύεται ο κόσμος.

Έτσι ακριβώς, με τον ίδιο τρόπο, συμπεριφέρονται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η συγκυβέρνηση, ό,τι έκανε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και τα πρόθυμα «εξαπτέρυγά» τους πριν.

Από μια άποψη, λοιπόν, σας κατανοούμε. Είναι όντως δύσκολη η θέση σας.

Πάνω σε τι να αντιπαρατεθείτε;

Στο μνημόνιο;

Αφού από κοινού το ψηφίσατε και το στηρίξατε.

Στα διάφορα αντιλαϊκά μέτρα;

Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο της ΝΔ, υλοποίησε και προτίθεται να υλοποιήσει ακόμα - με μεγάλη προθυμία μάλιστα - μέτρα που δεν πρόλαβε να εφαρμόσει η ΝΔ, αν και θα ήθελε.

Στην αντιμετώπιση των αγώνων;

ΜΑΤ και χημικά ο ένας. ΜΑΤ και χημικά και ο άλλος. Απλά η ΝΔ υπερασπιζόταν την καταστολή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την κάνει την καταστολή και μετά δηλώνει ότι στεναχωριέται.

Στις ιδιωτικοποιήσεις;

Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ο καλύτερος μαθητής στις ιδιωτικοποιήσεις, ξεπερνώντας μάλιστα και τον δάσκαλό του, τη ΝΔ.

Στα ζητήματα της ανάπτυξης και της οικονομίας;

Αφού και οι δύο έχετε ως ευαγγέλιο τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου για να τονώσει τις δικές του επενδύσεις, για να θωρακίσει τα δικά του κέρδη, για να ανακάμψει πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων. Διαφορές επιμέρους μπορεί να έχετε και έχετε, όμως η κατεύθυνσή σας είναι «ομοούσια, ενιαία κι αδιαίρετη».

Να αντιπαρατεθείτε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής;

Εδώ και αν υπάρχει ταύτιση. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ο πιο ένθερμος κήρυκας του ΝΑΤΟ, όπως ήταν για χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Οπότε, υποχρεωτικά καταφεύγετε σε ζητήματα διαχείρισης, διαφθοράς, ηθικής, τα γνωστά δηλαδή...

'Η σε άλλα ζητήματα, που αξιοποιείτε, για να αναδείξετε τις πολιτικές σας διαφορές και να διαιρέσετε το λαό πάνω σε ψεύτικες και αποπροσανατολιστικές διαχωριστικές γραμμές.

Όπως έγινε πρόσφατα και με το ζήτημα της εκκλησίας και των θρησκευτικών. Απ' τη μια μεριά η κυβέρνηση, που ενώ έχει κάνει γαργάρα πραγματικά τον υπερώριμο χωρισμό κράτους - εκκλησίας, και μέσα απ' τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει, ανοίγει επιμέρους θέματα, δευτερεύοντα θέματα, με ανεύθυνο τρόπο και οπωσδήποτε με τη γνωστή της κοσμοπολίτικη διάσταση. Και απ' την άλλη η ιεραρχία της εκκλησίας βρήκε την ευκαιρία να επανέλθει σε ένα σκοταδιστικό, πρωτόγονο αντικομμουνισμό και να υπερασπιστεί πασιφανείς αναχρονισμούς σήμερα απέναντι στους οποίους της έχουν ήδη γυρίσει την πλάτη η πλειοψηφία ακόμα των θρησκευόμενων συμπολιτών μας, αφού μας γυρίζουν σε άλλες, σε σκοτεινές εποχές.

Κυρίες και κύριοι

Βέβαια, για να είναι καθαρό, εμείς δεν πιστεύουμε ότι η όποια αντιπαράθεση, γύρω απ' το ζήτημα που συζητάμε σήμερα της διαφθοράς, της διαπλοκής κ.λπ. υπηρετεί μόνο προπαγανδιστικούς σκοπούς. Όσο κι αν υπάρχει κι αυτό το στοιχείο.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς, της διαπλοκής, επιχειρούνται αναδιαρθρώσεις, αναπροσαρμογές στον κρατικό τομέα, στην οικονομία, στο αστικό πολιτικό σύστημα, που θα διευκολύνουν τη δραστηριότητα των μεγάλων ομίλων και μόνο.

Για παράδειγμα, η απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, που θεσπίζονται με βάση τους αναπτυξιακούς νόμους και που καταστρατηγούν την περιβαλλοντική, την εργασιακή νομοθεσία, γίνεται στο όνομα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της διαφάνειας.

Άλλο παράδειγμα. Οι κατευθύνσεις της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, για τον έλεγχο των κομμάτων, των οικονομικών τους, που φτάνουν μάλιστα στο σημείο να παρεμβαίνουν σε εσωτερικές υποθέσεις, στη λειτουργία, στις σχέσεις με τα μέλη και τους φίλους των κομμάτων, γίνεται πάλι στο όνομα της διαφάνειας.

Και υπάρχουν ΚΚ όπως όλοι σας ξέρετε εδώ στην Ευρώπη, που έχουν πολύ πικρή εμπειρία από τέτοιες κατευθύνσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και στο σημείο απαγόρευσης τους. Και όλοι μας ξέρουμε ότι αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται η σχετική προεργασία...

Αλήθεια, τι ακριβώς εννοούν με τον όρο «διαφθορά» οι υπερασπιστές αυτού του διεφθαρμένου συστήματος, είτε ανήκουν στα δύο σημερινά κόμματα της συγκυβέρνησης είτε ανήκουν στα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και σε ινστιτούτα ή διάφορες προσωπικότητες, που τους ακούμε από δω και από κει τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς σε ολόκληρο τον κόσμο;

Μήπως για παράδειγμα εννοούν «διαφθορά», τη διατήρηση από όλες τις κυβερνήσεις του νόμου που καθορίζει τις εξήντα ειδικές φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν και απολάμβαναν οι εφοπλιστές και ευθύνονται για το γεγονός ότι το κράτος έχει λιγότερα έσοδα από τους εφοπλιστές απ' ό,τι έχει από τα παράβολα των μεταναστών; Τα παράβολα των μεταναστών είναι περισσότερα αν δείτε τα στοιχεία από τα έσοδα που έχει το κράτος από τα κέρδη των εφοπλιστών και από τους φόρους που δεν πληρώνουν.

Μήπως με τον όρο «διαφθορά» εννοούν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ταυτόχρονα με την εκτίναξη της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων;

Μήπως εννοούν ιδιωτικοποιήσεις, την αδρή δηλαδή κρατική στήριξη των τραπεζών, τη στιγμή που πετσοκόβονται κρατικές δαπάνες για παιδεία, για υγεία, για ασφάλιση;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News