default-image

Ποινή κάθειρξης 595 ετών στους "5" του Baris

Κρήτη
Ποινή κάθειρξης 595 ετών στους "5" του Baris

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Βαριές" καμπάνες επεφύλασσε τη Δευτέρα (10/10) το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στους πέντε κατηγορούμενους που δικάζονταν για την υπόθεση του δουλεμπορικού πλοίου Baris, το οποίο είχε εντοπιστεί να πλέει ακυβέρνητο στ' ανοικτά της Ιεράπετρας, μεταφέροντας συνολικά 586 πρόσφυγες. Το συμβάν είχε σημειωθεί το Νοέμβριο του 2014 σε πολύ κοντινή απόσταση από τις νότιες ακτές του Νομού Λασιθίου.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, κάθισαν  πέντε άτομα, τα οποία φέρονται ως οι δουλέμποροι του "Baris". Kαι οι πέντε τους υποστήριξαν στις απολογίες τους ότι δεν ανήκαν στο πλήρωμα του πλοίου κι ότι αναγκάστηκαν να βοηθήσουν την κατάσταση μετά τη βλάβη που παρουσιάστηκε. Εξάλλου, ισχυρίστηκαν ότι ήταν κι οι ίδιοι πρόσφυγες κι ότι οι πραγματικοί δουλέμποροι του Baris ήταν Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι, μόλις εμφανίστηκε η βλάβη, εγκατέλειψαν το πλοίο και τους επιβάτες του -ανάμεσά τους και δεκάδες μικρά παιδιά- στη μοίρα τους.

Δεν έπεισαν το Δικαστήριο

Οι ισχυρισμοί των πέντε αλλοδαπών, ωστόσο, δεν έπεισαν το δικαστήριο, το οποίο τους έκρινε ένοχους για την πράξη της παράνομης μεταφοράς. Οι κατηγορούμενοι πάντως απαλλάχτηκαν από την πράξη της παράνομης εισόδου στη χώρα μας. Εξάλλου, αξίζει να προσθέσουμε ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αναγνώρισε στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Ως αποτέλεσμα, η ποινή κάθειρξης 600 ετών -η οποία συνοδευόταν και με χρηματική ποινή-, που είχε επιβληθεί πέρυσι στους κατηγορούμενους από το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, μειώθηκε, έστω κι ελαφρώς: το Τριμελές Εφετείο επέβαλε στον κάθε έναν από τους πέντε αλλοδαπούς συνολική ποινή κάθειρξης 595 ετών. Τέλος, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η εκτιτέα ποινή κάθειρξης των φερόμενων ως δουλεμπόρων δεν μεταβάλλεται σε σχέση με το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, καθώς το μέγιστο της ποινής που μπορεί να εκτίσει κάποιος στις ελληνικές φυλακές είναι 25 χρόνια.

Ρεπορτάζ : Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News