default-image

Περιμένουν με αγωνία τις επιδοτήσεις

Κρήτη
Περιμένουν με αγωνία τις επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμμετέχοντας στο Συνέδριο Ευρωπαίων Αγροτών και  στο Πανελλήνιο  Αγροτικό Συνέδριο στην Αθήνα , ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας Νίκος Δασκαλάκης, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με στελέχη του ΥΠΑΑΤ , να ρωτήσει και να πληροφορηθεί ο ίδιος, για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει αφήσει στην αναμονή αγρότες και κτηνοτρόφους.  

Μέσα στην βδομάδα, θα γίνει η εκταμίευση των υπόλοιπων ποσών της ενιαίας ενίσχυσης -επιδότησης του 2015 και τα υπόλοιπα  της εξισωτικής του 2014.

Μετά τη διευθέτηση του θέµατος  της µεταφοράς των χρηµάτων, πιστώθηκε  το ποσόν των 8.866.875,31 ευρώ,  σε 15.221 αγρότες, για   τα   υπόλοιπα   της   εξισωτικής   του   2014.

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου οι αρµόδιοι του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ καλούνται να διευθετήσουν όλα τα υπόλοιπα από τη βασική ενίσχυση, το πρασίνισµα, τις συνδεδεµένες, τους νέους γεωργούς και τα µέτρα στήριξης της αγοράς  του 2015.

Με τον κοινοτικό κανονισµό, μετά τις 15 Οκτωβρίου, τα αντίστοιχα  ποσά  χάνονται, αφού  δεν   πιτρέπεται   να

µεταφερθούν  στο επόµενο έτος.

Η πληρωμή των επιδοτήσεων του 2017, αναμένεται να γίνει τέλη Οκτωβρίου και θα πιστωθεί το 70% της βασικής ενίσχυσης του 2017, ενώ περί τα µέσα ?εκεµβρίου µέχρι τα Χριστούγεννα  το υπόλοιπο της βασικής, δηλαδή το 30% και το «πρασίνισµα», σύμφωνα με όσα λένε από το ΥΠΑΑΤ», υποστήριξε ο  Νίκος Δασκαλάκης.

Το Νοέµβριο  οι ενστάσεις

Το Νοέµβριο θα ξεκινήσουν να γίνονται από τους αγροκτηνοτρόφους, οι ενστάσεις για την εξισωτική αποζημίωση του 2015. «Περιµένουµε την απόφαση µεταφοράς των χρηµάτων και σε λίγες µέρες θα πιστωθούν τα 9 εκατ. ευρώ περίπου στους παραγωγούς για τα υπόλοιπα της εξισωτικής   του   2014.  Έχει, ήδη, υπολογιστεί τι αντιστοιχεί στον κάθε δικαιούχο παραγωγό. Αυτό  υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος.

Το θέµα εκκρεµεί επί µακρόν και παρόµοιες δεσµεύσεις, από την ηγεσία του υπουργείου δεν τηρήθηκαν κατά το παρελθόν», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας. Σχετικά µε την εξισωτική του 2015 οι πληρωµές στους δικαιούχους πρόκειται να γίνουν εντός του Νοεµβρίου.

Περιθώρια ανάκτησης δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης που  χάθηκαν µε την τελευταία αναθεώρηση  της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είτε γιατί  ήταν µισθωµένα, είτε γιατί µεταβιβάσθηκαν το  2014 ή και νωρίτερα, άφησε µε την τοποθέτησή του κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κοινοτικός επίτροπος Γεωργίας   Φιλ   Χόγκαν,   ο   οποίος

επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελληνική πρωτεύουσα  και άνοιξε τις εργασίες του 3ου Πανελλήνιου Συνέδριου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και του Συνεδρίου Ευρωπαίων Αγροτών.

Πρόκειται επί της ουσίας για τις 28.000 περιπτώσεις αγροτών που δεν συµπλήρωσαν   στο   χρόνο   που   έπρεπε   τη   λεγόµενη   «φόρµα   6»   µε

αποτέλεσµα να µην µπορέσουν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώµατά τους,

όπως επίσης και για αρκετές ακόµα χιλιάδες δικαιούχων που προέβησαν

σε µεταβιβάσεις δικαιωµάτων λίγο πριν από την αλλαγή της ΚΑΠ χωρίς

να   καταφέρουν   ποτέ   να   κατοχυρώσουν   αυτά   τα   δικαιώµατα.

«Σ' αυτή την  περίπτωση,  ανοίγει ο δρόµος για την αποκατάσταση µιας

αδικίας,   εις   βάρος   νέων   κυρίως   αγροτών,   οι   οποίοι   εντάχθηκαν   σε

πρόγραµµα   το   2009,   χωρίς   ωστόσο   να   λάβουν   ποτέ   τα   δικαιώµατα

ενίσχυσης που τους αναλογούσαν», προσθέτει ο Νίκος Δασκαλάκης.

Ρεπορτάζ : Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News