Ειδήσεις

Τα γενέθλια του Pacman και το διαβόητο χαστούκι στη Λιάνη

Σαν σήμερα: Πέφτει ο Όθωνας, το πραξικόπημα του Παπάγου, τα γενέθλια του Pacman, το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και το διαβόητο χαστούκι.

"Πέφτει" ο Όθωνας

Τη νύχτα 10 προς 11 Οκτωβρίου 1862 εκδίδεται ψήφισμα του Έθνους για την κατάργηση της Βασιλείας του Όθωνα. Ο βασιλιάς Όθων εκθρονίζεται και εγκαταλείπει την Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία. Την εξουσία αναλαμβάνει η επαναστατική "Τριανδρία", αποτελούμενη από τους Δημήτριο Βούλγαρη, Κωνσταντίνο Κανάρη και Μπενιζέλο Ρούφο (Μεσοβασιλεία).

Το πραξικόπημα Παπάγου

Στις 10 Οκτωβρίου 1935, ως αρχηγός του Στρατού ο Αλέξανδρος Παπάγος οργάνωσε κίνημα μαζί με τους ομολόγους του υποναύαρχο Οικονόμου και αντιπτέραρχο Ρέππα, προκαλώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Παναγή Τσαλδάρη και επιταχύνοντας τις εξελίξεις για την επαναφορά της βασιλείας στη χώρα μας.

Ο Γεώργιος Κονδύλης, που βρισκόταν σε συνεννόηση με τους πραξικοπηματίες, σχηματίζει αμέσως κυβέρνηση, ορίζοντας τον Παπάγο υπουργό Στρατιωτικών. Η νέα κυβέρνηση προκήρυξε δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος, το οποίο απέβη υπέρ της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας και ο Παπάγος ορίστηκε να μεταφέρει το αποτέλεσμα στον βασιλιά Γεώργιο Β' στην Αγγλία, όπου διέμενε.

Τα γενέθλια του Pacman

Ουρές εφήβων και φοιτητών γέμιζαν τα καταστήματα ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στις απόμακρες επαρχίες μέσα στα καφενεία σε όλη τη δεκαετία του '80, για ένα αλλιώτικο προσκύνημα στο παιχνίδι Pacman. Αυτό το αδηφάγο κίτρινο προσωπάκι (προάγγελος των emoticons που σήμερα ανταλλάσσουμε με πάθος σε SMS και e-mail) έχει σήμερα γενέθλια!

Ήταν 10 Οκτωβρίου του 1979 όταν στην Ιαπωνία ένας 24χρονος μηχανικός υπολογιστών έγινε το σύμβολο εθισμού σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Το γνωστό σήμερα Pacman αναπτύχθηκε από την εταιρεία Namco. Ένα παιχνίδι που είναι το απόλυτο έμβλημα της ποπ κουλτούρας στα 80's. Σύμφωνα με έρευνες πρόκειται για το παιχνίδι με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα από όλα τα άλλα (αγγίζει το 94% στις ΗΠΑ).

Στόχος του παίκτη είναι να χορτάσει το κίτρινο κεφαλάκι με όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα, αποφεύγοντας τα τέρατα που το κυνηγούν και τις κινούμενες βόμβες. Το Δεκέμβριο του 2008, ένα 8χρονο αγόρι, ο Jeffrey R. Yee, έλαβε μια συγχαρητήρια επιστολή από τον Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν επειδή έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ των 6.131.940 βαθμών!

Το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία

Σαν σήμερα το 1993, στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ αναρριχάται στην εξουσία για 3η φορά στην ιστορία της χώρας, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στις εκλογές αυτές, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 46,88% και 170 έδρες, η Ν.Δ. 39,3% και 111 έδρες, η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά 4,87% και 10 έδρες, το ΚΚΕ 4,54% και 9 έδρες και ο Συνασπισμός 2,94%% και καμία έδρα.

Το διαβόητο χαστούκι

Ήταν 10 Οκτωβρίου του 1997 όταν η Νατάσα Αθίνη-Τσούνη χαστουκίζει τη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, ενώ η τελευταία υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου της στη "Στοά Βιβλίου".

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια