default-image

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας – Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε

Υγεία
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας – Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα, 10 Οκτωβρίου, εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας. Οι αριθμοί μπορούν να σοκάρουν, καθώς κάθε 40 δευτερόλεπτα κάποιος άνθρωπος στον κόσμο αυτοκτονεί, ενώ 1 στους 4 ενήλικες θα βιώσει ψυχικές δυσκολίες κάποια στιγμή της ζωής του. Αυτό που επίσης σοκάρει είναι ότι σχεδόν κανένας από αυτούς δε θα λάβει βοήθεια, όταν βρεθεί σε ανάγκη.

«Αξιοπρέπεια και Ψυχική Υγεία - Πρώτες Βοήθειες Ψυχολογικής και Ψυχικής Υγείας για Όλους», θέτει ως θέμα της ενημερωτικής εκστρατείας για το 2016, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες αναφορικά με τις πρώτες βοήθειες ψυχολογικής και ψυχικής υγείας.

Η ψυχολογική και ψυχική κρίση, είναι δυνατόν να συμβεί οπουδήποτε: Στην κατοικία, στα σχολεία, στο χώρο εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε χώρους κατανάλωσης και ψυχαγωγίας, σε δημόσιους χώρους, στο στρατό, στο νοσοκομείο και αλλού.

Η παροχή πρώτων βοηθειών ψυχολογικής και ψυχικής υγείας είναι ενδεχομένως μία σωτήρια ικανότητα που όλοι οι πολίτες χρειάζεται να έχουν και όπως εκτιμούν οι ειδικοί, εφοδιάζοντας περισσότερους ανθρώπους με βασικές ικανότητες παροχής πρώτων βοηθειών ψυχολογικής και ψυχικής υγείας, θα συμβάλει στη μείωση του δείκτη των αυτοκτονιών.

Μία συστηματική ανασκόπηση, η οποία ολοκληρώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2009, έδειξε επίσης την αποτελεσματικότητα των πρώτων βοηθειών ψυχολογικής και ψυχικής υγείας. Οι αναδυόμενες αποδείξεις είναι ότι οι πρώτες βοήθειες στην ψυχολογική και ψυχική υγεία πραγματικά αποδίδουν αποτελεσματικά.

Οι ψυχολογικές πρώτες βοήθειες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δράσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Ενδεικτικά, οι ψυχολογικές πρώτες βοήθειες περιλαμβάνουν:

• Την ανθρωπιστική, υποστηρικτική και πρακτική βοήθεια προς τα άτομα αυτά που πρόσφατα ήρθαν αντιμέτωπα με ένα σοβαρό και στρεσογόνο συμβάν

• Τη μη επεμβατική φροντίδα και υποστήριξη

• Την αξιολόγηση των αναγκών και των ανησυχιών των πληγέντων

• Την υποστήριξη των πληγέντων με στόχο την κάλυψη των βασικών τους αναγκών (π.χ. στέγη, νερό, τροφή)

• Την προθυμία και διάθεση να ακούσουμε έναν άνθρωπο που βιώνει μια τραγωδία, χωρίς πίεση

• Την παροχή βοήθειας ώστε οι πληγέντες να αισθάνονται ήρεμοι

• Τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρήσιμες πληροφορίες και υπηρεσίες

• Την προστασία των πληγέντων από περαιτέρω αρνητικές συνέπειες

Πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι υποφέρουν από ψυχολογικό και ψυχικό πόνο, προσωπικές κρίσεις και ψυχικές διαταραχές, είναι δυνατόν να ωφεληθούν λαμβάνοντας πρώτες βοήθειες από τους επαγγελματίες υγείας και το ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, οι πρώτες βοήθειες ψυχολογικής και ψυχικής υγείας, θα έπρεπε να είναι διαθέσιμες σε όλους και όχι μόνο σε λίγους και για αυτό επιθυμεί να αναπτύξει μία κοινή αντίληψη βασικών πρώτων βοηθειών ψυχολογικής και ψυχικής υγείας, η οποία θα είναι κατανοητή παγκοσμίως από το ευρύ κοινό, τους επαγγελματίες υγείας, τα κυβερνητικά και μη κυβερνητικά ιδρύματα και φορείς.

Πηγή: tanea.gr, onmed.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News