Ειδήσεις

Οι ανακρίβειες και τα ψέματα για το γκαζόν στον Καράβολα

Όταν ένας αντιδήμαρχος, και μάλιστα ο καθ' ύλην αρμόδιος για το πράσινο της πόλης, αποδεικνύεται ότι δε λέει την αλήθεια και επιπλέον δρα εκθέτοντας την ίδια την υπηρεσία στην οποία προΐσταται (του Πρασίνου), τότε γεννάται πολιτικό, ηθικό και όχι μόνο θέμα.

Θέμα όμως υπάρχει και για τον επικεφαλής της δημοτικής Αρχής, αφού η τοποθέτηση στη συγκεκριμένη αντιδημαρχία ήταν δική του επιλογή. Το γεγονός είναι ακόμη σοβαρότερο από τη στιγμή που δόθηκε επαρκής χρόνος για να ανασκευάσει την αρχική του γραπτή επίσημη τοποθέτηση, στο ενδεχόμενο να πρόκειται για "ανθρώπινο λάθος", αλλά ο αντιδήμαρχος προτίμησε με τη σιωπή του ένα "συνειδητό ψεύδος" έστω και από άγνοια γεγονότων. Έστω και ακούσια, το "ψεύδος" αυτό εξέθεσε την επαγγελματική υπόσταση κατασκευαστή αλλά και την υπηρεσιακή επίβλεψη υπαλλήλων ευσυνείδητων και μάλιστα από τους πλέον απαιτητικούς στις εργολαβίες, ώστε να είναι όλα εντάξει.

Το γκαζόν στον Καράβολα

Όταν η "Νέα Κρήτη" εντόπισε την τοποθέτηση γκαζόν στην παραλιακή, στο ύψος του Καράβολα, προ δεκαημέρου, ρώτησε δημόσια τον αντιδήμαρχο Πρασίνου αν επρόκειτο για φύτευση νέου χώρου ή για αντικατάσταση υφιστάμενου γκαζόν, το οποίο από την αβλεψία συντήρησής του "ξεράθηκε".

Σχεδόν ακαριαία, με επιστολή του, ο αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης στο συγκεκριμένο ερώτημα μάς απάντησε: «Με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα σας σχετικά με το γκαζόν στον Καράβολα, πράγματι στο σημείο είχε ξαναγίνει φύτευση πριν από τριάμισι χρόνια από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, χωρίς όμως να προβλεφθεί σύστημα ποτίσματος και με φύτευση ακατάλληλης ποικιλίας γκαζόν για σημείο δίπλα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να ξεραθεί...».

Ανταπαντήσαμε πως, αν δεν υπήρχε πρόβλεψη συστήματος ποτίσματος, τότε θα έπρεπε να αναζητήσει ευθύνες στην εργολαβία και την επίβλεψή της, επί προηγούμενης δημοτικής Αρχής Κουράκη, καθώς επρόκειτο για έργο που πληρώθηκε μαζί με το σύστημα ποτίσματος. Επιπλέον αναρωτηθήκαμε πώς χαρακτηρίζει «ακατάλληλη ποικιλία γκαζόν» ένα γκαζόν που, αν ίσχυαν όσα μας έλεγε, ξεράθηκε μετά από 3,5 χρόνια απότιστο, στις γνωστές κλιματολογικά συνθήκες της Κρήτης. Θεωρήσαμε, μάλιστα, ότι με μια τέτοια απάντηση ο αντιδήμαρχος κάρφωνε ουσιαστικά τον προκάτοχό του στο πόστο, Πέτρο Ινιωτάκη, ότι δεν αντιλήφθηκε τι είχε παραλάβει από την προηγούμενη δημοτική Αρχή (!).

Ο νυν αντιδήμαρχος, ωστόσο, δε θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα, άρα επιμένει στην αρχική του απάντηση, ότι το γκαζόν ξεράθηκε επειδή δεν είχε πρόβλεψη συστήματος ποτίσματος και ήταν ακατάλληλη η ποικιλία του γκαζόν. Ε, μετά από αυτό, το ρεπορτάζ σήμερα της "Ν.Κ." αποδεικνύει ότι ο αντιδήμαρχος δε λέει την αλήθεια και μάλιστα σε ένα έργο που μάλλον ήταν πρότυπο και η εγκατάλειψή του ως προς τη συντήρησή του επί της αντιδημαρχίας του, όχι μόνο το αχρήστευσε, αλλά υποχρεώνει τη δημοτική Αρχή σε νέα έξοδα αποκατάστασης και καταστροφής, επί της ουσίας ενός πρότυπου συστήματος ποτίσματος.

Ποια είναι η αλήθεια

Η "Ν.Κ.", αναζητώντας στο αρχείο της την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, εντόπισε πλήθος αποκαλυπτικών φωτογραφιών, δελτίων Τύπου και ρεπορτάζ, όπου αποδεικνύεται πως όχι μόνο σύστημα ποτίσματος διέθετε, αλλά αυτό ήταν διπλής μεθόδου, με εναλλακτική ποτίσματος μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (!) και ποικιλία γκαζόν από τις πλέον ενδεδειγμένες για την περίσταση (δίπλα στη θάλασσα). Το γκαζόν, συνολικής έκτασης στην περιοχή τότε 3,5 στρεμμάτων, ήταν μέρος μιας εργολαβίας πρασίνου συνολικής έκτασης στην περιοχή 18 στρεμμάτων, συνολικού κόστους 500 χιλιάδων ευρώ, επί δημαρχίας Κουράκη, με αρμόδιο αντιδήμαρχο τον Άρη Μπολάκη και επιβλέπουσα την τότε προϊσταμένη Πρασίνου Μαρία Βαλσαμιδάκη.

Το έργο είχε αναλάβει ένας από τους πλέον ειδικευμένους στο είδος τέτοιων εργολαβιών Ηρακλειώτης γεωπόνος με το σύστημα μελέτη-κατασκευή, και ολοκληρώθηκε προς τα τέλη του 2013. Για την άρδευση του γκαζόν, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, χρησιμοποιήθηκε διπλή μέθοδος ποτίσματος, υπόγεια και υπέργεια, με τεχνητή βροχή. Τα δύο συστήματα, εκτός του χειρωνακτικού τρόπου, είχαν συνδεθεί και με σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή, ώστε να λειτουργούν μέσα σε όλο το 24ωρο, ανάλογα με τη ρύθμιση που επιθυμούσε ο χρήστης του έργου.

Για γκαζόν, δε, χρησιμοποιήθηκε η ποικιλία "πασπάλου", που είναι η πλέον ενδεδειγμένη για παραθαλάσσιο περιβάλλον, σε συνδυασμό με το ολιγαρκές της σε νερό, ώστε να αντεπεξέρχεται στις συνθήκες ξηρασίας στην Κρήτη. Γι' αυτό το λόγο και κόστιζε ως ποικιλία ακριβότερα από τις άλλες.

Οι αποδείξεις

Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν τη διάνοιξη αυλακιών με νήμα, σε απόσταση 30 εκατοστών το ένα από το άλλο, το άπλωμα υπόγεια σωλήνων ποτίσματος, στη συνέχεια το σκέπασμά τους και τη δοκιμή ότι ποτίζουν ομοιόμορφα υπογείως το γκαζόν, ώστε να αποκτήσει βαθύ και όχι επιφανειακό ρίζωμα.

Κατόπιν και το υπέργειο σύστημα ποτίσματος με τεχνητή βροχή. Άρα όχι μόνο ψευδώς ο νυν αντιδήμαρχος Πρασίνου υποστήριξε ότι δε διέθετε μέθοδο ποτίσματος, αλλά είχαμε διπλή μέθοδο και από τις καλύτερα ελεγμένες.

Στη νέα φύτευση που γίνεται τώρα, ο προκαλλιεργημένος χλοοτάπητας τοποθετείται επάνω στις σωληνώσεις του υπόγειου δικτύου αρδεύσεως, κάτι που μάλλον δεν ενδείκνυται.

Το ακόμη καλύτερο της υπόθεσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Ν.Κ.", είναι ότι ο τότε εργολάβος-κατασκευαστής μερικούς μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής Αρχής έκανε επίδειξη των δυνατοτήτων, είτε χειρωνακτικά είτε με ηλεκτρονικό υπολογιστή, του ποτίσματος του γκαζόν, επί τόπου στο σημείο στον προκάτοχο του κ. Μαμουλάκη και αντιδήμαρχο Πέτρο Ινιωτάκη.

Οπότε, είναι απορίας άξιο πώς με την επίσημη απάντησή του ο νυν αντιδήμαρχος Πρασίνου εκ

θέτει και τον προκάτοχό του, αφού το γκαζόν από το μόνο που δεν ξεράθηκε, ήταν από την έλλειψη συστήματος ποτίσματος και την ακατάλληλη ποικιλία του. Έτσι όμως αποδεικνύεται πως εξέθεσε και την υπηρεσία στην οποία προΐσταται και τον εαυτό του, αφού, αν είχε ζητήσει ενημέρωση πριν μας απαντήσει, από τη νυν προϊσταμένη την κ. Φραγκούλη, είμαστε πεισμένοι ότι θα τον προστάτευε, αφού η υπηρεσία έχει συνέχεια και είναι προφανές ότι γνωρίζει πως το γκαζόν στην περιοχή διέθετε σύστημα ποτίσματος.

Έστω και τώρα, ο αντιδήμαρχος καλείται να δώσει μια πειστικότερη εξήγηση: γιατί τελικά το γκαζόν ξεράθηκε και υποχρεώθηκε να το αντικαταστήσει με νέο, και άρα με επιπλέον κόστος; Η παραδοχή τελικά, ότι αυτό συνέβη από αμέλεια στη συντήρησή του, θα ήταν πιο απλή διαδικασία, γιατί οι αποδείξεις σήμερα τον εκθέτουν.

ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης

Σχόλια