default-image

Πλειστηριασμοί: στο σφυρί ακόμη και εργατικές κατοικίες

Κρήτη
Πλειστηριασμοί: στο σφυρί ακόμη και εργατικές κατοικίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 5.000 πλειστηριασμοί ακινήτων αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς, οδηγώντας στην απόγνωση τους ιδιοκτήτες των σπιτιών και δημιουργώντας εξαιρετικά τεταμένο κλίμα για την κυβέρνηση, που βλέπει με τρόμο τις Τετάρτες - ημέρα πραγματοποίησης των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με οργισμένους πολίτες να συγκεντρώνονται μέσα και έξω από Ειρηνοδικεία, προκειμένου να μπλοκάρουν τις διαδικασίες, έχει προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά, με πρώτο βήμα την έκδοση non paper την Παρασκευή, στο οποίο υποστηρίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα σπίτια που θα βγουν σε πλειστηριασμούς θα είναι 2.000.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς που επικαλείται η "Ημερησία" ανεβάζουν τον αριθμό αυτόν σε 5.000 τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ τρόμο προκαλεί η πρόβλεψη ότι για το 2017 ο αριθμός των σπιτιών που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο εκποίησης ανεβαίνει σε 50.000.

Παράλληλα πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι στην πρώτη γραμμή κινδύνου βρίσκονται όχι «μεγάλα ακίνητα, που βαρύνονται με δάνεια τα οποία έχουν βρεθεί στο "κόκκινο" πάνω από δύο χρόνια», όπως υποστήριζε η κυβέρνηση με το non paper της Παρασκευής, αλλά και σπίτια βιοπαλαιστών, ακόμη και... εργατικές κατοικίες.

Ενδεικτικά είναι τα όσα υποστήριξαν μέλη του συντονιστικού συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, ότι δηλαδή την ερχόμενη Τετάρτη προγραμματίζεται η διαδικασία πλειστηριασμού για οκτώ εργατικές κατοικίες της περιοχής του Ευόσμου.

Την αμηχανία της κυβέρνησης επιτείνει το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί αυτοί δεν έχουν διαταχθεί από τις τράπεζες, αλλά από τις εφορίες, για χρέη πολιτών προς το Δημόσιο.

Η τροπολογία

"Παράθυρο" ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το δάνειό του απ' την τράπεζα, πριν αυτό καταλήξει στα χέρια των ξένων funds, ανοίγει η τροπολογία που ετοίμασε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρης Καμμένος.

Η πρόταση του κ. Καμμένου ουσιαστικά προβλέπει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των δανειοληπτών με τα funds, αλλά και χρονικό προβάδισμα 30 ημερών έναντι αυτών σε ό,τι αφορά την αγορά των δανείων τους.

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

- «Το πιστωτικό ή το χρηματοδοτικό ίδρυμα, που προτίθεται να μεταβιβάσει απαιτήσεις από δάνεια και άλλες πιστώσεις λόγω πώλησής τους σε "εταιρεία μεταβίβασης", υποχρεούται να γνωστοποιεί στον κάθε οφειλέτη-δανειολήπτη και τους εγγυητές του την πρόθεσή του αυτή και το προτεινόμενο και συμφωνηθέν, εν πάση περιπτώσει, με την εταιρεία τίμημα πώλησης της κατ' αυτών απαίτησης, καλώντας αυτούς σε καταβολή τούτου εντός 30 εργάσιμων ημερών, συνολικά ή σε δόσεις, προς το σκοπό απόσβεσης του συνόλου της οφειλής.

- Το τίμημα πώλησης υποχρεούται να γνωστοποιεί στον ενδιαφερόμενο οφειλέτη, χωρίς καθυστέρηση, το ίδιο το ίδρυμα ή η εταιρεία μεταβίβασης.

- Η πρόταση για εξαγορά της υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης υποβάλλεται μόνο μία φορά από το δανειολήπτη και, σε περίπτωση που εντός της χρονικής περιόδου των 30 ημερών δεν υποβληθεί τέτοια πρόταση, τότε τεκμαίρεται ότι ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί την υποβολή πρότασης.

- Σε περίπτωση πώλησης των δανείων από την τράπεζα χωρίς πρότερη γνωστοποίηση προς τους δανειολήπτες για κατάθεση των προτάσεών τους, δικαιοδοσία επί της σύμβασης θα έχουν τα ελληνικά δικαστήρια, εκτός αν προνοείται κάτι διαφορετικό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News