Ειδήσεις

Μαίνεται "πόλεμος" στο ΠΑΣΟΚ, ζητούν "ξηλωμα" του γραμματέα

Τα μέλη της Ν.Ε Ηρακλείου ζητούν παρέμβαση των οργάνων για να σταματήσει η χρήση του τίτλου “γραμματέας της Ν.Ε.” από τον Μ. Καρακατσάνη.

"Κόλαση" στο τοπικό ΠΑΣΟΚ του Ηρακλείου, με την κόντρα στο εσωτερικό της Νομαρχιακής Επιτροπής να παίρνει πλέον απρόβλεπτες διαστάσεις. Πέντε μέλη της Ν.Ε. με νέα ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν σε εισαγωγικά εκλεγμένο το γραμματέα του οργάνου Μιχάλη Καρακατσάνη, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμούν ενστάσεις, τόσο για τη συγκρότηση σε όργανο της νέας Ν.Ε. Ηρακλείου, όσο και για τον ίδιο το γραμματέα, αφού με άλλη ένσταση υποστηρίζουν ότι η εκλογή του στη Ν.Ε. οφείλεται σε νοθευμένη κάλπη, και μάλιστα πολλαπλώς, στην Οργάνωση του Δήμου Χερσονήσου.

Με επίσημη ανακοίνωσή τους, τα μέλη της Ν.Ε. Ιωάννης Γραμματικάκης, Αντώνης Ζαχαριουδάκης, Απόστολος Κλινάκης, Μαρία Λυράκη και Ιωάννης Τζαγκαράκης ζητούν την άμεση παρέμβαση των κεντρικών οργάνων του κόμματος, ώστε να σταματήσει, όπως λένε, η «καταχρηστική χρήση του τίτλου "γραμματέας της Ν.Ε." από τον Μιχάλη Καρακατσάνη». Η ανακοίνωση- "κόλαφος" των πέντε μελών της Ν.Ε. είναι η κατάληξη ενός "πόλεμου" ανακοινώσεων, μετά την εκλογή οργάνων στη μεγαλύτερη Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, τη Δημοτική Οργάνωση Ηρακλείου, τα οποία φαίνεται ότι είναι εγγύτερα στις απόψεις των πέντε μελών της Ν.Ε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα με ανακοίνωση και δηλώσεις των 6 υπόλοιπων μελών της Ν.Ε., και κυρίως του "φερόμενου" ως γραμματέα της Ν.Ε., η εκλογή οργάνων στη Δ.Ο. Ηρακλείου να χαρακτηριστεί άκυρη, πραξικοπηματική και παράνομη.

Στη συνέχεια ήρθε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Δ.Ο. Ηρακλείου, κόντρα στους έξι, δηλώνοντας όχι απλά ότι συγκροτήθηκε νόμιμα σε σώμα, αλλά και σε εκτέλεση των αποφάσεων της προέδρου του κόμματος Φώφης Γεννηματά.

Η ανακοίνωση προκάλεσε νέες δηλώσεις του φερόμενου ως γραμματέα της Ν.Ε. Μιχάλη Καρακατσάνη και αργά χθες το βράδυ ο κύκλος πυροδοτήθηκε με την ανακοίνωση των πέντε μελών της Ν.Ε., που ουσιαστικά ζητούν ο Μιχ. Καρακατσάνης να σταματήσει να κάνει «κατάχρηση» του τίτλου του γραμματέα, καταγγέλλοντας ότι έχει εκλεγεί στη Ν.Ε. με νοθευμένη κάλπη στη Χερσόνησο.

Η επιστολή ευθείας αμφισβήτησης

Στην επιστολή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα, τα πέντε μέλη της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων υποστηρίζουν:

«1. Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Καρακατσάνη για τα εσωκομματικά θέματα είναι εντελώς προσωπικές και δεν εκφράζουν τη Ν.Ε., αφού καμία συνεδρίαση δεν έγινε και καμία εξουσιοδότηση δεν του έχει παρασχεθεί και επιπλέον αποτελούν αντικαταστατική ενέργεια.

2. Το περιεχόμενο των δηλώσεων είναι προσβλητικό για το ΠΑΣΟΚ, τα όργανά του και κυρίως την πρόεδρο, αλλά κυρίως για την κοινωνική βάση και τους αγνούς υποστηρικτές της παράταξης και πέρα από κάθε δεοντολογία, πρόβλεψη του καταστατικού και των εσωτερικών κανονισμών.

3. Ο κ. Καρακατσάνης "εκλέγεται" στη Ν.Ε. μόνο χάρη στη νοθευμένη κάλπη, για την οποία έχει υποβληθεί ένσταση προκειμένου να ακυρωθεί. Όπως πληροφορηθήκαμε προφορικά από την Επιτροπή Πιστοποίησης Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, έχει καταρχήν αποφασιστεί η πειθαρχική δίωξη των πρωταίτιων της νόθευσης του αποτελέσματος με διπλοψηφίες εν αγνοία των ψηφισάντων, τηλεφωνικές ψήφους, πλαστογραφίες και μη δικαιούμενους εκλογείς.

4. Ο κ. Καρακατσάνης χρησιμοποιεί καταχρηστικά τον τίτλο του γραμματέα της Ν.Ε. Ηρακλείου, αφού εκκρεμεί η πειθαρχική εκκαθάριση του θέματος της κάλπης του Ε.Τ. Δήμου Χερσονήσου και έχει προσβληθεί η (παρα)διαδικασία συγκρότησης της Ν.Ε.

Μετά και την εντελώς αντικαταστατική συμπεριφορά του κ. Καρακατσάνη, καλούμε τα αρμόδια όργανα να φρονήσουν για την άμεση εφαρμογή του καταστατικού και των αποφάσεων της προέδρου του ΠΑΣΟΚ...».

Παρασκήνιο "μιζέριας" και "στημένων" διαδικασιών

Τα απίστευτα, όσο και πρωτοφανή γεγονότα που συμβαίνουν στο τοπικό ΠΑΣΟΚ φανερώνουν ότι μαίνεται για τα καλά ο ακήρυχτος πόλεμος που ξέσπασε λίγες μέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης των νέων κομματικών οργάνων του Ιουνίου. Μόνο που τα όσα καταγγέλλουν τα πέντε μέλη της Ν.Ε. Ηρακλείου επαναφέρουν μνήμες από το 1999 και την περίφημη "κάλπη Ασημίου", τότε που οι "πακετάρχες" θριάμβευαν στο ΠΑΣΟΚ. Με τη διαφορά ότι τότε ήταν κραταιό κόμμα και αδιαμφισβήτητος πόλος εξουσίας, ενώ σήμερα είναι ένα μικρό κόμμα, για το οποίο η πρόεδρός του πασχίζει κατά τα άλλα να γίνει η συγκολλητική ουσία ενός ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.

Στο "στρατόπεδο" των έξι της Ν.Ε. φαίνεται ότι "πρωταγωνιστεί" συγκεκριμένο μπλοκ (στο οποίο είναι μπροστάρηδες νέα ηλικιακά στελέχη της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, όπως ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς και ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε. Λάμπρος Αντωνόπουλος) που κατάφερε να πάρει οριακά την πλειοψηφία στη Ν.Ε. Ηρακλείου, αλλά αμφισβητείται άρδην, μέσω ενστάσεων που εκκρεμούν ακόμα στα κεντρικά του κόμματος (!). Και στo άλλο στρατόπεδο βρίσκονται πολλά παλιά "πράσινα" στελέχη, με σημείο αναφοράς και το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και μοναδικό βουλευτή στη Κρήτη, τον Β. Κεγκέρογλου.

Ο ακήρυχτος πόλεμος και οι ενστάσεις

Μιλάμε πλέον για ένα λυσσαλέο ακήρυχτο εσωκομματικό τοπικό πόλεμο που ξέσπασε λίγο πριν τις εσωκομματικές εκλογές του Ιουνίου.

Στις εκλογές τη μάχη της Ν.Ε. φέρεται να κέρδισε οριακά, στο νήμα, το μπλοκ των νέων στελεχών έναντι των παλαιότερων στελεχών. Η επικράτηση ήρθε με 6 μέλη, τη λεγόμενη πλειοψηφούσα ομάδα των 6, έναντι 5 μελών της αντιπολίτευσης εντός της Ν.Ε.

Η ομάδα των 6 εξέλεξε τότε νέο γραμματέα της Ν.Ε. τον Μιχάλη Καρακατσάνη, σε μια διαδικασία "φαστ-τρακ" και χωρίς την παρουσία των άλλων μελών, ωστόσο με το... "καλημέρα" της εκλογής ήρθε και η δριμεία αμφισβήτηση.

Οι της αντιπολίτευσης στη Ν.Ε. κατέθεσαν ενστάσεις αμέσως προς το αρμόδιο όργανο, δηλαδή την ΕΚΑΠ (Επιτροπή τήρησης Καταστατικού και Πιστοποίησης) του κόμματος, με τις οποίες ζήτησαν την ακύρωση της εκλογής του κ. Καρακατσάνη στη θέση του γραμματέα.

Οι ενστάσεις που κατατέθηκαν ήταν δύο κατηγοριών. Το ένα σκεπτικό αφορούσε σε ασυμβίβαστο! Σύμφωνα με τους αποστολείς της ένστασης, ο νέος γραμματέας είναι έμμισθος πρόεδρος σε Δημοτική Επιχείρηση της Χερσονήσου και, επειδή η θέση του γραμματέα είναι μονοπρόσωπη, με βάση το καταστατικό στο άρθρο 16, υπάρχει ασυμβίβαστο... Στο θέμα αυτό, και με εμπλοκή του Δήμου Χερσονήσου, άρχισε ένα "κρυφτό" ως προς το έμμισθο ή όχι.

Οι ενστάσεις της έτερης κατηγορίας, όμως, αφορούσαν σε ατασθαλίες στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία που είχε γίνει στο Δήμο Χερσονήσου. Σύμφωνα με την ένσταση, διαπιστώθηκαν 12 διπλοψηφίες στην κάλπη για 6 πρόσωπα, στα οποία φιγουράρουν και γνωστά στελέχη της πολιτικής και της Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι 27 άτομα ψήφισαν χωρίς να το δικαιούνται, αφού δεν είναι δημότες Χερσονήσου (!), ενώ άλλα 90 ότι ψήφισαν χωρίς να διαπιστωθεί ο αριθμός δημοτολογίου και τέλος ότι κάποιες διπλοψηφίες διορθώθηκαν επιτόπου με μπλάνκο (!) με άλλα ονόματα, οπότε και τότε εντοπίστηκε η "νοθεία".

Το θέμα με τις διπλοψηφίες έχει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού, όπως επισημαίνεται στην ένσταση, οι διπλές ψήφοι επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα και για τη Ν.Ε. Ηρακλείου, ενώ χωρίς αυτές δε θα μπορούσε να εκλεγεί τελικά γραμματέας ο κ. Καρακατσάνης, αφού δεν εκλεγόταν χωρίς τη "νοθεία" μέλος της Ν.Ε.

Τοπικό ΠΑΣΟΚ: Σέρνεται ένα θολό τοπίο άνευ προηγουμένου

Το αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση είναι πως, τρεις μήνες μετά, η ΕΚΑΠ δε φέρεται να έχει αποφανθεί επί των ενστάσεων, με αποτέλεσμα να σέρνεται ένα θολό τοπίο και ένα συγκρουσιακό κλίμα άνευ προηγουμένου στις τάξεις του τοπικού ΠΑΣΟΚ.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε απλά ένα στίγμα (δε μιλάμε για απόφαση) από πλευράς ΕΚΑΠ για τη μία ένσταση που αφορά στις διπλοψηφίες. Στίγμα που ξενίζει και προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά.

Γιατί αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες, σε άτυπη συνεδρίαση της ΕΚΑΠ, ο πρόεδρός της φέρεται να αναγνώρισε την ουσία της ένστασης για τις διπλοψηφίες και τις ατασθαλίες στην κάλπη της Χερσονήσου, αλλά έκανε γνωστό πως θα εισηγηθεί η ένσταση να χαρακτηριστεί ως εκπρόθεσμη (!), ενώ η ενέργεια που θα γίνει για τις διπλοψηφίες θα είναι απλώς να κληθούν για εξηγήσεις οι εμπλεκόμενοι διπλοψηφίσαντες!

Απορίας άξιον βεβαίως πώς θα βρεθούν να κληθούν κατόπιν εορτής οι εμφανιζόμενοι διπλοψηφίσαντες, κάποιοι εκ των οποίων, σημειωτέον, πιθανώς να μην έχουν και ιδέα πως διπλοψήφισαν! Σε ανάλογη περίπτωση, στο Αγρίνιο, έκλεισαν το θέμα όχι με ακύρωση της κάλπης (!) αλλά αφαιρώντας από αυτήν 150 ψηφοδέλτια περίπου, ως προϊόν διπλοψηφίας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης-Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια