Ειδήσεις

Καζάνι που βράζει ο χώρος της υγείας

Μεγάλες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η στάση της κυβέρνησης να εξαγγείλει προσλήψεις- "μαϊμού" και κάλυψη των κενών, τρεις μέρες πριν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία όλης της Ελλάδας.

Οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ, όπως και άλλοι φορείς, χαρακτηρίζουν τις εξαγγελίες αυτές «πυροτεχνήματα της κυβέρνησης» - και του υπουργείου - για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αντιλαϊκή πολιτική της και τις συνέπειες που αυτή έχει στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, σημειώνοντας με νόημα πως η ίδια η πραγματικότητα εξαϋλώνει την κυβερνητική προπαγάνδα.

Οι 4.000 θέσεις στα νοσοκομεία, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ, θα έχουν διάρκεια μόλις 12 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι σ' ένα χρόνο από τώρα τα κενά θα είναι ίδια ή και μεγαλύτερα. Συγκεκριμένα τονίζουν σε ανακοίνωσή τους πως «οι εξαγγελίες για 4.500 προσλήψεις πέρυσι και οι 10.000 προσλήψεις από τη ΔΕΘ συρρικνώθηκαν σε 4.000 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας. Οι θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας είναι επιδοτούμενες εξ ολοκλήρου από κοινοτικά κονδύλια (προγράμματα ΕΣΠΑ), δεν καλύπτουν βάρδιες και αργίες, και ο μισθός τους είναι 500 ευρώ το μήνα.

Την ίδια ώρα, στο ΕΣΥ λείπουν 30.000 νοσηλευτές, πράγμα που καθιστά "σταγόνα στον ωκεανό" τις προσλήψεις που λέει ότι θα κάνει η κυβέρνηση. Από αυτήν τη σκοπιά, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης όχι μόνο δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων, αλλά επιπλέον συμβάλλουν στην επέκταση των εργασιακών σχέσεων πολλών ταχυτήτων στα νοσοκομεία, σε βάρος της σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα για όλους».

Στους δρόμους

Με αφορμή τη στάση αυτή της κυβέρνησης αλλά και τη γενικότερη τραγική κατάσταση που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια στο ΕΣΥ, η προχθεσινή μέρα ήταν μέρα κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και την Πρόνοια, στη βάση των προβλημάτων που οξύνονται εξαιτίας της «αντιλαϊκής πολιτικής», όπως λένε. Τα Σωματεία των υγειονομικών, οι Επιτροπές Αγώνα και οι συνδικαλιστές έδωσαν μαζικό "παρών" στις πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν με απόφαση των Ομοσπονδιών του κλάδου στην Αθήνα, στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ συμμετείχε στη μεγάλη εκδήλωση της ΠΟΕΔΗΝ "Καραβάνι της Υγείας" στην Αθήνα, με πορεία που ξεκίνησε από το ΕΚΑΒ, διέσχισε όλα τα νοσοκομεία των Αθηνών και κατέληξε στο υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας «τη σωτηρία του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας». Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα - προχθές Πέμπτη - συνδιοργάνωσε με τα παγκρήτια Σωματεία συνταξιούχων απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκατοντάδες συνταξιούχοι από όλη την Κρήτη, εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ και του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και απόμαχοι υγειονομικοί.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, ο οποίος τόνισε ότι «η συγκεκριμένη συγκέντρωση αποτελεί συνέχεια της κοινής συμπόρευσης των υγειονομικών με τους συνταξιούχους, οι οποίοι πρώτοι γεύονται όλες τις διαχρονικές αντιλαϊκές πολιτικές του νοσοκομείου-επιχείρηση, της εμπορευματοποίησης του συστήματος υγείας και της συμμετοχής στις εξετάσεις, στα φάρμακα και την περίθαλψη». Ο κ. Βρύσαλης επίσης υπογράμμισε την «αναγκαιότητα της ανασύνταξης του κινήματος και της διεκδίκησης σε κατεύθυνση ρήξης με τη στρατηγική της Ε.Ε. των βέλτιστων πρακτικών του κεφαλαίου».

Κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης, διαμέσου του υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου, να σύρει το κίνημα στον εξαναγκασμό υποστήριξής της για την ολοκλήρωση της β' διαπραγμάτευσης «με το απαραίτητο ξύλο», όπως επίσης τον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό ότι «επιχειρεί να τραβήξει το λαϊκό κίνημα σε διάλογο με τους σφαγιαστές των λαϊκών δικαιωμάτων και σε αυταπάτες για το ρόλο της Ε.Ε.». Στο τέλος της πορείας απηύθυνε κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας και απεργιακής απάντησης αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας Λασιθίου

Η ΛΑΕ Λασιθίου, η οποία συμμετέχει και στηρίζει τις απεργιακές δράσεις και κινητοποιήσεις που διοργανώνουν Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια Σωματεία στο χώρο της Υγείας, σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας καθημερινά επιδεινώνεται.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕ.Λ., ακολουθώντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προκατόχων της, υλοποιώντας πιστά τα μνημόνια, δημιουργεί μια ζοφερή κατάσταση στην Υγεία. Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση οδηγούν σε κλείσιμο δομών, σπρώχνουν στη γιγάντωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων και την εμπορευματοποίηση. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο. Οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας, αντί να καταργηθούν, αλλάζουν μορφή και επεκτείνονται.

Οι υγειονομικοί που καθημερινά βιώνουν την εντατικοποίηση "ανταμείβονται" με νέες περικοπές των μισθών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Ζωές ασθενών κινδυνεύουν όχι μόνο από την περιορισμένη λειτουργία των Mονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Φροντίδας (ΜΑΦ), αλλά και από την έλλειψη αναγκαίων υλικών. Η ΛΑΕ στηρίζει τα αιτήματα για επαρκή χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων και για την ανάκτηση των μνημονιακών μισθολογικών απωλειών. Θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις της για να γίνει πραγματικότητα το "Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό"».

Αντιδράσεις και από τη Λάρισα

Αιχμηρός στις δηλώσεις του, όμως, ήταν και ο Λαρισαίος τομεάρχης Υγείας του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας, για τις χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία που εξήγγειλε - για άλλη μια φορά - η κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση», δήλωσε, «βγάζει ένα νέο επεισόδιο του σίριαλ "Προσλήψεις στην Υγεία" και προαναγγέλλει 4.000 προσλήψεις.

Αυτές τις 4.000 προσλήψεις τις είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός σε επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2015. Στη ΔΕΘ πλειοδότησε ακόμη περισσότερο και υποσχέθηκε άμεσα 10.000 διορισμούς. Κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητήσουμε για την ουσία, που είναι η αναδιάταξη των δυνάμεων του Συστήματος Υγείας και ο εκσυγχρονισμός του», προτρέπει ο Λαρισαίος πολιτικός.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια