Ειδήσεις

Μετά τις αντιδράσεις, στη λαϊκή ο Δήμαρχος

Μετά από τον αναβρασμό που έχει επικρατήσει στο Ηράκλειο για το μέλλον των λαϊκών αγορών, ο Δήμαρχος Ηρακλείου υποσχέθηκε να δώσει λύσεις στα προβλήματα εμπόρων και παραγωγών.

Τη λαϊκή αγορά στις Πατέλες επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου ο κ. Λαμπρινος, τονίζοντας ότι όλες οι αποφάσεις για τις λαϊκές αγορές θα παρθούν έπειτα από διαβουλεύσεις.

Ο Δήμαρχος, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κ. Γιάννη Ρασούλη, ενημερώθηκε από τους εμπόρους και τους παραγωγούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και  εξέφρασε τη διάθεση να βοηθήσει στην επίλυσή τους, στο μέτρο  του δυνατού.

Παράλληλα τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της του γενικού πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, με τους εμπόρους να συμφωνούν ότι έχουν γίνει βήματα προόδου τα τελευταία δυο χρόνια αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Παρασκευής στην οδό Λεβήνου.

Ο Δήμαρχος άκουσε  με προσοχή όσα του  μετέφεραν οι παρευρισκόμενοι, και σε ό,τι αφορά το θέμα του περιορισμού των λαϊκών αγορών ξεκαθάρισε ότι: «Δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση χωρίς πρώτα να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε με τους εμπόρους και τους παραγωγούς».

Ζητούν άμεσα λύση για τις λαϊκές αγορές στο Ηράκλειο

Να θυμίσουμε ότι προ ημερών, έμποροι και παραγωγοί των λαϊκών αγορών εμφανίστηκαν ενοχλημένοι που για μια ακόμη φορά δεν έλαβαν, όπως τονίζουν, πρόσκληση συμμετοχής στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών για το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας των λαϊκών αγορών, Εμπορικός Σύλλογος και Επιμελητήριο Ηρακλείου παίρνοντας μάλιστα  από μόνοι τους θέση στο σοβαρό αυτό θέμα που, όπως λένε, τους αφορά και έχει - εν μέσω κρίσης και ελλείψει ρευστότητας στην αγορά, με τα περισσότερα τοπικά καταστήματα να βάζουν λουκέτο - προβληματίσει ιδιαίτερα τον κλάδο.

Εκφράζοντας τη δική τους φωνή αλλά και αγανάκτηση λόγω της απουσίας τους από τη σύσκεψη, παρά το ότι επιθυμούσαν να παρευρίσκονται, ο Εμπορικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο έστειλαν γραπτώς τις προτάσεις τους, για το πώς θα πρέπει να οριοθετηθεί η λειτουργία των λαϊκών αγορών, στο δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, στον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, στον αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη, στη Δημοτική Αστυνομία (υπόψη κ. Παττακού) και στην Αστυνομική Διεύθυνση, αναμένοντας να τις λάβουν σοβαρά υπόψη και να πράξουν τα δέοντα.

Διεκδικούν, τι άλλο, από το να μπει επιτέλους τάξη στην αναρχία που παρουσιάζεται τελευταία στις λαϊκές αγορές του Ηρακλείου.

Λαϊκές σε όλες τις γειτονιές ζητούν οι παραγωγοί

Οι λαϊκές αγορές, όπως τονίζουν οι έμποροι, είναι ένας θεσμός χρήσιμος και θεμιτός για την τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά με την προϋπόθεση να λειτουργεί νόμιμα και σύμφωνα με αυτά που ορίζει η νομοθεσία.

«Δυστυχώς, στην πόλη μας όμως», υπογραμμίζουν οι εμποροβιοτέχνες, «ο θεσμός αυτός τείνει να μετατραπεί σε μάστιγα, γιατί, εκτός του έχει μετατραπεί σε πόλο παραοικονομίας, δημιουργεί και τεράστια κοινωνικά προβλήματα».

Όπως σημειώνουν, είναι αδιανόητο για 6 εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα να λειτουργούν 9 λαϊκές αγορές, κάτι το οποίο κατά την άποψή τους «αποτελεί ίσως μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο». Επίσης, είναι απαράδεκτο, όπως λένε, παράλληλα με το νόμιμο κομμάτι των λαϊκών αγορών (αυτών που έχουν άδεια λειτουργίας) να υφίστανται περιμετρικά άλλες δύο λαϊκές με τους παράνομους.

Αύξηση αντί για μείωση των λαϊκών αγορών που λειτουργούν στο Ηράκλειο προτείνουν στη Δημοτική Αρχή οι παραγωγοί δια στόματος του προέδρου των παραγωγών λαϊκών αγορών  Παντελή Παπαδάκη στο Ράδιο 9,84.

Είχε προηγηθεί η πρόταση του εντεταλμένου συμβούλου Μαρίνου Πατακού για τη μείωση τους σε τρείς από έξι που λειτουργούν σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του αποσύρθηκε μετά τη θύελλα των αντιδράσεων των διοικήσεων των σωματείων που μετέχουν στις λαϊκές.

Συγκεκριμένα η πρόταση του εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης προβλέπει τη λειτουργία δύο έως τριών λαϊκών εκτός των τειχών του Ηρακλείου και πολλές μικρότερες στις γειτονιές της πόλης για την επιβίωση των παραγωγών - εμπόρων για την εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών.

Αναφορικά τέλος με το νέο νομοσχέδιο περί τάξης και νομιμότητας στις λαϊκές λέει ενδεικτικά ότι οι παρεμβάσεις απαιτούνται και πρέπει να γίνουν εκτός του χώρου λειτουργίας τους όπου το παραεμπόριο ανθεί σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού κι εμπορίου.

Σχόλια