Ειδήσεις

Στο έλεος του τυφώνα ΗΠΑ και Αϊτή – Πάνω από 900 οι νεκροί

900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 10.000 έχουν βρεθεί στο δρόμο στην Αϊτή, ενώ άλλοι 4 νεκροί στις ΗΠΑ, εξαιτίας του καταστροφικό τυφώνα Μάθιου, με τους αριθμούς συνεχώς να αυξάνονται.

Συγκεκριμένα, ο τυφώνας Μάθιου βρίσκεται κοντά στην ανατολική ακτή της Φλόριντα (από την Τζόρτζια μέχρι την Νότια Καρολίνα) και κινείται με περίπου 200 μίλια την ώρα προκαλώντας σφοδρούς ανέμους και καταιγίδες.

Οι αρχές αναφέρουν πως περίπου 62 χιλιάδες πολίτες έχουν κρυφτεί σε καταφύγια, ενώ περισσότερα από 1.000.000 νοικοκυριά στη Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΤΥΦΩΝΑ - ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ

«Οι χειρότερες επιπτώσεις από τον φονικό τυφώνα Μάθιου είναι πιθανό να μην έχουν έρθει ακόμα κυρίως με τη μορφή πλημμυρών» λένε οι αρχές, προειδοποιώντας εκατομμύρια αμερικανούς πολίτες να λάβουν τα μέτρα τους. Ο τυφώνας Μάθιου βρίσκεται μια ανάσα από την ανατολική ακτή της Φλόριντα κινείται με 100 μίλια την ώρα προκαλώντας σφοδρούς ανέμους και καταιγίδες.

«Η καταιγίδα είναι μόνο στα μισά του δρόμου και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για κύμα θύελλας και οι χειρότερες επιπτώσεις είναι ακόμα πιθανό ακόμα να μην έχει έρθει», είπε ο κυβερνήτης της Καρολίνα.

Από τους 4 νεκρούς, οι δύο έχασαν την ζωή τους από πτώσεις δέντρων, σύμφωνα με τις αρχές της Φλόριντα και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι «έφυγε» από ασφυξία από μονοξείδιο του άνθρακα που προήλθε από μία γεννήτρια στο καταφύγιό τους.  

Μετεωρολόγοι και ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πολιτείες  Τζόρτζια και η Νότια Καρολίνα, οι οποίες μπορεί να πληγούν από μεγάλες πλημμύρες ,ενώ προειδοποίηση για τυφώνα έχει εκδοθεί και για το Surf City στη Βόρεια Καρολίνα. Η Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι αναμένει εκτεταμένες πλημμύρες.

Η ταχύτητα των ανέμων με την οποία ο τυφώνας σαρώνει τις ακτές των ΗΠΑ στον Ατλαντικό φτάνει στα 215 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το αρμόδιο εθνικό κέντρο παρακολούθησης της πορείας του, ενώ παρά τη μείωση της έντασης των ανέμων του, η έντασή του παραμένει στην κατηγορία 5.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προσπαθούν να αναλύσουν την πορεία του τυφώνα και εκτιμούν ότι είτε θα κινηθεί προς το εσωτερικό των ΗΠΑ από τις ακτές της Φλόριντα είτε θα απομακρυνθεί προς τον Ατλαντικό ωκεανό.

Ο κυβερνήτης Ρικ Σκοτ ζήτησε από τους κατοίκους περιοχών στα παράλια να φύγουν, ακόμα και όπου δεν έχει εκδοθεί διαταγή εκκένωσης, ή να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια της πολιτείας.

Έντεκα παραλιακά διαμερίσματα της πολιτείας βρίσκονται υπό υποχρεωτική εκκένωση και τέσσερα νοσοκομεία έχουν μεταφέρει τους ασθενείς αλλού, είπε ο Σκοτ. «Εάν κάνει στροφή την τελευταία στιγμή (ο τυφώνας), δεν θα έχετε τον χρόνο να προετοιμαστείτε. Θα θέσετε τη ζωή σας και αυτή των δικών σας σε κίνδυνο» προειδοποίησε.

Πηγή: iefimerida.gr, tovima.gr

Σχόλια