default-image

Εγκατάλειψη, βρωμιά και μόλυνση σε τμήμα των ενετικών τειχών

Κρήτη
Εγκατάλειψη, βρωμιά και μόλυνση σε τμήμα των ενετικών τειχών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυσοσμία, γκράφιτι, σκουπίδια... Τριτοκοσμικό σκηνικό σ' ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Ηρακλείου, στα ενετικά τείχη, στο σημείο του περίφημου ρήγματος που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες να ονομάζεται το Κομμένο Μπεντένι. Αυτό το σκηνικό υποβάθμισης της γενικότερης εικόνας της πόλης επικράτησε καθ' όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, δυσφημώντας την ιστορικότητα του σημείου.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση από πλευράς δημοτικής Αρχής όσον αφορά στην καθαριότητα, η οποία θα σταθεί ικανή να αλλάξει εικόνα ο χώρος, παρά το γεγονός ότι από το σημείο περνούν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες και ξένοι επισκέπτες. Ο υποδαπέδιος φωτισμός ρίχνει φως... στη χωρίς καμιά λογική νοοτροπία πολιτών, που αμαυρώνουν το σπάνιο πολιτισμικό πλούτο του Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα, η Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων προσπαθεί μέσα από ένα συνολικό master plan να διεκδικήσει την παραχώρηση στο Δήμο των ενετικών τειχών και η Υπηρεσία Καθαριότητας από την πλευρά της θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου ο χώρος να αλλάξει αισθητική.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, μιλώντας στο neakriti.gr ,στέκεται στη νοοτροπία μερίδας πολιτών. δε, ότι έχει ήδη ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας για το σημείο-ντροπή στο Κομμένο Μπεντένι.

«Θα επαναλάβω κάτι το οποίο το έχουμε τονίσει πολλές φορές ως δημοτική Αρχή. Αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι τη νοοτροπία μας, αν δε σεβαστούμε εμείς οι ίδιοι την πόλη μας, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.

Από την άλλη, δεν πρέπει να παραβλέψουμε και την υποστελέχωση που καταγράφεται στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Εγώ από την πλευρά μου έχω ενημερώσει ήδη την Υπηρεσία Καθαριότητας, ωστόσο σε καμία περίπτωση ο Δήμος δεν έχει αμελήσει τα τείχη», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα τις βραδινές ώρες, εξαιτίας της έντονης δυσοσμίας, θεωρείται αδύνατο να διασχίσει κάποιος το σημείο. Επιτακτική κρίνεται πλέον η ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων, από τη στιγμή που, όπως αποκάλυψε η Αριστέα Πλεύρη στην εφημερίδα μας, έχει ενημερωθεί το αρμόδιο τμήμα του Δήμου.

Αφημένο στην τύχη του

Το λεγόμενο Κομμένο Μπεντένι έχει αφεθεί στην τύχη του. Ένα μέρος των ιστορικών ενετικών τειχών, που απέχει μόλις λίγα μέτρα από το νέο Πολιτιστικό Κέντρο και λίγα μόλις λεπτά από τις ευρέως γνωστές Πύλες Ιησού και Βηθλεέμ.

Στο σημείο που οι πρόσφατες αναπλάσεις (πλακόστρωτο, πεζοδρόμια, κυκλικός κόμβος) έδωσαν μια άλλη πνοή στην πόλη, μοιάζει με ένα εγκαταλειμμένο σημείο.

«Το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι το μόνο που έχει γκράφιτι και θα ξαναπώ ότι πρέπει εμείς οι ίδιοι να αγαπήσουμε την πόλη μας. Για οποιαδήποτε παρέμβαση στα τείχη θα πρέπει ο Δήμος να πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι από τις άμεσες προτεραιότητες η ανάδειξη και η προστασία των ενετικών τειχών», τονίζει η κ. Πλεύρη.

Μέσα από τιςφωτογραφίες αποτυπώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο το σκηνικό εγκατάλειψης με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι πολίτες, διασχίζοντας είτε πεζοί είτε με το αυτοκίνητό τους τη συγκεκριμένο Πύλη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Παναγιωτόπουλος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News