default-image

Θέλουν ολική έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Οικονομία
Θέλουν ολική έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες απρόβλεπτες εξελίξεις μπορεί να επιφέρει η απαίτηση για ολική έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Στην κόντρα μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ και στη διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ-Γερμανίας έρχεται να προστεθεί και εμφύλιος στο ΔΝΤ, με τον γνωστό στην Ελλάδα Π.Τόμσεν, επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη, να φέρεται να ζητά ολική έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα και την Κρ.Λαγκάρντ -ανήκοντας στην λεγόμενη πολιτική ομάδα που έχει στενή σχέση με τον Λευκό Οίκο- να προσπαθεί να συμβιβάσει τα πράγματα.

Το Ταμείο σύμφωνα με το in.gr δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις διαθέσεις της ΕΕ σχετικά με την Ελλάδα τονίζει ο Τόμσεν -ένας από τους πρωτεργάτες του αποτυχημένου κατά κοινή ομολογία πρώτου μνημονίου. Δεν διστάζει μάλιστα να χαρακτηρίσει την ελληνική οικονομία -όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα- μη επιδιορθώσιμη, ενώ προειδοποιεί ότι η γερμανική απαίτηση για συζήτηση του χρέους μετά το 2017 θα καταφέρει καίριο πλήγμα στην βιωσιμότητα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr και του πρακτορείου ΜΝΙ, οι εσωτερικές διαμάχες στο ΔΝΤ έχουν ξεσπάσει εδώ και ένα μήνα. Ο σκληρός επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, τάσσεται πλέον ανοικτά υπέρ της συνολικής εξόδου του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Υποστηρίζει δε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, καθώς η ελληνική οικονομία θεωρείται «μη επιδιορθώσιμη» (beyond repair), αλλά και βαθύτατα πολιτικό, καθώς έτσι όπως εξελίσσεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να το «σώσει».

Κατά τον κ. Τόμσεν, το Ταμείο δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις διαθέσεις της ΕΕ να κρατήσει την υπόθεση ως έχει και το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο, και να συζητήσει το θέμα του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, γιατί -κατ' αυτόν- ούτε τότε η ΕΕ θα μπορέσει να καταλήξει σε μια ριζοσπαστική απόφαση για τη βιωσιμότητά του, που μέχρι τότε θα έχει εκτροχιαστεί.

«Αν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν μέχρι το 2017, θα μπει το ταμείο σε πρόγραμμα δανειοδότησης για ένα και μόνο έτος; Δεν έχει νόημα», αναρωτήθηκε αξιωματούχος του Ταμείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News