default-image

Ξεκινούν οι αποζημιώσεις σε δικαιούχους της Ασπίς Πρόνοια

Οικονομία
Ξεκινούν οι αποζημιώσεις σε δικαιούχους της Ασπίς Πρόνοια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτική αρχή των υπό εκκαθάριση ασφαλιστικών εταιριών, ανακοινώνει ότι στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν προσωρινές διανομές ποσών στους δικαιούχους απαιτήσεων από ασφάλιση ζωής των υπό εκκαθάριση εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και COMMERCIAL VALUE AAE.

Η διαδικασία θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με τους όρους και προϋποθέσεις που θα θέσει ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής. Ως ημερομηνία έναρξης της πιστοποίησης των δικαιούχων ορίζεται η 17η Οκτωβρίου 2016.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Από τον εκκαθαριστή των ασφαλιστικών εταιρειών COMMERCIAL VALUE AAE και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ ανακοινώνεται ότι από τις 17 Οκτωβρίου 2016, ξεκινά διαδικασία προσωρινών διανομών στους δικαιούχους απαιτήσεων από ασφάλιση ζωής που έχουν ενταχθεί στην Κατάσταση Δικαιούχων Απαιτήσεων από Ασφάλιση Ζωής, η οποία καταρτίστηκε κατά το άρθρο 10 παρ. 3 του ν.δ. 400/1970, καθώς και στους δικαιούχους που εντάσσονται στην ΚΔΑ με τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Οι προσωρινές διανομές θα αφορούν σε καταβολή ποσοστού επί της συνολικής απαίτησης.

Για  την ένταξη στη διαδικασία των προσωρινών διανομών, οι δικαιούχοι οφείλουν να ακολουθήσουν τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών.

 Οι δικαιούχοι οφείλουν να προσκομίζουν ή να αποστέλλουν τα δικαιολογητικά τους από την 17/10/2016 στην ταχυδρομική διεύθυνση Βασ. Σοφίας 60 & Παπαδιαμαντοπούλου, Αθήνα 11528. 

Το πρόσωπο, στο οποίο θα πιστωθούν τα ποσά και το οποίο οφείλει να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά είναι το πρόσωπο που έχει ενταχθεί στην Κατάσταση Δικαιούχων Απαιτήσεων από Ασφάλιση Ζωής από τα όργανα της εκκαθάρισης ή το πρόσωπο, το οποίο αναγνωρίζει ως δικαιούχο τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Διευκρινίζεται προς όλους τους δικαιούχους ότι το ποσό για το οποίο έχουν ενταχθεί στην Κατάσταση Δικαιούχων Απαιτήσεων από Ασφάλιση Ζωής, δεν είναι το συνολικό ποσό που θα εισπράξουν από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή κατά τη διαδικασία της καταβολής αλλά ποσοστό της συνολικής αναγνωρισθείσας απαίτησης.

Όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, οι ασφαλισμένοι θα ικανοποιηθούν συμμέτρως από το ενεργητικό των υπό εκκαθάριση ασφαλιστικών εταιρειών ενώ ποσοστό του τελικού υπολοίπου (μη διανεμηθέντος) ποσού, δικαιούνται να εισπράξουν μετά το πέρας των ασφαλιστικών εκκαθαρίσεων από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής.

Ανακοινώσεις, ενημερώσεις και διευκρινίσεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της εταιρείας  σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε  βρείτε στη σελίδα των ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και COMMERCIAL VALUE AAE.

Οι ασφαλισμένοι για τυχόν απορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:

Από σταθερό : 8005000018

Σημειώνεται ότι η παραπάνω πρωτοβουλία αποτελεί την πρώτη ενέργεια έναρξης ικανοποίησης και αποκατάστασης των δικαιούχων από ασφάλιση ζωής των υπό εκκαθάριση εταιρειών του Ομίλου ΑΣΠΙΣ.

Η Αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια στο μεταξύ, χαιρέτησε την έναρξη της διαδικασίας αποζημιώσεων.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Είναι σαφές ότι αποτελεί θετικό νέο η εκκίνηση της διαδικασίας αποζημιώσεων των ασφαλισμένων του Ομίλου Ασπίς αν και οι καθυστερήσεις που έχουν γίνει ως σήμερα είναι τραγικές. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη έχουν παρέλθει 7 χρόνια από την ημερομηνία ανάκλησης άδειας της Ασπίς Πρόνοια.

Οι προκαταβολές θα δοθούν -ελπίζουμε χωρίς άλλα εμπόδια- από την περιουσία των εταιρειών του Ομίλου, αποκλειστικά και μόνο σε όσους βρίσκονται εγγεγραμμένοι στην κατάσταση δικαιούχων ασφάλισης που είναι αναρτημένη στο site της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ όσοι έχουν προβεί σε ανακοπές, θα περιμένουν την τελεσιδικία της υπόθεσής τους για να ενταχθούν κι αυτοί στους πίνακες.

Ο Σύλλογός μας όμως υπενθυμίζει ότι υπάρχουν πολλά ακόμα θέματα τα οποία χρήζουν άμεσης διευθέτησης:

• Τι έχει προβλεφθεί για την συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν μείνει εκτός πίνακα; 

• Για ποιο λόγο οι εκκαθαριστές δεν δέχονται συναινετικά όσους έχουν κάνει ανακοπή για μη αναγγελθέντα συμβόλαια την στιγμή που οι ίδιοι επισήμως και εγγράφως είχαν υποσχεθεί την αποδοχή τους; Σήμερα όχι μόνο δεν τους αποδέχονται αλλά καταθέτουν ειδικές ακριβοπληρωμένες γνωματεύσεις στρεφόμενοι εναντίον τους. 

• Για ποιο λόγο προσεπικαλείται το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής στις δίκες; Μήπως για να τεθούν εκτός πίνακα κάποια συμβόλαια τα οποία έχουν μεγάλες αξίες εξαγοράς, μέσω διασταλτικών ερμηνειών των νόμων; 

• Για ποιο λόγο δεν ενεργοποιείται ταυτόχρονα ο αποζημιωτικός μηχανισμός του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής μέσω του οποίου θα αποδοθεί το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων στους δικαιούχους; 

Μετά από 7 χρόνια πολυμέτωπου αγώνα χαιρετίζουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται προς την οριστική διευθέτηση του ζητήματος. Παραμένουμε όμως πολύ επιφυλακτικοί έως ότου αρθούν όλα τα προαναφερθέντα εμπόδια και αρχίσουν οι συνολικές αποζημιώσεις των ασφαλισμένων βάσει των ισχυόντων νόμων»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News