Ειδήσεις

Τα "πράσινα" εγκλήματα της Κρήτης (video)

Στο κόκκινο βρίσκονται η παραλιακή ζώνη του Ρεθύμνου, η περιοχή της Βιάννου και Ιεράπετρας, καθώς στα νοτιοανατολικά παράλια της Κρήτης.

Διαρκές έγκλημα αλλά χωρίς τιμωρία παραμένει η περιβαλλοντική επιβάρυνση στην Κρήτη, καθώς παρότι αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, οι φάκελοι των υποθέσεων που έχουν καταγγελθεί στις αστυνομικές και δικαστικές παραμένουν για χρόνια στα συρτάρια.

Για 7 στις 10, από τις 554 καταγγελίες που έγιναν την τελευταία πενταετία, η εξέλιξη τους  παραμένει άγνωστη. Καθώς είτε δεν διερευνήθηκαν ποτέ  είτε κώλυσαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας με συνέπεια την παραγραφή όπως αποδεικνύει η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "LIFE NATURA THEMIS".

Όπως προκύπτει από την εικόνα που σχηματοποίησε σε χάρτη η ομάδα που εργάζεται για το πρόγραμμα  LIFE NATURA THEMIS το περιβαλλοντικό έγκλημα «σαρώνει» στην παραλιακή ζώνη του Ρεθύμνου, όπου εντοπίζονται πολλές περιπτώσεις απόρριψης λυμάτων, στην περιοχή της Βιάννου και της Ιεράπετρας, καθώς στα νοτιοανατολικά παράλια της Κρήτης εντοπίζονται δεκάδες περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας που αποτελεί τη νούμερο ένα μάστιγα αλλά και λαθροθηρίας η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν σημεία και τέρατα σε βάρος της κρητικής φύσης καθώς στους παραβάτες συγκαταλέγονται σε περίοπτη θέση ακόμη και δημόσιοι φορείς οι οποίοι συνδέονται με την παράνομη οδοποιία που αποτελεί μια ακόμη πληγή μέσα στις ζώνες NATURA.

Το πρόγραμμα που εκπονείται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τους δικηγορικούς Συλλόγους Ηρακλείου και Χανίων με στόχο να ενημερώσει τους πολίτες και να κινητοποιήσει όλες τις συναρμόδιες αρχές για την πρόληψη και αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

φωτογραφία αρχείου

Σχόλια