default-image

Από τι ταλαιπωρούνται οι μαθητές και τι να κάνουν οι γονείς

Χανιά
Από τι ταλαιπωρούνται οι μαθητές και τι να κάνουν οι γονείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύξηση των ιώσεων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος παρατηρείται και  φέτος με την νέα σχολική χρονιά και τη συγκέντρωση των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία.

"Πρόκειται για μία ήπιας μορφής αύξηση και όχι για έξαρση, καθώς η πραγματική αύξηση των λοιμώξεων στα παιδιά στην Κρήτη αναμένεται κάθε χρόνο χειμώνα και άνοιξη, από τις τελευταίες ημέρες των Χριστουγέννων και ως την Ανάσταση", υποστηρίζει στο neakriti.gr ο κ. Μανόλης Γαλανάκης, καθηγητής Παιδιατρικής και Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Σταφυλόκοκκος ,ιώσεις και δερματίτιδες είναι οι ασθένειες που ταλαιπωρούν αυτό το διάστημα τα παιδιά.

"Στο Νοσοκομείο, και στην Παιδιατρική Κλινική και στα Επείγοντα, η κίνηση αυξάνεται συνεχώς κάθε χρόνο, ωστόσο αντιμετωπίζεται με επάρκεια και δεν έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες περίθαλψης. Δεν υπάρχει ανησυχητική αύξηση κάποιου προβλήματος υγείας στα παιδιά, εκτός από τις λίγο περισσότερες ιώσεις και τις κάπως περισσότερες δερματίτιδες, συνήθως από σταφυλόκοκκο, που συνήθως αντιμετωπίζονται στο σπίτι με τοπική φροντίδα. Παιδιά με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας νοσηλεύονται, όπως πάντα, εξ άλλου στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου διακομίζονται και παιδιά από τα Δωδεκάνησα με σοβαρά προβλήματα," προσθέτει ο κ. Γαλανάκης.

"Γονείς φέρνουν τα παιδιά τους στο ιατρείο με λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού ,ρινίτιδες, φαρρυγγίτιδες και γαστρεντερίτιδες,"  υποστηρίζει από την πλευρά της  η παιδίατρος Ειρήνη Μπιμπάκη, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ασθένειες αυτές παρατηρούνται κάθε χρόνο, δεν υπάρχει αυξητική τάση και θωρείται αναμενόμενη η "παρουσία" τους αυτήν την περίοδο. "Όσον αφορά πάντως  την επανένταξη  των παιδιών στα σχολεία σημαντική είναι η ρύθμιση του ύπνου ώστε οι μικροί μαθητές να ξεκουράζονται  επαρκώς και η τήρηση καλών διατροφικών συνηθειών  με άφθονο νερό και φρούτα  και στα σχολεία."

Τι να προσέχουν οι γονείς με τα εμβόλια

ΟΙ γονείς ας ελέγξουν τα βιβλιάρια των παιδιών τους για δόσεις εμβολίων που τυχόν ξεχάστηκαν. Αν το παιδί τους είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου για γρίπη (για παράδειγμα σοβαρά χρόνια νοσήματα), μην αμελήσουν  το εμβόλιο ως το Νοέμβριο, είναι ένα εμβόλιο που μπορεί να βοηθήσει πολύ.

"Οι οδηγίες για το εμβόλιο της φυματίωσης έχουν αλλάξει, το εμβόλιο δεν γίνεται πια στην 1η τάξη του Δημοτικού, ας το ξέρουν οι γονείς να μην ανησυχούν. Οι σοβαρές μηνιγγίτιδες που παρατηρούνται πρόσφατα είναι πολύ λιγότερες, κι αυτό χάρη στα εμβόλια που γίνονται. Οι μηνιγγίτιδες που νοσηλεύονται συνήθως είναι ιογενείς, δηλαδή πολύ πιο ήπιες,"  υπογραμμίζει με έμφαση ο καθηγητής Παιδιατρικής και Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ

Τα κορίτσια πριν την εφηβεία ας κάνουν το εμβόλιο του καρκίνου.

Οι οικογένειες με κορίτσια πριν την εφηβεία ας φροντίσουν για το εμβόλιο του καρκίνου. Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο γίνονται πολύ λίγα εμβόλια, αλλά είναι σημαντικά. Κάποια προβλήματα επάρκειας εμβολίων που είχαμε πρόσφατα, φαίνονται να λύνονται σιγά-σιγά.

Να προσέξουν την διατροφή τους τα παιδιά, κινδυνεύουν από παχυσαρκία.

Ένα πραγματικά πολύ ανησυχητικό πρόβλημα στα παιδιά και τους εφήβους της Κρήτης είναι η παχυσαρκία που κοντεύει να γίνει επιδημία. Η Κρήτη είναι ένα ευλογημένο νησί με εξαιρετικά τρόφιμα και η παραδοσιακή διατροφή της έχει αποδειχθεί από τις πιο υγιεινές στον κόσμο.

"Ας το προσέξουν ιδιαίτερα οι γονείς, δεν είναι ένα ασήμαντο πρόβλημα να το παραμελήσουμε. Ας φροντίσουν για την άθληση και την κοινωνικοποίηση των παιδιών τους.

Τα παιδιά στην Κρήτη έχουν στη διάθεσή τους ένα πολύ λειτουργικό σύστημα περίθαλψης, από τον οικογενειακό τους Παιδίατρο ως την πιο προχωρημένη νοσοκομειακή φροντίδα. Οι γονείς ας εμπιστεύονται τον Παιδίατρό τους, η συμβολή του είναι πολύτιμη," προσθέτει τέλος ο κ. Γαλανάκης.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News