Ειδήσεις

Μια κρύο μια ζέστη για τους 47 εργαζόμενους της καθαριότητας

Χωρίς τελειωμό το μαρτυρικό... “σκοτσέζικο ντους” για τους ξεκρέμαστους συμβασιούχους στους ΟΤΑ, ανάμεσά τους και τους 47 συμβασιούχους της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου.

Χωρίς τελειωμό το μαρτυρικό... "σκοτσέζικο ντους" για τους ξεκρέμαστους συμβασιούχους στους ΟΤΑ, ανάμεσά τους και τους 47 συμβασιούχους της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου.

Το "μια κρύο... μια ζέστη" συνεχίζεται για τους ανθρώπους αυτούς, που δεν μπορούν να βρουν την ηρεμία τους με τίποτε!

Πάνω που οι συμβασιούχοι όλης της χώρας, και εδώ οι δικοί μας 47 στο Ηράκλειο, χάρηκαν με την είδηση της κατάθεσης - επιτέλους - της πολυαναμενόμενης τροπολογίας στη Bουλή για την παράταση των συμβάσεών τους ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, χθες, ένα 24ωρο μόλις μετά, έσκασε νέα... "βόμβα"!

Αυτή τη φορά από την ΚΕΔΕ, που έσπευσε να διαμηνύσει προς την κυβέρνηση πως μπορεί νομοθετικά, στα χαρτιά, να παρατάθηκαν οι συμβάσεις, στην πράξη όμως οι Δήμοι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τους συμβασιούχους για τους μήνες αυτούς που θα εργαστούν!

Η ΚΕΔΕ έσπευσε, δηλαδή, να ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση πως δεν μπορεί να ψηφιστεί ως έχει η τροπολογία, διότι έκανε τη μισή δουλειά με τις παρατάσεις των συμβάσεων ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

Και τώρα θα πρέπει, όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ, να κάνει την άλλη μισή, να εξασφαλίσει δηλαδή τα απαιτούμενα κονδύλια μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ειδάλλως θα έχει γίνει, όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ, μια τρύπα στο... νερό!

Το "διάβημα" Πατούλη

Αναλυτικότερα, την αδυναμία των Δήμων να προσλάβουν τους συμβασιούχους καθαριότητας, των οποίων παρατείνονται οι συμβάσεις έως την 31η Δεκεμβρίου 2017, αν δεν εξασφαλιστούν επιπλέον κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα δημοτικά τέλη, εκφράζει με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χ. Βερναρδάκη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Στην επιστολή ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι οι Δήμοι δεν είναι Αυτοδιοίκηση β' κατηγορίας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τους δοθεί άμεση οικονομική ενίσχυση προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια που θα επιτρέψουν την ανανέωση των συμβάσεων.

«Ως ΚΕΔΕ είμαστε με το μέρος των εργαζόμενων. Ωστόσο, αν δεν εξασφαλίσετε τα απαιτούμενα κονδύλια μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, όπως άλλωστε συμβαίνει με τους εργαζόμενους των Περιφερειών, διατρέχετε τον κίνδυνο να κατηγορηθείτε ότι τους εμπαίζετε», σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Ο Γιώργος Πατούλης προχωρά, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για ασάφειες και «θολά» σημεία στην τροπολογία και αφήνοντας αιχμές για θεσμική εκτροπή!

Η επιστολή

«Χρειάζονται κονδύλια»

«Με την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων "Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις", προβλέπεται ότι "oι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις και όσες έχουν λήξει 60 ημέρες πριν την ισχύ του νόμου αυτού, για την καθαριότητα κτηρίων των δημόσιων υπηρεσιών... και των ΟΤΑ, όπως επίσης για κάθε είδους υπηρεσίες των ΟΤΑ, αρμόδιες για την καθαριότητα, καθώς και την εξυπηρέτηση των αναγκών καθαριότητας σε άλλες υπηρεσίες ΟΤΑ, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017, λαμβανομένων υπόψη των εγγεγραμμένων διαθέσιμων πιστώσεων στους οικείους προϋπολογισμούς κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης...".

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η φράση "λαμβανομένων υπόψη των εγγεγραμμένων διαθέσιμων πιστώσεων...", κ.λπ., δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές, καθώς η πλειονότητα των Δήμων δεν έχει "διαθέσιμες πιστώσεις".

Ως ΚΕΔΕ είμαστε με το μέρος των εργαζόμενων. Ωστόσο αν δεν εξασφαλίσετε τα απαιτούμενα κονδύλια μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, όπως άλλωστε συμβαίνει με τους εργαζόμενους των Περιφερειών, διατρέχετε τον κίνδυνο να κατηγορηθείτε ότι τους εμπαίζετε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συνεχίζει:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού δεν είναι β' κατηγορίας, για το λόγο αυτό απαιτούμε για την ανανέωση των συμβάσεων να υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση των Δήμων, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα δημοτικά τέλη.

Αν παραμείνει η σχετική διατύπωση στην τροπολογία, για άλλη μία φορά παραβιάζεται η αυτοτέλεια των Δήμων, δεδομένου ότι η διάταξη αυτή αποτελεί παρέμβαση στην εσωτερική οργάνωση, τη διοίκηση και τον προγραμματισμό των Δήμων.

Επιπλέον θεωρούμε ότι απαιτείται περαιτέρω διευκρίνιση... Όπως έχει διατυπωθεί η τροπολογία, δε γίνεται κατανοητό ποιες συμβάσεις δε συμπεριλαμβάνονται στην παράταση μέχρι 31/12/2017. Να σημειωθεί ότι υπάρχει αντίφαση σε δύο σημεία της.

Από τη μια επισημαίνεται ότι "οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις και όσες έχουν λήξει μέχρι 60 ημέρες πριν την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού παρατείνονται..." και από την άλλη, στο τέλος της τροπολογίας, αναφέρεται ότι "εξαιρούνται όσες έχουν παραταθεί μέχρι 31/12/2016"»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια