Ειδήσεις

Αυθαίρετα: "Φιλί" ζωής τετράμηνης διάρκειας

Σε 4μηνη παράταση οδηγείται, ο υφιστάμενος νόμος τακτοποίησης των αυθαιρέτων που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον ερχόμενο μήνα...

Σε 4μηνη παράταση οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, ο υφιστάμενος νόμος τακτοποίησης των αυθαιρέτων, ώστε να υπάρξει καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την ομαλή μετάβαση υπηρεσιών, μηχανικών και ιδιοκτητών ακινήτων στο νέο νομικό καθεστώς για τα αυθαίρετα που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον ερχόμενο μήνα...

Σύμφωνα με διαρροές του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα που ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό το υπουργείο αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέσα στο Νοέμβριο.

Ωστόσο, επειδή θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του νέου νόμου το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) - που δέχεται τις δηλώσεις τακτοποίησης των αυθαιρέτων, αλλά και να ενημερωθούν μηχανικοί και πολίτες για τις νέες ρυθμίσεις, κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί 4μηνη παράταση στον υφιστάμενο νόμο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για παράταση έως τις 8 Φεβρουαρίου 2017, προκειμένου όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θέλουν να δηλώσουν τα ακίνητά τους να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να επιλέξουν με ποιο νόμο θα τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες στα ακίνητά τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν η προσαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΕΕ γίνει πιο γρήγορα, τότε ενδέχεται ο χρόνος της παράτασης να μειωθεί.

Η παράταση της υφιστάμενης νομοθεσίας ήταν εύλογη και εν πολλοίς αναμενόμενη. Στο ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος υπολογίζουν πως χρειάζεται ακόμα ενάμισης μήνας το λιγότερο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση, να εξεταστούν τα σχόλια και οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει από φορείς και πολίτες και να ενσωματωθούν οι όποιες αλλαγές μπορεί να προκύψουν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο θα εισαχθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Το ενδιαφέρον για τη νέα ρύθμιση είναι πολύ μεγάλο... Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν οι ίδιοι αριθμοί, καθώς έχουν υποβληθεί 1.789 σχόλια επί της διαβούλευσης. Τις περισσότερες παρατηρήσεις συγκεντρώνει το άρθρο 64 (179 σχόλια), το οποίο επεκτείνει την απαίτηση επισύναψης βεβαίωσης μηχανικού σε όλες τις μεταβιβάσεις ή στη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα.

Παγίδες

Το έντονο ενδιαφέρον και η "βροχή" σχολίων, παρατηρήσεων, επιφυλάξεων και αντιπροτάσεων επί του νέου νόμου ρύθμισης των αυθαιρέτων ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που το νέο νομικό καθεστώς, παράλληλα με κάποιους ευνοϊκούς όρους και τις θετικές διατάξεις, επιφυλάσσει δύσκολα σημεία και "παγίδες" για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η γραφειοκρατία, τα ψιλά σημεία είναι τόσα πολλά μάλιστα, που οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν σταθερά από κοντά ένα μηχανικό!

Ένα μεγάλο "αγκάθι", που εγείρει έντονο προβληματισμό ως προς το νέο νόμο, είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων. Μια νέα απαιτητική υποχρέωση, που έρχεται να προστεθεί σε ένα πλήθος πρόσθετων δικαιολογητικών που υποχρεώνονται να προσκομίσουν όσοι θέλουν να ενταχθούν στο νόμο, και τα οποία δεν υπήρχαν στις προηγούμενες ρυθμίσεις (έγκριση δήλωσης από ελεγκτή δόμησης, μελέτη στατικής επάρκειας, ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο)...

Για την περίφημη ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου απαιτούνται 7 βεβαιώσεις (οικοδομική άδεια και σχέδια, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, σχέδια κατόψεων, πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας, πιστοποιητικό πληρότητας της ταυτότητας του κτηρίου), ανεβάζοντας το κόστος για τα ακίνητα αφού μόνο η κάτοψη ενός κτηρίου κοστολογείται στο ύψος των 250 ευρώ!

Προβληματισμένοι άρδην στο κομμάτι αυτό εμφανίζονται και οι ίδιοι οι μηχανικοί, οι οποίοι κατά κοινή ομολογία θα έχουν σημαντικό όφελος με το νέο νόμο, λόγω της υποχρεωτικής μεγάλης εμπλοκής τους, που σημαίνει και έσοδα στην τσέπη τους.

Οι μηχανικοί προβληματίζονται γύρω από την πρόβλεψη για τη μελέτη στατικής επάρκειας σε όλα τα κτήρια, πλην σταβλικών εγκαταστάσεων και μικρών παραβάσεων. Όπως αναφέρουν, η απαίτηση αυτή, πέραν του μεγάλου κόστους που γεννά για τους πολίτες και μάλιστα με αναδρομικό χαρακτήρα, αφού "τσιμπάει" και όσους ήδη έχουν υπαχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις.

Οι βεβαιώσεις

Ένα άλλο σημαντικό "αγκάθι" στο νέο νόμο είναι η διάταξη του νόμου που επεκτείνει την υποχρέωση για βεβαιώσεις μηχανικών ακόμη και σε περιπτώσεις αποδοχής κληρονομιάς. Τις αντιδράσεις για την επίμαχη πρόβλεψη εκδηλώνουν πρωτίστως συμβολαιογράφοι και δικηγόροι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η υλοποίηση του νόμου σε αυτό το σκέλος θα εγκλωβίσει πολλούς πολίτες και θα "παγώσει" τις αντίστοιχες δικαιοπραξίες, στερώντας έσοδα τόσο από τους ίδιους όσο και από το κράτος.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια