Ειδήσεις

Με βήμα ταχύ για νέο Μητροπολίτη, ποιους "θέλουν" τα σενάρια

Με τη λίστα να μετρά 24 υποψήφιους, από πολλούς εκτιμάται πως οι περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνονται σε δύο υποψηφιότητες.  

Πολύ σύντομα όπως όλα δείχνουν, θα καλυφθεί η χηρεύουσα θέση Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας μετά το θάνατο του μακαριστού Ευγενίου. Άλλωστε αυτή είναι και η επιθυμία των μελών της Ιεράς Συνόδου όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, που άφησε να εννοηθεί ότι ήδη βρίσκονται σε καλό δρόμο για την εκλογή νέου Μητροπολίτη.

Η αμεσότητα με την οποία κινούνται οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας μετά τον αιφνίδιο θάνατο του μακαριστού Ευγενίου, δείχνουν εν πολλοίς το συναινετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των Ιεραρχών του νησιού, σε ό,τι αφορά το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ανεξάρτητα από τις 24 υποψηφιότητες που θα κληθούν οι ιεράρχες να μελετήσουν. Τον αριθμό της λίστας των υποψηφίων επιβεβαίωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης που εξήγησε ότι επιθυμία και στόχος είναι η εκλογή να γίνει μέσα στον Οκτώβριο.

 >>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ

Πριν καν συμπληρωθούν 40 μέρες από το θάνατο του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας τα σενάρια για το όνομα του νέου μητροπολίτη δίνουν και παίρνουν, με πολλούς να θεωρούν ότι αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, είναι αυτό του σημερινού Αρχιγραμματέα τη Ιεράς Συνόδου Κύριλλου Διαμαντάκη, πνευματικού παιδιού του εκλιπόντα Μητροπολίτη. Βέβαια η εμπειρία του παρελθόντος έχει καταδείξει ότι στην εκκλησία οι ανατροπές  βρίσκονται πάντα μέσα στο κάδρο. Σε αυτή την περίπτωση εξίσου δυνατή υποψηφιότητα είναι αυτή του πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιου Βερνιδάκη.

Ωστόσο το γεγονός ότι ένας νέος μητροπολίτης θα αύξανε τις πιθανότητες να είναι ο τέταρτος κατά σειρά προερχόμενος από την αδελφότητα της Μονής Αγκαράθου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Κύριλλος Διαμαντάκης υπήρξε υποψήφιος και για την μητρόπολη Πέτρας όπου εξελέγη δεσπότης από την Αγκάραθο, φαίνεται να είναι οι βασικοί παράγοντες που έχουν γείρει εκτός απροόπτου την πλάστιγγα υπέρ του Κυρίλλου. 

Το ερχόμενο Σάββατο οπότε και πραγματοποιείται το ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας και Χερονήσου Κυρού Νεκταρίου στη Νεάπολη είναι βέβαιο ότι η ιεραρχία της εκκλησίας θα διερευνήσει την πιθανότητα η απόφαση για το νέο μητροπολίτη να είναι ομόφωνη. Σε αυτή την περίπτωση η εκλογή του νέου μητροπολίτη κατά πάσα πιθανότητα θα συμπέσει χρονικά με την προγραμματισμένη για την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου τακτική σύνοδο της Ιεράς Συνόδου.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια