Ειδήσεις

Επιτέλους στη Βουλή η τροπολογία για τους 47 συμβασιούχους

Και εγένετο επιτέλους “φως” για τους... ξεκρέμαστους συμβασιούχους στους ΟΤΑ, μεταξύ των οποίων και οι 47 συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας στο Δήμο Ηρακλείου!

Και εγένετο επιτέλους "φως" για τους... ξεκρέμαστους συμβασιούχους στους ΟΤΑ, μεταξύ των οποίων και οι 47 συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας στο Δήμο Ηρακλείου!

Μετά από παλινωδίες, παρατράγουδα και ένα μηνιαίο "σίριαλ" με ένα συνεχές πηγαινέλα, κατατέθηκε επιτέλους στη Βουλή η πολυαναμενόμενη από τις αρχές Σεπτεμβρίου τροπολογία για την παράταση των συμβάσεων καθαριότητας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 47 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η τροπολογία κατατέθηκε προχθές το βράδυ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και αναμένεται πολύ σύντομα, πιθανότατα την άλλη εβδομάδα, από τη Βουλή.

Μετά την εξέλιξη αυτή, μπορούν να κοιμούνται πιο ήρεμοι πλέον τα βράδια οι 47 συμβασιούχοι της Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, που παραμένουν στα πόστα τους μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Πιο ήρεμα μπορούν να κοιμούνται πλέον και τα δημοτικά στελέχη, μιας και, όπως έχουμε γράψει, η παρουσία των 47 συμβασιούχων είναι καταλυτικής σημασίας, ώστε να μπορέσει η υπηρεσία να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην πόλη, έστω βεβαίως με τα προβλήματα που υπάρχουν.

Η τροπολογία αφορά χιλιάδες εργαζόμενους σε ΟΤΑ και Δημόσιο και ορίζει πως «οι ισχύουσες συμβάσεις και όσες συμβάσεις έχουν λήξει μέχρι και 60 ημέρες πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου για την καθαριότητα των κτηρίων των δημόσιων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων Αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ παρατείνονται αυτοδικαίως έως και τις 31/12/2017, λαμβανομένων υπόψη των εγγεγραμμένων πιστώσεων στους οικείους προϋπολογισμούς», κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.

Στην ως άνω πρόταση δεν εμπίπτουν οι ατομικές συμβάσεις του προσωπικού που προσλήφθηκε για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών, εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών στον τομέα της καθαριότητας με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, η διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες εντός συνολικού διαστήματος 12 μηνών και όσων έχουν παραταθεί έως τις 31/12/2016, οπότε και λήγουν οριστικά.

Εκτός της ρύθμισης παραμένουν οι διμηνίτες συμβασιούχοι, ενώ παρέχεται η δυνατότητα σε Δήμους να μην ανανεώσουν όλες τις συμβάσεις, εφόσον δεν έχουν εγγράψει πιστώσεις στον προϋπολογισμό τους.

Υπηρεσία καθαριότητας

Αγωνία τέλος για τους "47"

Αν και τυπικά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την ψήφισή της την ερχόμενη εβδομάδα, με την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας παίρνει επιτέλους τέλος το "θρίλερ αγωνίας" για την τύχη των 47 συμβασιούχων στο Δήμο Ηρακλείου, αλλά και για την τύχη της προβληματικής καθαριότητας στο Ηράκλειο, που θα τορπιλιστεί εφόσον χάσουν τη δουλειά τους οι 47 αυτοί συμβασιούχοι!

Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είχε κατατεθεί και σε παλιότερο νομοσχέδιο, αλλά είχε αποσυρθεί στο... παρά πέντε, την τελευταία στιγμή, από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Τότε, στις 14 Σεπτεμβρίου, η είδηση είχε σκάσει ως κεραυνός στις τάξεις των 47 συμβασιούχων, αλλά και της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, καθώς πάνω που είχαν χαρεί με την τροπολογία την είδαν να αποσύρεται!

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια