Ειδήσεις

Ηράκλειο: Μια απόφαση...μπλόκο για το το υδατοδρόμιο!

Το ΥΠ.ΠΟ. άναψε το “πράσινο φως” για τη δημιουργία υδατοδρομίου. Μόνο που το “πράσινο φως” συνοδεύεται από πολύ αυστηρούς όρους καιτροποποιήσεις σχεδιασμού.

Άλλο ένα «ναι» που εμπεριέχει πολύ... "όχι" για το Ηράκλειο! Μετά την καλοκαιρινή έγκριση του master plan του Δήμου Ηρακλείου για τα ενετικά τείχη με όρους τόσο βαρείς και αυστηρούς, που ουσιαστικά θέτει εν αμφιβόλω την υλοποίηση του σχεδιασμού της Λότζιας, ανάλογη έγκριση ήρθε από το υπουργείο Πολιτισμού και για το πολυσυζητημένο υδατοδρόμιο στο λιμάνι του Ηρακλείου, που προωθεί ο ΟΛΗ.

Το ΥΠ.ΠΟ. άναψε το "πράσινο φως" για τη δημιουργία υδατοδρομίου. Μόνο που το "πράσινο φως" συνοδεύεται από πολύ αυστηρούς όρους, τροποποιήσεις σχεδιασμού, επιφυλάξεις, αστερίσκους και δοκιμαστική περίοδο, που πρακτικά μοιάζει δύσκολο να διαπιστωθεί αν όντως η εγκριτική απόφαση του υπουργείου ανοίγει το δρόμο για τον ερχομό των υδροπλάνων στο Ηράκλειο... Ή αν, παρόλο που είναι εγκριτική, η απόφαση βάζει επί της ουσίας μπλόκο στο υδατοδρόμιο!

Εδώ πράγματι θα χρειαστεί πολλή μελέτη και από τα στελέχη του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, αλλά και πολύ "ξεσκόνισμα" επί της σχετικής απόφασης που υπογράφει ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και σηματοδοτεί ένα προβληματικό βήμα μπρος προς την κατεύθυνση δημιουργίας του υδατοδρομίου.

Η απόφαση αφορά στην έγκριση τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του λιμένα Ηρακλείου για τη δημιουργία υδατοδρομίου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια απόφαση συναίνεσης του υπουργείου Πολιτισμού στο εγχείρημα του υδατοδρομίου, αλλά με εξαιρετικά σκληρούς όρους.

Όπως φαίνεται από το ίδιο το περιεχόμενο της απόφασης, οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες και το υπουργείο Πολιτισμού διατηρούν έντονες επιφυλάξεις για την παρουσία υδροπλάνων τόσο κοντά στο ενετικό φρούριο του Κούλε. Στο μοτίβο ακριβώς του προβληματισμού και των επιφυλάξεων που έχει το ΥΠ.ΠΟ., δίνει προσωρινή έγκριση για το υδατοδρόμιο διάρκειας ενός έτους! Δηλαδή εγκρίνει μια προσωρινή δοκιμαστική περίοδο για τη λειτουργία του υδατοδρομίου, η οποία κατόπιν θα συνεχιστεί, όπως διευκρινίζεται στη σχετική απόφαση, μονάχα εφόσον δε διαπιστωθούν στην πράξη προβλήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του ενετικού λιμανιού του Ηρακλείου...

Η απόφαση

Στη σχετική απόφαση τροποποίηση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του λιμένα Ηρακλείου για την αδειοδότηση υδατοδρομίου, που υπογράφει ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, φιγουράρουν οι εξής όροι, προϋποθέσεις και προβλέψεις:

1. Να καταργηθεί η περιοχή υδατοδρόμησης 4, η οποία γειτνιάζει με τον Κούλε, ο υδατοδιάδρομος 5 και η περιοχή υδατοδρόμησης 5.

2. Να μετατοπιστεί κατά 20 μ. ανατολικότερα η θέση της πλωτής προβλήτας απο/επιβίβασης.

3. Η άδεια λειτουργίας να έχει ισχύ για διάστημα ενός (1) έτους, με δυνατότητα ανανέωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν από τη λειτουργία του υδατοδρομίου προκαλείται οποιοσδήποτε μορφής όχληση στο ενετικό φρούριο (Κούλε) ή ουσιαστική βλάβη από τον παραγόμενο κυματισμό.

4. Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του υδατοδρομίου να χαρακτηριστεί προσωρινή στην τροποποίηση.

5. Εφόσον μελλοντικά εγκριθούν και υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπονται στο μάστερ πλαν, να επανεξεταστεί η θέση λειτουργίας του υδατοδρομίου εντός του νέου λιμένα που θα δημιουργηθεί.

6. Η εγκατάσταση της πλωτής προβλήτας να γίνει υπό την εποπτεία υπαλλήλου της ΕΕΑ.

7. Στην περίπτωση που στη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης της πλωτής προβλήτας ή της λειτουργίας του υδατοδρομίου εντοπιστούν ενάλιες αρχαιότητες, οι εργασίες θα διακοπούν προκειμένου η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων να προβεί σε ενέργειες των αρμοδιοτήτων της. Στην περίπτωση διεξαγωγής υποβρύχιας έρευνας ή ανασκαφής, όλη η απαιτούμενη δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του έργου.

8. Να υποβληθούν προς έγκριση απευθείας από την ΕΦΑ Ηρακλείου τα σχέδια και η τεχνική έκθεση για το χώρο ελέγχου και αναμονής των επιβατών (προκατασκευασμένος οικίσκος).

Το επιχειρησιακό σχέδιο

Η παραπάνω απόφαση έγκρισης του ΥΠ.ΠΟ. αναμένεται να διερευνηθεί εξονυχιστικά το επόμενο διάστημα από τη διοίκηση του ΟΛΗ Α.Ε., ώστε να διαπιστωθεί τεκμηριωμένα αν οι αυστηροί, σκληροί όροι που βάζει το ΥΠ.ΠΟ. επηρεάζουν και σε τι βαθμό το σχεδιασμό για το υδατοδρόμιο στο ενετικό λιμάνι. Και κατά πόσον βεβαίως η απόφαση επηρεάζει ή βάζει τροχοπέδη στο επιχειρησιακό σχέδιο, βάσει του οποίου, θυμίζουμε, το πτητικό έργο των υδροπλάνων περιλαμβάνει 6 κατηγορίες πτήσεων. Συγκεκριμένα:

- Πτήσεις τσάρτερ και air taxi.

- Περιηγητικές πτήσεις σε συνέργεια με την κρουαζιέρα.

- Πτήσεις προς νησιά ειδικού τουριστικού ενδιαφέροντος (Σαντορίνη, Μύκονος, Κάρπαθος, Κάσος, Πάτμος κ.ά.).

- Καθημερινά δρομολόγια μεταξύ του Ηρακλείου και άλλων πόλεων του νησιού.

- Πτήσεις προς κοντινά νησιά (Γαύδος, Χρυσή).

- Ειδικές πτήσεις με σκοπό την κάλυψη έκτακτων περιστατικών.

Ρεπορτάζ : Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια