default-image

Μόνο ένας παραμένει στη φυλακή για τους 83 πρόσφυγες

Κρήτη
Μόνο ένας παραμένει στη φυλακή για τους 83 πρόσφυγες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόνο ο ένας από τους καταδικασθέντες από το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, στην υπόθεση των 83 προσφύγων που βρέθηκαν στοιβαγμένοι σε φορτηγά στον Τσούτσουρα, τον Μάιο του 2014, θα συνεχίσει να βρίσκεται πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Η πολύκροτη υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό την Τετάρτη (5/10) από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, το οποίο μείωσε τις ποινές για τους τρεις από τους συνολικά πέντε άνδρες που κάθισαν στο εδώλιο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από τα δέκα άτομα που δικάστηκαν από το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, την Τετάρτη εκδικάστηκε η έφεση των πέντε:

Πρόκειται για 

  • τον 58χρονο φερόμενο «εγκέφαλο» του κυκλώματος διακίνησης των προσφύγων
  • Τους δύο ντόπιους οδηγούς των φορτηγών όπου βρέθηκαν στοιβαγμένοι οι πρόσφυγες
  • Και δύo Σύριους

Ο 58χρονος βασικό κατηγορούμενος, σε αντίθεση με το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, την Τετάρτη ομολόγησε την ενοχή του. Έτσι, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μετάνοιας με αποτέλεσμα η εκτιτέα ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε να πέσει στα 10 χρόνια (από τα 25 έτη του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου). Εντούτοις, ο 58χρονος επιστρέφει στη φυλακή.

Αναφορικά με τους δύο Σύριους κατηγορούμενους που είχαν καταδικαστεί σε εκτιτέα ποινή κάθειρξης 25 ετών έκαστος, η ποινή τους μειώθηκε σε φυλάκιση 4 ετών με αναστολή κι έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στο Δικαστήριο δεν εμφανίστηκαν οι δυο οδηγοί των φορτηγών: Ο ένας παρέστη δια του συνηγόρου του, ενώ ο δεύτερος δεν προσήλθε καν. Ο λόγος είναι ότι αμφότεροι έχουν αποφυλακιστεί, καθώς εξέτισαν μέρος της ποινής τους (τους είχε επιβληθεί εκτιτέα ποινή κάθειρξης 10 ετών). Για τον πρώτο λοιπόν η ποινή παρέμεινε ως είχε, ενώ για τον δεύτερο η έφεση απορρίφθηκε.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News