Ειδήσεις

Στο σκαμνί για 83 στοιβαγμένους πρόσφυγες στον Τσούτσουρα

Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αναβιώνει η πολύκροτη υπόθεση της διακίνησης συνολικά 83 μεταναστών και προσφύγων, η οποία είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πριν από περίπου δυόμιση χρόνια.

Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αναβιώνει την Τετάρτη η πολύκροτη υπόθεση της διακίνησης συνολικά 83 μεταναστών και προσφύγων, η οποία είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πριν από περίπου δυόμιση χρόνια.

Τον Μάιο του 2014, αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τους δεκάδες ξενιτεμένους ανθρώπους στοιβαγμένους μέσα σε φορτηγά στην περιοχή του Τσούτσουρα.

Ανάμεσά τους, μάλιστα, υπήρχαν και 15 μικρά παιδιά. Η Αστυνομία είχε συλλάβει τους οδηγούς των δυο φορτηγών κι εν συνεχεία προχώρησε σε ακόμη 8 συλλήψεις. Τον Σεπτέμβριο του 2015, έλαβε χώρα στο Ηράκλειο, το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης κάθισαν οκτώ από τους δέκα κατηγορούμενους, καθώς δύο εξ αυτών, συριακής εθνικότητας δεν εμφανίστηκαν στο Δικαστήριο.

Η Έδρα αθώωσε τελικά τους τρεις από τους κατηγορούμενους. Πρόκειται για δύο ντόπιους ηλικίας 56 και 23 ετών, καθώς κι έναν νεαρό Πακιστανό.

«Έριξε» ωστόσο βαριές καμπάνες στους υπόλοιπους: Ο φερόμενος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ένας 52χρονος Μεσσαρίτης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, αλλά και χρηματική ποινή 30.000 ευρώ για τον κάθε ένα από τους 83 πρόσφυγες. 

Τελικά του επιβλήθηκε η συνολική ποινή «μαμούθ» των 492 ετών κάθειρξης (εκτιτέα ποινή 25 ετών), καθώς και χρηματική ποινή ύψους 1.230.000 ευρώ! Η ίδια ακριβώς ποινή επιβλήθηκε και στον έναν από τους δύο Σύριους που δικάστηκαν ερήμην. 

Όσον αφορά στους υπόλοιπους κατηγορούμενους, τρεις Σύριους 30, 33 και 40 ετών, επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 330 ετών στον καθένα εξ αυτών (εκτιτέα ποινή 25 ετών).

Τέλος, στους δύο Κρητικούς οδηγούς των φορτηγών όπου εντοπίστηκαν οι πρόσφυγες, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και τελικά καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 85 ετών έκαστος (εκτιτέα ποινή 10 ετών).

Σημειώνεται ότι το Δικαστήριο απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους που βαρύνονταν με κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια