default-image

Σαρώνει τα πάντα ο τυφώνας Μάθιου: Τουλάχιστον 9 οι νεκροί

Κόσμος
Σαρώνει τα πάντα ο τυφώνας Μάθιου: Τουλάχιστον 9 οι νεκροί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «Μάθιου», ο τυφώνας - «τέρας» που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά του από την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία, πλήττει τις τελευταίες ώρες την Κούβα ενώ αύριο αναμένεται στις ΗΠΑ.

Εκτός από την Κούβα, σε συναγερμό βρίσκονται και οι αρχές στην Φλόριντα, την πρώτη αμερικανική πολιτεία που αναμένεται να «χτυπήσει» ο τυφώνας.  

Ο τυφώνας, που εξελίσσεται στην πιο σφοδρή καταιγίδα που έχει πλήξει την περιοχή της Καραϊβικής κατά την τελευταία δεκαετία, έχει προκαλέσει τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων: Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Δομινικανή Δημοκρατία από καταρρεύσεις τοίχων και κατολισθήσεις ενώ πέντε είναι οι νεκροί στην Αϊτή.

Χαρακτηριστικό του τυφώνα είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν με ταχύτητα 230 χλμ. Στη νότια Αϊτή, σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, δέντρα έχουν ξεριζωθεί ενώ οι  περισσότερες στέγες των σπιτιών δεν υπάρχουν πια. Κι όμως προς το παρόν, οι αρχές δεν έχουν προς το παρόν ακυρώσει τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την κατάσταση που προκλήθηκε στην Αϊτή, ως τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή που έπληξε τη χώρα, από τον καταστροφικό σεισμό του 2000.

Το λεγόμενο «μάτι του κυκλώνα» κινείται στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Κούβας κι αναμένεται ότι θα φτάσει στις ΗΠΑ, τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων, το οποίο βρίσκεται στο Μαϊάμι. 

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για την πολιτεία της Φλόριντα. 

Η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας ζήτησε την εκκένωση όλων των παράκτιων περιοχών της πολιτείας εν αναμονή του τυφώνα. Πρόκειται για μία περιοχή στην οποία κατοικούν περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι πολίτες πρέπει να απομακρυνθούν σε απόσταση 160 χιλιομέτρων μακριά από τις ακτές. Παράλληλα, οι αρχές της γειτονικής πολιτείας της Τζόρτζια κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ορισμένες παραθαλάσσιες κοινότητες.

Συναγερμός στη Φλόριντα

Παρά το γεγονός ότι ο Μάθιου κατατάσσεται στην κατηγορία 4 (στην κατηγορία 5 κατατάσσονται οι τυφώνες που είναι οι πιο ισχυροί), για τους Αμερικανούς μετεωρολόγους, πρόκειται για έναν έναν εξαιρετικά επικίνδυνο τυφώνα. 

Αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι δεν θα επαναληφθεί μία καταστροφή σαν αυτή που είχαν ζήσει οι κάτοικοι της νότια Φλόριντα το 2005 από το καταστροφικό πέρασμα των τυφώνων "Βίλμα" και "Κατρίνα". 

"Οι κάτοικοι της Φλόριντα  θα πρέπει να προετοιμαστούν για έναν μεγάλο τυφώνα", προειδοποιεί ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας, Ρικ Σκοτ, στο Twitter.  O ίδιος μάλιστα καλεί τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση.  

"Εάν βρίσκεστε στην ανατολική ακτή της Φλόρνιτα, θα πρέπει να είστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για να απομακρυνθείτε. Εάν έχετε την δυνατότητα να το κάνετε γρήγορα, κάντε το τώρα".

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News