default-image

Στις 132 οι απάτες στην Κρήτη το εννεάμηνο του 2016

Απόψεις
Στις 132 οι απάτες στην Κρήτη το εννεάμηνο του 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 132 οι περιπτώσεις απάτης, μεταξύ των οποίων και τηλεφωνικές που καταγράφει ήδη η Ελληνική Αστυνομία σε επίπεδο Κρήτης και 15 οι απόπειρες σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου της ΕΛ.ΑΣ Ιωάννα Ροτζιώκου, στο Ράδιο 9,84 και στα πλαίσια της Ενημερωτικής Δημοσιογραφικής  Εκπομπής.

''Μην τους αφήνετε να σας εξαπατούν. Προστατευτείτε και κυρίως ζητείστε τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας'' η προτροπή της ιδίας, καθώς με τις καταγγελίες η ΕΛ.ΑΣ έχει εξιχνιάσει την πλειοψηφία αυτών των υποθέσεων για το 2015 και το 2016.

Οι πλέον προσφιλείς απάτες όπως αναφέρει η κ. Ιωάννα Ροτζιώκου, είναι: Η εμπλοκή μέλους της οικογένειας μας σε τροχαίο, η άμεση νοσηλεία του σε κάποιο νοσοκομείο, η διευθέτηση οικονομικών υποθέσεων μας σε τραπεζικά καταστήματα κι εφορία.

''Η Ελληνική Αστυνομία δεν ζητά χρήματα σε τροχαίο, η εφορία ή τα τραπεζικά καταστήματα δεν ζητούν χρήματα προκειμένου να διεκπεραιώσουν δοσοληψίες μας'' διευκρινίζει .

Πετυχημένη μέθοδος των απατεώνων, ο ''Αιφνιδιασμός''

Ο πλέον προσφιλής κι επιτυχημένος τρόπος των δραστών όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ο αιφνιδιασμός των θυμάτων, κύρια των ηλικιωμένων που είναι και οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού λόγω ευαισθησίας - φόβου και ακολούθως η διαβεβαίωση ότι μπορούν να βοηθήσουν.

Η Ιωάννα Ροτζιώκου ζητά από τους πολίτες που δέχονται τέτοιου είδους τηλεφωνήματα να μην πανικοβάλλονται, να μην ρωτούν πολλά, να μην πηγαίνουν σε ραντεβού που τους κλείνουν και κυρίως να επικοινωνούν άμεσα με δικά τους πρόσωπα, παιδιά, αδέλφια ή ακόμα φίλους και γείτονες.

Ζητά από όλους μας να επικοινωνούμε αμέσως με την Αστυνομία καθώς κάθε πληροφορία για την απάτη ή την απόπειρα απάτης είναι χρήσιμη αναφορικά με τον εντοπισμό των δραστών.

Ενδεικτικά σε επίπεδο Κρήτης για το 2015 καταγράφονται 193 περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 187 και για το πρώτο εννεάμηνο του 2016 έχουμε ήδη 132 περιστατικά, 15 απόπειρες και την εξιχνίαση 128 από αυτές.

Προσέχετε τι πληροφορίες δίνετε για εσάς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο τα κυκλώματα αντλούν πληροφορίες για εμάς, καθώς σύμφωνα με την κ. Ιωάννα Ροτζιώκου πίσω από κάθε τηλεφώνημα κρύβεται ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο ανθρώπων για την άντληση τους.

Μπορεί να είναι το διαδίκτυο, φωτογραφίες και συνήθειες μας, οι εικόνες μελών των οικογενειών μας, οι πληροφορίες από τρίτους που ενδεχόμενα πλησιάζουν εμάς ή φίλους μας.

Οι τρόποι προστασίας μας συνεχίζει η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η αυξημένη προσοχή , παρατηρητικότητα μας και η άμεση ενημέρωση των μελών της οικογένειας προκειμένου να διαπιστώσουμε αν όντως είναι αληθή τα όσα μας λένε, οι επιτήδειοι.

Ρεπορτάζ: Αγγέλα Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News