Ειδήσεις

Νέα πρόταση για την Παιδεία: Επιστρέφει η Τράπεζα Θεμάτων

Την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στις σχολικές εξετάσεις προτείνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η Τράπεζα Θεμάτων θα εφαρμόζεται τόσο στο Λύκειο, όσο και στην τελευταία τάξη του τετραετούς Γυμνασίου.

Να σημειωθεί ότι ο θεσμός είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2014, επί υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, αλλά καταργήθηκε το 2015 από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και εισηγείται τώρα η επαναφορά του από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία, καθηγητή Αντώνης Λιάκο.

Σύμφωνα με το in.gr, στο πόρισμα της Επιτροπής Λιάκου για το νέο εξεταστικό σύστημα και τις αλλαγές στα γυμνάσια και τα λύκεια, το οποίο παραδόθηκε αρχές Σεπτεμβρίου στον Νίκο Φίλη, προκειμένου να αποτελέσει βάση διαλόγου για τη νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί μετά το 2020 και φέρνει τα πάνω κάτω στην παιδεία, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Οι εξετάσεις για το Εθνικό Απολυτήριο διενεργούνται ενδοσχολικά, αλλά µε χρήση Τράπεζας Θεμάτων (η οποία δεν υπάρχει λόγος να δαιµονοποιείται) και την ανάλογη σύγχρονη τεχνογνωσία».

Επιπλέον, η Τράπεζα Θεμάτων θα εφαρμόζεται και στο - τετραετές, πλέον, κατά την πρόταση Λιάκου - γυμνάσιο: «Η πλέον δόκιμη λύση µμοιάζει να είναι η οργάνωση της καταληκτικής τάξης του γυμνασίου (τετάρτη) µε χρήση Τράπεζας Θεµάτων, χωρίς τελικές  Πανελλαδικές Εξετάσεις µεν, αλλά µε θέματα που θα προκύπτουν από την Τράπεζα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στον πυρήνα της πρότασης της Επιτροπής Λιάκου βρίσκεται η μετατροπή του σημερινού λυκείου σε διετές, με ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο μοιάζει πάρα πολύ στο λεγόμενο Διεθνές Απολυτήριο (International  Baccalaureate - IB) που προσφέρουν εδώ και χρόνια πολλά καλά ιδιωτικά σχολεία.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται: «Ο συνολικός αριθμός ωρών διδασκαλίας στο λύκειο θα είναι 32. Από κει και πέρα θα απαγορεύεται να γίνει τμήμα σε κάποιο µάθηµα αν δεν υπάρχει ελάχιστος αριθμός µαθητών για το µάθηµα αυτό, ο οποίος να διασφαλίζει µεν τη δυνατότητα παραγωγής ουσιαστικού εκπαιδευτικού έργου, χωρίς από την άλλη να οδηγεί το σύστηµα σε χρεοκοπία. Αυτό σηµαίνει ότι κάποια µαθήµατα θα παρέχονται µόνο σε ορισµένα λύκεια».

Κάθε µαθητής θα παρακολουθεί 6 συνολικά µαθήµατα, ορισµένα εκ των οποίων θα παρέχονται σε δύο επίπεδα (κανονικό και υψηλό). Για τη διάρθρωση του προγράµµατος οι µαθητές θα παρακολουθούν υποχρεωτικά τα µαθήµατα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και Αγγλικά, ενώ θα συµπληρώνουν το πρόγραµµά τους (σ.σ. που έτσι γίνεται «προσωπικό») µε 4 µαθήµατα που θα επιλέγουν από 4 οµάδες:

Οµάδα 1: Μαθηµατικά και Πληροφορική

Μαθήµατα όπως Μαθηµατικά, Εφαρµοσµένες Μαθηµατικές Μέθοδοι, Πληροφορική και Προγραµµατισµός, Λογική, Προτασιακός Λογισµός κ.λπ.

Οµάδα 2: Πειραµατικές επιστήµες

Μαθήµατα όπως Φυσική, Χηµεία, Βιολογία, Περιβαλλοντική Επιστήµη, Φυσική Ιστορία κ.λπ. Τα τρία πρώτα σε δύο επίπεδα τα άλλα µόνο στο βασικό επίπεδο.

Οµάδα 3: Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήµες

Μαθήµατα όπως Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Ιστορία, Ιστορική Θεωρία και Μεθοδολογία, Φιλοσοφία και Ηθική, Οικονοµικά, Ανθρωπογεωγραφία, Πολιτική Οικονοµία κ.λπ.

Οµάδα 4: Τέχνη και Πολιτισµός

Μαθήµατα όπως Σχέδιο, Ζωγραφική, Ιστορία Τέχνης, Κινηµατογράφος, Μουσική, δεύτερη Ξένη Γλώσσα, Μουσικολογία, Φωτογραφία κ.λπ.

Σχόλια