Ειδήσεις

Ποιες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο το Σεπτέμβρη στο Ηράκλειο

Έλλειψη ρευστότητας, πτώση της κατανάλωσης, υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αλλά και capital controls άφησαν τα σημάδια τους στην αγορά από την αρχή του χρόνου, με τα λουκέτα των επιχειρήσεων να είναι πλέον περισσότερα από τις νεοεισερχόμενες στην αγορά επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Έλλειψη ρευστότητας, πτώση της κατανάλωσης, υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αλλά και capital controls άφησαν τα σημάδια τους στην αγορά από την αρχή του χρόνου, με τα λουκέτα των επιχειρήσεων να είναι πλέον περισσότερα από τις νεοεισερχόμενες στην αγορά επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Σε επίπεδο Κρήτης, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν κλείνουν επιχειρήσεις. Ο τομέα μάλιστα που συνεχίζει να δέχεται το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα είναι αυτός της Μεταποίησης, ενώ ακολουθούν οι τομείς του Εμπορίου, της Παροχής Υπηρεσιών αλλά και του Τουρισμού. Σε ό,τι αφορά τη νομική μορφή των επιχειρήσεων, το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι ατομικές επιχειρήσεις.

Και μιας και το καλοκαίρι έχει τελειώσει και οι εκτιμήσεις θέλουν ένα δύσκολο οικονομικά χειμώνα, οπότε επιπλέον επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, η αντίστροφη μέτρηση φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που μας έδωσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το μήνα που μας πέρασε είχαμε συνολικά 89 νέες εγγραφές επιχειρήσεων (έναντι 98 πέρυσι το Σεπτέμβριο) και 76 διαγραφές (78 πέρυσι το Σεπτέμβριο). Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το βιβλίο εγγραφών-διαγραφών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, στο Εμπορικό Τμήμα φέτος το Σεπτέμβριο είχαμε 41 εγγραφές νέων επιχειρήσεων (19 πέρυσι), και 21 διαγραφές (34 πέρυσι), πράγμα που δείχνει μια μικρή ανάταση του κλάδου σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2015, οπότε και οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο ήταν περισσότερες από αυτές που άνοιξαν. Ωστόσο, το πλέον δραματικό στοιχείο είναι ότι συνεχίζουν να κλείνουν οι μισές επιχειρήσεις από τον αριθμό αυτών που ανοίγουν.

Στο τμήμα της Μεταποίησης, από την άλλη, το Σεπτέμβριο φέτος είχαμε 8 νέες εγγραφές (20 πέρυσι!) και αντιθέτως 17 διαγραφές, όσες δηλαδή είχαμε την ίδια περίοδο πέρυσι, αποδεικνύοντας την κατρακύλα του κλάδου.

Όσον αφορά τώρα στον τουρισμό, τη μοναδική σανίδα οικονομικής σωτηρίας του νησιού μας πια, φέτος παρατηρήθηκε να έχουμε μία νέα εγγραφή και τρεις διαγραφές τουριστικών επιχειρήσεων από τα μητρώα του Επιμελητηρίου, πράγμα αρκετά ανησυχητικό αφού μέχρι και πέρυσι είχαμε 4 νέες εγγραφές και μόλις μία διαγραφή.

Τέλος, στον τομέα των Υπηρεσιών, που και αυτός αρχίζει να πλήττεται λόγω της αύξησης του ΦΠΑ και της βαριάς φορολογίας γενικότερα, αρχίζει και εκεί να διαφαίνεται μια πτώση, αφού σύμφωνα με τα νούμερα όσες επιχειρήσεις άνοιξαν (39) φέτος το Σεπτέμβριο, άλλες τόσες περίπου (35) έκλεισαν, σε αντίθεση με πέρυσι το Σεπτέμβριο, όπου 55 ήταν οι νέες επιχείρησαν που εγγράφηκαν και 26 (σχεδόν και πάλι οι μισές) αυτές που διαγράφηκαν από τα μητρώα του Επιμελητηρίου.

Ελλάδα: Αυξήθηκαν κατά 33,35% τα "λουκέτα"

Σύμφωνα με έρευνα τώρα σε επίπεδο χώρας, τη σημαντική επιδείνωση της εικόνας των επιχειρήσεων δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, καθώς τα "λουκέτα" των επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση 33,35%, φτάνοντας τον αριθμό αυτών που διαγράφηκαν από τα μητρώα στις 24.330, έναντι 18.245 την ίδια περίοδο του 2015.

Ωστόσο, αποκαρδιωτικά είναι και τα στοιχεία των νέων επιχειρήσεων, αφού και αυτά με τη σειρά τους δείχνουν μειωμένη δυναμική και υπολείπονται σημαντικά των διαγραφών.

Συγκεκριμένα, στο 9μηνο οι ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας ήταν μόλις 21.657, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 10,41%, έναντι των 24.174 που ήταν το 9μηνο του 2015.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, αντιμετωπίζουν οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς το 2016 οι διαγραφές τους εκτοξεύονται στις 16.587, έναντι 12.331 το 2015. Ισχυρές, ωστόσο, είναι οι απώλειες και για τις Ανώνυμες Εταιρείες, αφού ο αριθμός όσων διέκοψαν τη λειτουργία τους έφτασε τις 636, έναντι των 474 που έβαλαν λουκέτο το 2015. Όμως και οι διαγραφές των ΕΠΕ, που το εννεάμηνο του 2016 φτάνουν τις 1.474, έναντι 831 το 2015, είναι εξίσου προβληματικές.

Όσο για τις νέες επιχειρήσεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός ίδρυσης ατομικών επιχειρήσεων υποχώρησε το 2016 στις 14.335 από τις 17.359 το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Αντίθετα, οι ιδρύσεις Ανώνυμων Εταιρειών (434 έναντι 453) υπέστησαν μικρή υποχώρηση, όπως και των ΕΠΕ (324 έναντι 336), ενώ ως προς την ίδρυση Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Επιχειρήσεων (ΙΚΕ) καταγράφεται μια αισθητή αύξηση το 2016 (3.454 έναντι 2.887).

ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια