default-image

Στο εδώλιο για υπεξαίρεση 1 εκατ.ευρώ από ταμείο του Δήμου

Κρήτη
Στο εδώλιο για υπεξαίρεση 1 εκατ.ευρώ από ταμείο του Δήμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο προσκήνιο επανέρχεται σήμερα η υπόθεση της υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ από τα ταμεία του πρώην Δήμου Νεάπολης, στο Λασίθι.

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, αναμένεται να καθίσει η επί χρόνια ειδική ταμίας του πρώην καποδιστριακού Δήμου, η οποία πριν από περίπου δύο χρόνια είχε καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης 18 ετών.

Πρόκειται για μια 49χρονη Λασιθιώτισσα, η οποία κρίθηκε ένοχη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για την υπεξαίρεση του ιλιγγιώδους χρηματικού ποσού. Η 49χρονη είχε "γλιτώσει" τότε τα ισόβια, καθώς το Δικαστήριο τής αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Παρ' όλα αυτά, μετά την έκδοση της απόφασης, η πρώην ειδική ταμίας του Δήμου Νεάπολης είχε οδηγηθεί στις φυλακές, καθώς το Τριμελές Εφετείο έκρινε ότι η έφεσή της δεν πρέπει να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το προηγούμενο διάστημα η 49χρονη γυναίκα αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής της μέχρι το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο.

Η δίκη τον Οκτώβριο του 2014

Στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, η κατηγορούμενη είχε εμφανιστεί μετανιωμένη. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της απολογίας της ενώπιον της Έδρας, η οποία είχε διαρκέσει περίπου μισή ώρα, η 49χρονη ζητούσε συνεχώς συγνώμη από τους συγκατηγορούμενούς της, υποστηρίζοντας ότι δε γνώριζαν το παραμικρό και δε φταίνε σε τίποτα.

Με δάκρυα στα μάτια, η κατηγορούμενη ισχυρίστηκε ότι είχε αναγκαστεί να "βάλει χέρι" στο ταμείο του καποδιστριακού Δήμου Νεάπολης, καθώς δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις από τοκογλύφους. Σύμφωνα με την ίδια, αναγκάστηκε να δανειστεί το ποσό των 50.000 ευρώ για να ανταποκριθεί στα έξοδα σπουδών του γιου της, ο οποίος φοιτούσε στο εξωτερικό. Ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα, σύμφωνα πάντα με την ίδια, οι τοκογλύφοι άρχισαν να την απειλούν.

Αξίζει να τονιστεί, πάντως, ότι η 49χρονη ενέμεινε στον ισχυρισμό της ότι το ποσό που είχε υπεξαιρέσει από τα ταμεία του Δήμου ανέρχεται στα 237.000 ευρώ. Όπως ανέφερε η ίδια κατά την απολογία της, η υπεξαίρεση του εν λόγω ποσού γινόταν τμηματικά και αφορούσε στο διάστημα από τις αρχές του 2009 έως τις αρχές του 2010: Κάθε φορά έπαιρνε από το ταμείο είτε 15.000, είτε 20.000 ευρώ. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι όταν ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τη ρώτησε τι θα έκανε σήμερα εάν είχε να διαχειριστεί 1 εκατομμύριο ευρώ, η κατηγορούμενη τού απάντησε ότι θα τα επέστρεφε.

Η πρόταση του εισαγγελέα

Εκτός πάντως της πρώην ειδικής ταμία του Δήμου Νεάπολης, η οποία ήταν και η βασική κατηγορούμενη της πολύκροτης υπόθεσης, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχαν καθίσει τότε άλλα πέντε άτομα. Όλα τους σχετίζονταν με τον πρώην Δήμο Νεάπολης. Ο ένας εξ αυτών ήταν ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης και μετέπειτα αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Νίκος Καστρινάκης.

Εκτός του κ. Καστρινάκη, κατηγορούμενοι ήταν ακόμη πέντε στελέχη υπηρεσιών του Δήμου Νεάπολης. Και οι πέντε εν λόγω κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες τους. Την απαλλαγή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων είχε προτείνει νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο εισαγγελέας της Έδρας, δεχόμενος ότι όλοι τους αγνοούσαν τις πράξεις της ειδικής ταμία. Για την τελευταία, ωστόσο, πρότεινε να κηρυχθεί ένοχη για την πράξη της υπεξαίρεσης.

Τελικά, η εισαγγελική πρόταση υιοθετήθηκε από το Δικαστήριο, το οποίο όντως κήρυξε ένοχη τη 49χρονη.

ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News