default-image

Θαλάσσια ρύπανση στο λιμάνι από λύματα της ΔΕΥΑΗ

Κρήτη
Θαλάσσια ρύπανση στο λιμάνι από λύματα της ΔΕΥΑΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θαλάσσια ρύπανση χθες το απόγευμα στο λιμάνι του Ηρακλείου που λίγο έλειψε να μετατραπεί σε θάλασσα λυμάτων όταν αστικά λύματα εμφανίστηκαν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Άμεσα στελέχη της Λιμενικής Αρχής, μετά από κλήση των περιοίκων μετέβησαν , στη θαλάσσια περιοχή του προβλήτα 6 του λιμανιού στο ύψους του καρνάγιου.

"Το προλάβαμε αλλιώς θα γέμιζε το λιμάνι με λύματα" ,δηλώνει χαρακτηριστικά στο neakriti. ο λιμενάρχης Ηρακλείου κ.Σαιτάκης

Συγκεκριμένα η ρύπανση εκτάσεως περίπου πενήντα (50) τ.μ., αυτοδιαλυόμενη, προκλήθηκε  από υπερχείλιση αγωγού της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Ηρακλείου λόγω βλάβης η οποία αποκαταστάθηκε λίγη ώρα αργότερα.

Τι υποστηρίζει από την πλευρά της η ΔΕΥΑΗ

«Ενημερωθήκαμε από περιοίκους σπεύσαμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα και καλέσαμε άμεσα της ΔΕΥΑΗ για να αποκαταστήσει τη βλάβη. Ήταν μία διαχειρίσιμη  κατάσταση και ήταν σε πρώτο στάδιο. Η γρήγορη αποκατάσταση από τη ΔΕΥΑΗ έλυσε  το πρόβλημα. Οι υπεύθυνοι σταμάτησαν τη λειτουργία της αντλίας που έγινε πιθανότατα από βλάβη του συστήματος διαχείρισης. Βεβαίως ενημερώθηκε ο εισαγγελέας για το ποινικό κομμάτι καθώς για την θαλάσσια ρύπανση υπάρχει ποινικό αδίκημα. Έχουν ξεκινήσει επίσης και οι διαδικασίες  επιβολής διοικητικού ελέγχου και άμεσα θα κληθούν οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΗ να απολογηθούν για τους λόγους που έγιναν αυτό και τι έκαναν για να το αποφύγουν,"προσθέτει ο κ. Σαιτάκης.

"Η ζημιά εντοπίστηκε σε  ένα από τα 11-12 αντλιοστάσια που βρίσκονται στα παραλιακά τμήματα του Ηρακλείου  και τα οποία αντλιοστάσια  μεταφέρουν τα λύματα στον βιολογικό. Ειδοποιηθήκαμε  γύρω στις 7 το απόγευμα της Τρίτης  και μέσα σε ελάχιστα  λεπτά ήμασταν στην θέση καρνάγιο,"υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ Φακουρέλης και προσθέτει: "Είχε σταματήσει το ηλεκτρονικό σύστημα του αντλιοστασίου εξαιτίας προβλήματος της ΔΕΗ. Θέλω να τονίσω όμως ότι το πρωί το ελέγξαμε και το απόγευμα σημειώθηκε η βλάβη.Άμεσα κινητοποιήθηκαμε και κλιμάκιο της  ΔΕΥΑΗ πάντα σε ετοιμότητα βρέθηκε στο σημείο και αποκατέστησε το πρόβλημα .

Σήμερα καλούμαστε να καταθέσουμε στο λιμεναρχείο , βάση του πρωτοκόλλου για ποιο λόγο προκλήθηκε το πρόβλημα," καταλήγει ο κ.Φακουρέλης.

Προανάκριση διενεργείται από την λιμενική αρχή του Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News