default-image

Ανησυχία για τις “λίστες” στα χειρουργεία

Υγεία
Ανησυχία για τις “λίστες” στα χειρουργεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ανησυχία και τις ενστάσεις του με αφορμή τις "λίστες χειρουργείου" και τη σχεδιαζόμενη πάταξη του φαινομένου με τα "φακελάκια" από την κυβέρνηση εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

Όπως αναφέρουν, στις 26/9/2016, με δελτίο Τύπου, το υπουργείο Υγείας προπαγάνδιζε τον τρόπο κατάρτισης της "λίστας χειρουργείου", ως μέτρο που αποσκοπεί «στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ισότητα και τη μείωση των χρόνων αναμονής στις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας».

Σύμφωνα με αυτόν το σχεδιασμό όμως, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, ο γιατρός θα δίνει ένα παραπεμπτικό ότι ο ασθενής πρέπει να χειρουργηθεί και θα τον κατηγοριοποιεί σε μία από τις πέντε κλίμακες βαρύτητας. Αυτό το παραπεμπτικό θα πηγαίνει σε αρμόδιο υπάλληλο του νοσοκομείου, ανεξάρτητα από το γιατρό, που θα τοποθετεί τον ασθενή σε μια σειρά στη λίστα αναμονής, η οποία θα ξεκινάει από μία έως δύο βδομάδες για τα επείγοντα και θα φτάνει σε πάνω από έξι μήνες για «περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία χωρίς γρήγορη εξέλιξη».

Χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «αρκετά εφευρετική στο να διαχειρίζεται την αντιλαϊκή της πολιτική με λύσεις τάχα φιλολαϊκές», με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΠΑΝΓΗ, «τα δεκάδες κλειστά χειρουργικά τραπέζια, τα χειρουργικά κρεβάτια που λειτουργούν μόνο επί της ουσίας το πρωί (απόγευμα-νύχτα μόνο τα έκτακτα, Χριστούγεννα-Πάσχα-καλοκαίρι τα μισά για να παρθούν οι άδειες του εξουθενωμένου προσωπικού), τα εκατοντάδες κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, από τα οποία εξαρτάται απόλυτα η πραγματοποίηση χειρουργικών πράξεων, την τεράστια έλλειψη γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, υγειονομικών, ορθοπαιδικών και άλλων υλικών, φαρμάκων, κ.λπ., τα αντιμετωπίζει δήθεν με τις "διαφανείς" λίστες αναμονής, ανάλογα τάχα με το επείγον ή όχι του ζητήματος».

Έτσι, όπως λένε, αντί η κυβέρνηση να προσλάβει όλους τους γιατρούς, όλο το υγειονομικό και άλλο προσωπικό που χρειάζονται τα νοσοκομεία (με δεδομένο ότι οι ελλείψεις φτάνουν στις 30.000), για να χειρουργούνται οι ασθενείς «στην ώρα τους», φτιάχνει λίστες αναμονής, οι οποίες «με αυτές τις τεράστιες ελλείψεις θα εξακολουθήσουν να είναι μακροχρόνιες για την πλειοψηφία των ασθενών».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζοντας, τονίζουν πως και «η κατηγοριοποίηση που συνδέει τη βαρύτητα ενός περιστατικού με το χρόνο που θα γίνει το χειρουργείο δε στηρίζεται ούτε στις ανάγκες των ασθενών ούτε στις σημερινές δυνατότητες για την άμεση, πλήρη και δωρεάν ικανοποίησή τους».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ αναρωτιούνται «από πού και έως πού σήμερα, εν έτει 2016, κάποιος και πολύ περισσότερο αν είναι παιδί με κάποιο ανατομικό πρόβλημα χωρίς "δυσλειτουργία" ή "γρήγορη εξέλιξη" μιας ασθένειας, αλλά με επίπτωση στην ψυχολογία του λόγω του προβλήματος, θα πρέπει να περιμένει πάνω από 6 μήνες για να γίνει χειρουργική αποκατάσταση; Αλλά και για όλα τα άλλα "τακτικά περιστατικά" μπορεί σήμερα να θεωρείται πολυτέλεια η άμεση χειρουργική αντιμετώπισή τους;

Μέχρι κάποιος ασθενής να εκτιμηθεί ότι χρειάζεται να μπει στη λίστα για χειρουργείο, σε πόσες άλλες λίστες αναμονής εντάχθηκε προκειμένου να εξεταστεί - πολλές φορές από γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων - να κάνει εργαστηριακές και άλλες εξετάσεις κ.λπ.; Πόσες φορές έγινε εσωτερικός μετανάστης γιατί στον τόπο διαμονής του δεν υπάρχει καμία δημόσια υπηρεσία Υγείας; Βάζει, δε, για να κάνει ελκυστική την αντιλαϊκή λύση "τυράκι στη φάκα", το στόχο να περιοριστούν τα "φακελάκια". Μόνο που επειδή οι γιατροί δε φτάνουν και οι ασθενείς θέλουν και πρέπει να χειρουργούνται, προκειμένου να μην παραπέμπονται στο αόριστο μέλλον, και το "φακελάκι" στα δημόσια νοσοκομεία θα ζει και θα βασιλεύει, αλλά και το "ξεπουπούλιασμα" των ασθενών που εξαναγκάζονται να απευθύνονται - όσοι μπορούν - στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα».

Άλλα μέτρα

«Αν ήθελαν να κόψουν το "φακελάκι" θα έπρεπε», όπως λέει η διοίκηση και τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, «να πάρουν άλλα μέτρα, όπως η δημιουργία και οργάνωση ενός αποκλειστικά δημόσιου τομέα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, με πλήρη επάρκεια σε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, υγειονομικό υλικό και φάρμακα. Επίσης με εργασιακές σχέσεις μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής δουλειάς, με 6ωρο, 5νθήμερο, 30ωρο και μία εφημερία τη βδομάδα για τους γιατρούς, αντί της σημερινής ελαστικότητας και εξόντωσης. Με μέτρα υγείας και ασφάλειας, και με μισθούς που να ανταποκρίνονται στην υψηλή, υπεύθυνη επιστημονική δουλειά τους και όχι σαν τους σημερινούς».

24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη

Προσωπικό ασφαλείας στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των υγειονομικών αύριο Πέμπτη 6 Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι διεκδικούν «μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα και ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα».

Επίσης οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους λένε «κάτω τα χέρια από το ανθυγιεινό επίδομα», και ζητούν παράλληλα «να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι απώλειες που είχαμε, μισθολογικές, ασφαλιστικές και εργασιακές, μέτρα προστασίας της μητρότητας για όλους τους εργαζόμενους, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, να πληρώνουν το κράτος και η εργοδοσία, να μη φτάσουν στη Βουλή τα σχέδια της κυβέρνησης για την Ψυχική Υγεία και την ΠΦΥ, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και σύγχρονη Υγεία-Πρόνοια για όλο το λαό και να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News