Ειδήσεις

Δήμοι:"πάγωσαν" όλες οι λειτουργίες, λεφτά ούτε για καύσιμα

Οι Δήμοι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε για τροφεία των παιδικών σταθμών, τους στέλνειτελεσίγραφο η κυβέρνηση: Αυτοσχεδιάστε και... βλέπουμε

Στο ρυθμό της "αβάσταχτης ελαφρότητας ενός νόμου" και μάλιστα από αυτούς που είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του συστήματος δημόσιων συμβάσεων, "χορεύει" όλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και όχι μόνο. Ο νόμος αφορά και όλους τους φορείς γενικής κυβέρνησης και διοίκησης, όπως η Υγεία και η Παιδεία.

Η Αυτοδιοίκηση δε χορεύει, αλλά ξεχαρβαλώνεται μέρα με τη μέρα, αφού κάθε πράξη, σύμβαση, μελέτη, συντήρηση, προμήθεια, έργο μικρό ή μεγάλο και έργα που ήδη έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ έχουν "παγώσει".

Για την ακρίβεια, εδώ και 3 μήνες, από μελάνι για σφραγίδες στους Δήμους και καύσιμα, μέχρι τροφεία παιδικών σταθμών και έργα του ΕΣΠΑ, είναι στον... αέρα, και σε όλους τους Δήμους, όπως και στην Κρήτη, δεν κινείται τίποτα. Αιτία ο νέος Νόμος 4412/2016, που ψηφίστηκε και έχει ισχύ από τις 8 Αυγούστου, αναφορικά με τις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, γενικών έργων, προκηρύξεων και διακηρύξεων διαγωνισμών.

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ, χωρίς όμως μεταβατικές διατάξεις παράτασης της ισχύος των παλιότερων ρυθμίσεων για έργα, μελέτες, προμήθειες και συντηρήσεις, καθώς και ήδη ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ, που ήδη "τρέχουν", με αποτέλεσμα να έχουν "παγώσει" όλες οι βασικές λειτουργίες των Δήμων. Αλλά ενώ νόμος υφίσταται, δεν υπάρχουν και ούτε προβλέπεται για το άμεσο μέλλον να υπάρξουν τα πρότυπα τεύχη διακήρυξης για προμήθειες και γενικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τα υφιστάμενα έργα, από μια καρφίτσα έως το πιο σύνθετο έργο για ένα Δήμο, να είναι εκτός νόμου, αφού έχουν γίνει με τη μέχρι τώρα νομοθεσία, η οποία, αφού δεν αναγνωρίζεται μεταβατικά, δεν ισχύει και όλα θα πρέπει να γίνουν εξαρχής, με το νέο πρότυπο τευχών διακήρυξης, όταν συνταχθεί από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Δηλαδή, τα πάντα παγώνουν για μήνες μαζί και έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ μέχρι να συμβεί αυτό, κι όταν συμβεί, οι Δήμοι θα πρέπει εξαρχής να προσαρμόσουν όλες τις συμβάσεις και προκηρύξεις με τους όρους που τότε θα ισχύσουν. Άρα κάθε μορφής έργο, προμήθεια, διαγωνισμός έχει σταματήσει, την ώρα που οι ανάγκες των Δήμων, από τα απλά μέχρι τα σύνθετα, είναι εκρηκτικές.

Ακόμη χειρότερα που, όπως αποκαλύπτει σήμερα η "Νέα Κρήτη", η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, με έγγραφό της προς τους Δήμους, τους καλεί στην ουσία να αυτοσχεδιάσουν, αν επείγονται, βγάζοντας μια προκήρυξη «κατά το δοκούν» για έργο ή προμήθεια, η οποία ενδέχεται να είναι στο μέλλον συμβατή (!) με τα πρότυπα τεύχη διακήρυξης, όταν συνταχθούν αυτά με βάση το νέο νόμο που ήδη όμως έχει ισχύ, ενδέχεται όμως και όχι (!).

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι Δήμοι είναι αδύνατον να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, αφού την ίδια ώρα ο θεσμικά υπερκείμενος "ελεγκτής" της νομιμότητας των συμβάσεων, η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως στην Κρήτη, ήδη για τρέχοντα έργα, συμβάσεις, μελέτες, διαγωνισμούς και προμήθειες επιστρέφει κατά δεκάδες ως «άκυρες» αποφάσεις των Δήμων του νησιού (μόνο του Δήμου Ηρακλείου άνω των 30 τέτοιων αποφάσεων), αφού είναι ασύμβατες με το Νόμο 4412/2016 που ισχύει από τον Αύγουστο.

Δε μιλάμε καν για έργα ενταγμένα ήδη στο ΕΣΠΑ, τα οποία μέχρι να υπάρξουν πρότυπα τεύχη διακήρυξης συμβατά με το νέο νόμο, αν δε βρεθεί λύση, κινδυνεύουν να μην ξεκινήσουν ποτέ, χώρια που και, όταν υπάρξει συμβατότητα με το νόμο, θα πάνε κι άλλους μήνες πίσω για να φτιαχτούν εξαρχής οι όροι διακήρυξης του διαγωνισμού τους. Με λίγα λόγια, τα πάντα στους Δήμους και της Κρήτης έχουν σταματήσει και σε λίγες εβδομάδες οι Δήμοι δε θα μπορούν καν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς. Από προμήθεια μελάνης για τις σφραγίδες των Δήμων μέχρι τα τροφεία για τους παιδικούς σταθμούς, από τα καύσιμα για μηχανήματα και οχήματα των Δήμων μέχρι κάθε λογής προμήθεια υλικού, και από μικρά έργα παρεμβάσεων στους Δήμους έως τα ενταγμένα ήδη στο ΕΣΠΑ. Μιλάμε για το απόλυτο τέλμα.

Παρέμβαση της ΚΕΔΕ

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η ΚΕΔΕ, μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που διαμόρφωνε η αβλεψία στο νέο νόμο να μην υπάρχει μεταβατική περίοδος παράτασης του προϋπάρχοντος συστήματος, ζήτησε με επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος παράτασης της υφιστάμενης κατάστασης, μέχρι να εκδοθούν οι οδηγίες και να υπάρξει από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων το νέο πρότυπο των τευχών διακήρυξης συμβατό με το νέο νόμο. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα σε λίγες εβδομάδες οι Δήμοι, αν δεν αλλάξει κάτι, να τεθούν εξ αντικειμένου "εκτός λειτουργίας".

Παρέμβαση Κουρουμπλή

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής πριν δέκα μέρες, αναγνωρίζοντας την αστοχία του νέου νόμου ως προς τη μεταβατικότητα, που έχει μπλοκάρει όλους του Δήμους, μιλώντας στο ραδιόφωνο "Ηράκλειο 9,84", αφού διευκρίνισε ότι ο νόμος ήταν αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών και του Χρ. Σπίρτζη, ανακοίνωσε ότι θα έρθει σε επαφή μαζί του, ώστε να υπάρξει μεταβατική ρύθμιση και να λυθεί το θέμα που τινάζει όλη τη λειτουργία των Δήμων στον αέρα. Η συνέχεια όμως δεν αποδείχτηκε τόσο απλή.

Ο Νόμος 4412, ως μνημονιακή υποχρέωση, εμπλέκει στην εφαρμογή του όχι μόνο το υπουργείο του Χρ. Σπίρτζη, όπως παρέπεμπε ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου του Γ. Σταθάκη και βέβαια την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία θα πρέπει να εκδώσει και τις σχετικές οδηγίες, ώστε τα τεύχη διακηρύξεων να είναι συμβατά με το νέο νόμο. Άρα, αν δεν υπάρξει πολιτική απόφαση και πράξη για μια μεταβατική περίοδο παράτασης των όσων ίσχυαν μέχρι το νέο νόμο, πολύ απλά οι Δήμοι σταματούν κάθε λειτουργία τους, μικρή ή μεγάλη, διαφορετικά όλες οι αποφάσεις τους σε έργα, συμβάσεις, μελέτες, προμήθειες, συντηρήσεις και υπηρεσίες θα είναι άκυρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται διοικητικά, χρονικά και ενδεχομένως ποινικά!

ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ

Καλούν τους Δήμους να αυτοσχεδιάσουν!

Η υπόθεση όμως γίνεται ακόμη πιο τραγελαφική για τους Δήμους με την απάντηση που δίνει στις 30 Σεπτεμβρίου, σε καταιγισμό ερωτημάτων απ' όλους τους Δήμους της χώρας, εξαιτίας του μπλοκαρίσματος κάθε δραστηριότητάς τους σε έργα, προμήθειες, συντηρήσεις, υπηρεσίες και ΕΣΠΑ, η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Η ίδια παραδέχεται ότι, δύο μήνες μετά την ισχύ του νέου νόμου, δεν έχει ακόμη καταλήξει στη σύνταξη ηλεκτρονικών προτύπων τευχών διακήρυξης για προμήθειες και γενικές υπηρεσίες, η σύνταξη των οποίων θα (!) ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα (!). Και έως τότε τι γίνεται στους Δήμους;

Έως τότε, η Ενιαία Αρχή στην επιστολή της καλεί τους Δήμους, αν επιθυμούν και αν επείγονται (;), επί της ουσίας να "αυτοσχεδιάσουν" με τις Τεχνικές τους Υπηρεσίες, συντάσσοντας διακηρύξεις "κατά το δοκούν", έχοντας κατά νου να είναι «ευέλικτες», ώστε μελλοντικά να προσαρμοστούν δυνητικά ως συμβατές με τα πρότυπα τεύχη διακήρυξης που θα συντάξει η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, καθώς και με το νόμο, αλλά χωρίς να είναι δεδομένο ότι δε θα ακυρωθούν (!) οι αυτοσχεδιασμοί (!).

Είναι προφανές ότι καμία Τεχνική Υπηρεσία Δήμου δεν πρόκειται να σχεδιάσει μια τέτοια προκήρυξη με το παλιό σύστημα, εικάζοντας ότι θα πετύχει (μέντιουμ είναι;) να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του νέου συστήματος, όταν αυτό υπάρξει (!). Επιπλέον, αν εφαρμοζόταν κάτι τέτοιο, θα μιλάγαμε για το απόλυτο αλαλούμ, αφού για ομοειδείς καταστάσεις θα είχαμε διαφορετική προκήρυξη στο Ηράκλειο, το Μαλεβίζι, τη Βιάννο ή τη Φαιστό! Ακόμη χειρότερα που όλα αυτά θα είναι στον "αέρα", αφού δύσκολα θα περνούσαν τον έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ήδη, όπως είδαμε, δεκάδες τέτοιες αποφάσεις Δήμων όλης της Κρήτης επιστρέφονται με "κούτες" ως άκυρες στους Δήμους, από την ισχύ του νέου νόμου στις 8 Αυγούστου. Φυσικά για έργα ΕΣΠΑ ούτε κουβέντα, ακόμη και για ρίσκο "αυτοσχεδιασμού". Απλά θα περιμένουν για μήνες, πρώτα τα νέα πρότυπα διακηρύξεων, μετά θα φτιαχτούν οι φάκελοί τους ξανά από την αρχή, παρότι ήδη ενταγμένα, και αφού εγκριθούν, μόνο τότε θα πάρουν μπροστά!!!

Άγνοια ή αδιαφορία;

Η αδράνεια στην ΠΕΔ Κρήτης

Σε αυτό το πρωτοφανές κλίμα απόλυτου τέλματος για τους Δήμους και της Κρήτης, που απλά εδώ και τρεις μήνες έχουν ρόλο κλητήρα και έτσι όπως πάει, ούτε αυτό δε θα μπορούν να κάνουν χωρίς προμήθεια υλικών για πρωτοκολλήσεις έστω, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ οι δήμαρχοι "βράζουν", το θεσμικό τους όργανο, η ΠΕΔ Κρήτης, δείχνει να είναι σε απόλυτη αταραξία. Εκτός κι αν αγνοεί τις διαστάσεις του προβλήματος, έτσι όπως έχει μετατραπεί.

Είναι μάλλον αδύνατον ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης να το αγνοεί, όταν το συντριπτικό τμήμα των αποφάσεων, που ακυρώνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξαιτίας του νέου νόμου, αφορούν στο Δήμο Ηρακλείου. Ήδη δήμαρχοι που βρίσκονται σε απόγνωση σημείωναν με νόημα: «Την ερχόμενη Τρίτη έχουμε κληθεί σε συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης αφενός για το προσφυγικό και την Κρήτη, με την παρουσία εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά και για το συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο. Έτσι όπως πάμε όμως, οι Δήμοι θα κλείσουν. Ούτε στο ένα ούτε στο άλλο θα μπορούν να ανταποκριθούν, αφού χωρίς διακηρύξεις, διαγωνισμούς, προμήθειες, μελέτες και υπηρεσίες, όπως τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, νόμιμα τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Δε θα έπρεπε πριν απ' όλα η ΠΕΔ Κρήτης να συνεδριάσει εκτάκτως, χθες κιόλας, αποφασίζοντας δυναμικές κινήσεις στο πρόβλημα; Διαφορετικά οι Δήμοι μας ούτε μελάνι για έκδοση ανακοίνωσης δεν μπορούν να διαθέσουν πλέον.

Ταυτόχρονα και η ΚΕΔΕ δεν μπορεί να εξαντλείται σε μία και μόνο επιστολή της εδώ και δύο μήνες, όταν όλοι οι Δήμοι της χώρας έχουν παγώσει».

Εν κατακλείδι, το θέμα είναι μείζονος σημασίας και σημειώστε ότι, αν αυτά συμβαίνουν στους Δήμους, φανταστείτε τι θα γίνει με άλλους φορείς γενικής κυβέρνησης και διοίκησης, τους οποίους επίσης αφορά ο νέος νόμος και η αβλεψία του. Φανταστείτε σε λίγες μέρες τι έχουμε να ακούσουμε για τα νοσοκομεία και την Υγεία ή τα σχολεία και την Παιδεία.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης

Σχόλια