Ειδήσεις

Ο γιατρος της γειτονιάς έρχεται με το ΕΣΥ να... δοκιμάζεται

Έρχεται ο γιατρός της γειτονιάς και η Κρήτη εντάσσεται πιλοτικά στην πρώτη φάση της νέας δομής βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου υγείας, την ώρα που το ΕΣΥ διαρκώς δοκιμάζεται.

Το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει αξιολόγηση ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας, νέες συμβάσεις με 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό, καθώς και πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας, Ανδρέα Ξανθό. 250 δομές θα λειτουργήσουν σε 60 μεγάλες πόλεις,  μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο.

Το νέο σύστημα εξωνοσοκομειακής φροντίδας προκαλεί αντιδράσεις και ενστάσεις στους κόλπους της υγείας. H ύπαρξη του γιατρού της γειτονιάς από μόνη της ούτε πανάκεια ούτε μεταρρύθμιση αποτελεί λέει ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου. Ο ίδιος τονίζει ότι ο πλήρης διαχωρισμός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τη δευτεροβάθμιας και η παράλληλη αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού τόσο του ιδιωτικού όσο και του κρατικού τομέα θα αποτελέσουν τη βάση και για τη βιωσιμότητα και για τη χρηματοδότηση ενός κοινωνικά δίκαιου, προσβάσιμου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας.

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας διεκδικούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και κάνουν λόγο για μπαλωματικές κινήσεις και επικοινωνιακά τρικ.

Το νέο σύστημα θα βασίζεται στο μοντέλο της πορτογαλίας με κύριο χαρακτηριστικό τον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας σε κάθε γειτονιά. Κάθε οικογενειακός γιατρός έχει «χρεωμένα» περίπου 2.000 άτομα, ενώ κάθε μονάδα θα έχει έναν πληθυσμό αναφοράς, 10.000 κατά μέσον όρο. Το κόστος του εγχειρήματος,  πάντως, ανέρχεται ετησίως στα 80 εκατομμύρια ευρώ, κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018), ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του θα κοστίζει πάνω από 300 εκατομμύρια, ποσό που καλυφθεί από πόρους του ανασχεδιασμένου ΕΣΠΑ, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εθνικούς πόρους.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια