Ειδήσεις

Όταν σκύλος οδηγός τυφλών διασχίζει διάβαση (video)

"H Μέη κι εγώ πάνω σε διάβαση σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Όταν άναβε το πράσινο όμως για πεζούς, τα Ι.Χ σταματούσαν πάνω στη διάβαση."

Η Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου είναι ψυχολόγος και εργάζεται  στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη είναι όμως κυρίως ιδρύτρια και πρόεδρος της Ελληνικής Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων - Οδηγών «Λάρα».

Η κα Γκέρτσου - ούσα και η ίδια τυφλή - δίνει τη δική της μάχη για τα δικαιώματα των τυφλών ατόμων και την αυτόνομη μετακίνηση τους γι' αυτό και δημοσίευσε στο facebook ένα βίντεο, το οποίο αποδεικνύει πόσο σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν στην μετακίνηση τους οι συνάνθρωποι μας που δεν βλέπουν αλλά παλεύουν να ζήσουν μια φυσιολογική και αυτόνομη ζωή χάρη σε αυτά τα ζώα.

Συγκεκριμένα τονίζει: "Προχθές η Μέη κι εγώ, περιμέναμε να περάσουμε δυο διαβάσεις σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Είπα λοιπόν, να τραβήξω ένα βιντεάκι για να υπενθυμίσω τι τραβάμε, όχι μόνο οι άνθρωποι με απώλεια όρασης, αλλά όλοι που ζούμε κι ανεχόμαστε τέτοιες καταστάσεις: εδώ σε timelapse, η κανονική διάρκεια του βίντεο, είναι πανω από 6 λεπτά. 6 λεπτά που η Μέη κι εγώ, έπρεπε να είμαστε επικεντρωμένες στην κυκλοφορία με σώμα και ψυχή.

Είναι τραγικό - κι αγενές σε έναν μποτιλιαρισμένο δρόμο, όταν ανάβει πράσινο για τους πεζούς, τα αυτοκίνητα να σταματάνε επάνω στη διάβαση κι όχι πριν ή μετά. Αφού χάσαμε το πράσινο δυο φορές, εξαιτίας οχημάτων που σταματούσαν επάνω στη διάβαση την τρίτη, η Μέη, πήρε την ευθύνη κι αποφάσισε να διασχίσουμε ανάμεσα στα οχήματα.

Διασχίσαμε λοιπόν 2 μεγάλες διαβάσεις πεζών με τα μάτια, τα πόδια και την ψυχή της Μέη, τα οποία αν δεν είχα ή θα έπεφτα επάνω στα αυτοκίνητα με κίνδυνο ατυχήματος ή θα έπρεπε να εξαρτώμαι από συνοδό.

Πως να μην τη λατρεύω; Και πως να μην αγωνίζομαι για να εκπαιδεύονται δωρεάν, ομάδες σκύλων - οδηγών; Σε μια χώρα με απαράδεκτες συνθήκες όπως η Ελλάδα, οι σκύλοι - οδηγοί, προσφέρουν στους ανθρώπους με απώλεια όρασης, ταχύτερη κι ασφαλέστερη μετακίνηση. Αφού η παιδεία κι η ρυμοτομία δεν αλλάζουν, αλλάζουμε εμείς. /Η τουλάχιστον όσοι θέλουμε να αλλάξουμε."

Εμπόδια παντού

Όμως τα εμπόδια δεν σταματούν εδώ ούτε για τον σκύλο ούτε για τον τυφλό συνάνθρωπο μας, γι' αυτό και η κα Γκέρτσου εξηγεί: "Πάει ο άλλος και πετάει τα φυλλάδιά του έξω από το δημοτικό σχολείο για να διαφημίσει μια εταιρία: (σημ: η εταιρία "πουλάει" εκμάθηση Αγγλικών κάτω από τα δέντρα, AKA #οικολογία). Τα πετάει χύμα, επάνω σε κατηφορική ράμπα και γλιστερό πεζοδρόμιο του περασμένου αιώνα.

Εκεί λοιπόν που πηγαίναμε με τη Μέη, ωραία και καλά σε ανοικτό, ελεύθερο πεζοδρόμιο πατάω ένα από αυτά τα φυλλάδια, φεύγει το πόδι μου στη ράμπα, γλιστράω και πέφτω. Η καημένη η Μέη, σταμάτησε απότομα, προσπαθώντας να μην χειροτερέψει την πτώση μου κι έπαθε σοκ... Πιο πολύ λυπάμαι τη Μέη που ενώ μου είχε υποδείξει με πολλή αγάπη δεκάδες εμπόδια, προσπαθώντας να παραμένουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, επάνω στο πεζοδρόμιο, εκεί που είδε το σκυλάκι, μεγάλο, ελεύθερο πεζοδρόμιο και πηγαίναμε τι ωραία τι καλά, έγινε αυτό και της έριξε το ηθικό... διότι τελικά, πέρα από τις κολόνες, τις ταμπέλες, τα σπασμένα πεζοδρόμια, τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, τις κατεστραμμένες - κλειστές διαβάσεις, τις λακκούβες, τα χαμηλά μπαλκόνια, τα ακλάδευτα φυτά, τους σκουπιδοτενεκέδες, τους ανθρώπους που πάνε σα χαμένοι κλπ, ο σκύλος - οδηγός πρέπει να έχει το νου του και στα φυλλάδια εκεί που έχει πάρει λίγο αβάντα και περπατά με τον δρόμο ανοιχτό μπροστά του... Δεν χωρά τόσο παραλογισμό το κεφαλάκι της Μέη....

Κι αν ρωτήσεις κανέναν θα πει το εύκολο: "ο σκύλος φταίει!" ή "Α! Η καημένη η τυφλή!"... εμ ούτε ο σκύλος - οδηγός φταίει, ούτε σας είχα καμία ανάγκη. Εσείς τσουβαλοποιείτε τους πάντες και τα πάντα, επειδή αυτή είναι η εύκολη λύση για το μπάχαλο που επικρατεί στην #Ελλάδα. Παρεμπιπτόντως, ο #δήμος #χαλανδρίου όλο προσλήψεις κάνει, αλλά καθαριότητα, αστυνόμευση κι έργα μηδέν".

πηγη: zoosos.gr

Σχόλια