default-image

Αιχμές και αντιδράσεις για την αφαλάτωση

Κρήτη
Αιχμές και αντιδράσεις για την αφαλάτωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον ασκό του Αιόλου, σε επίπεδο προβληματισμού, αντιδράσεων και ενστάσεων, ανοίγει με το... "καλημέρα" η πολιτική απόφαση της Λότζιας για τη στροφή στην αφαλάτωση, μέσω διαδημοτικής συνεργασίας με το γειτονικό δήμο Μαλεβιζίου.

Οι ενστάσεις σε πρώτη φάση αφορούν και στο κομμάτι των χειρισμών, καθώς στην αντιπολίτευση δεν είδαν με διόλου καλό... μάτι τις ανακοινώσεις προτού καν ενημερωθεί ή συζητήσει ένα τόσο μεγάλο θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αφορούν παράλληλα όμως και στην "ταμπακιέρα" της υπόθεσης. Συγκεκριμένα υπάρχει έντονος προβληματισμός και αντιδράσεις τόσο για την αναγκαιότητα του πρότζεκτ της αφαλάτωσης όσο και για τις επιπτώσεις που πολλοί εκτιμούν πως θα έχει στο κοστολόγιο ύδρευσης για τους δημότες του Ηρακλείου...

Η πολιτική απόφαση της Λότζιας για ενεργοποίηση της παλιότερης συμφωνίας με το Δήμο Μαλεβιζίου αναφορικά με τη δημιουργία μεγάλης μονάδας αφαλάτωσης στον Αλμυρό, στην περιοχή που ήδη λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια μικρή μονάδα από το Δήμο Μαλεβιζίου, έγινε γνωστή πριν από λίγες ημέρες.

Στην έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Ηρακλείου ανακοίνωσε στο Σώμα την καταρχήν πολιτική συμφωνία ανάμεσα στους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

Μάλιστα ο κ. Λαμπρινός γνωστοποίησε πως έχει ήδη ετοιμαστεί και κατατεθεί στην Περιφέρεια προς έγκριση ένα σχέδιο προγραμματικής σύμβασης ώστε να προχωρήσει η ένταξη του έργου, σε μια συνεργασία μεταξύ των δύο Δήμων και της Περιφέρειας στο ΕΣΠΑ.

Αιχμηρή επιστολή "Ενεργών Πολιτών"

Η ανακοίνωση του δημάρχου Ηρακλείου πυροδότησε προβληματισμό και σκεπτικισμό στις τάξεις της αντιπολίτευσης, που αρχίζει και εκφράζεται ήδη μέσα από επίσημες αντιδράσεις-παρεμβάσεις...

Για του λόγου το αληθές, επίσημα στοιχεία, αριθμούς και τεκμηριωμένα δεδομένα για την αναγκαιότητα, το κόστος και τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου πρότζεκτ της αφαλάτωσης έσπευσε να ζητήσει από το δήμαρχο η παράταξη των "Ενεργών Πολιτών".

Στη σχετική επιστολή τους, μάλιστα, ο επικεφαλής Ηλίας Λυγερός και τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης αφήνουν αιχμές για αυθαίρετη απόφαση της Λότζιας, κάνουν λόγο για μη αναγκαία λύση για το νερό, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση στα τιμολόγια του νερού που θα έχει η κοστοβόρα λύση της αφαλάτωσης.

«Στη νέα πρόταση που προτίθεστε να καταθέσετε στην Περιφέρεια Κρήτης, η δυναμικότητα της μονάδας υπολογίζεται περί τα 15.000 κυβικά νερού την ημέρα, η οποία κατά κύριο λόγο θα τροφοδοτεί το Δήμο Ηρακλείου, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα επωμίζεται και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής της λειτουργίας.

Το ύψος του προϋπολογισμού του έργου δεν το ανακοινώσατε, αλλά, συγκρίνοντας τις δυναμικότητες με τη μονάδα που ανακοίνωσε ο Δήμος Μαλεβιζίου, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι θα κυμανθεί περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Η επιλογή της αφαλάτωσης ως μεθόδου για την εξασφάλιση πόσιμου νερού είναι τελευταία στις επιλογές. Προκρίνονται μέθοδοι και τρόποι οι οποίοι προσφέρουν λύση, ιδιαίτερα σε περιοχές σαν τις δικές μας, περιβαλλοντικά αποδεκτές, οικονομικότερες και ποιοτικά καλύτερες (γεωτρήσεις, εμπλουτισμός τους, υδρομαστευτική στοά).

Η αφαλάτωση έχει και μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, και περιβαλλοντική επιβάρυνση σοβαρή. Βέβαια πουθενά δεν είδαμε αναφορά αυτών των επιπτώσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά η παράταξη των "Ενεργών Πολιτών" και συνεχίζει:

«Με ποια μελέτη σκοπιμότητας προχωρήσατε στην επιλογή αυτής της λύσης (οικονομικά, περιβαλλοντικά και τεχνικά στοιχεία); Αν υπάρχουν τέτοιου είδους στοιχεία παρακαλούμε να τα καταθέσετε άμεσα προς ενημέρωση.

Τι οικονομική επίπτωση θα έχει το προτεινόμενο έργο στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΗ;

Τι χρειάζεται η αφαλάτωση αν μειώσετε τις απώλειες, κατασκευάσετε την υδρομαστευτική στοά, εμπλουτιστούν οι γεωτρήσεις και λειτουργήσει ικανοποιητικά η τροφοδοσία από το φράγμα;

Οι εξαγγελίες με τον τρόπο που έγιναν, χωρίς παρουσίαση μελέτης σκοπιμότητας, οικονομικών στοιχείων έργου, περιβαλλοντικών όρων και στοιχείων λειτουργίας του σχήματος (Περιφέρεια, δύο μέλη από Μαλεβίζι και η ΔΕΥΑΗ), ουσιαστικά κάνουν το Δήμο Ηρακλείου από υποτιθέμενο πρωταγωνιστή σε ρόλο δεύτερου»...

Ανάλογη επιστολή, θέτοντας ερωτήματα, αφήνοντας αιχμές και ζητώντας αναλυτική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναμένεται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της "Ν.Κ.", να στείλει και η μείζων αντιπολίτευση.

Στην παράταξη Κουράκη θεωρούν πως η απόφαση αυτή από πλευράς δημοτικής Αρχής ήρθε βιαστικά, αβασάνιστα και χωρίς μελέτες ή τεκμηρίωση. Παράλληλα στέκονται στο ότι δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνονται τέτοιες αποφάσεις χωρίς συζήτηση ή έγκριση από τα Δημοτικά Συμβούλια και τα Δ.Σ. των δύο ΔΕΥΑ.

Πέραν της αντιπολίτευσης μάλιστα, δε λείπουν και οι αιχμές περί συμφωνιών σε περιορισμένους κύκλους συνομιλητών, έξω από θεσμικές συζητήσεις στα αρμόδια όργανα...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News