default-image

Στα δικαστήρια η “κόντρα” για τις καταλήψεις

Κρήτη
Στα δικαστήρια η “κόντρα” για τις καταλήψεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις δικαστικές αίθουσες μεταφέρεται η "κόντρα" που είχε ξεσπάσει πριν από περίπου δύο χρόνια ανάμεσα στην ΕΛΜΕ Ηρακλείου και τον - τότε - διευθυντή λυκείου της πόλης, με φόντο τις μαθητικές καταλήψεις του Νοεμβρίου του 2014. Σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου η υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήμησης που φέρεται να δέχτηκε από την ΕΛΜΕ Ηρακλείου ο πρώην διευθυντής του 5ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, Κώστας Κωνσταντίνου.

Ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος διδάσκει πλέον στο 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του - τότε - Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, το οποίο εκπροσωπείτο από τους - τότε - πρόεδρο και γραμματέα του. Η μηνυτήρια αναφορά φέρεται να στηρίζεται στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης που είχε εκδώσει τότε η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, απαντώντας σε προηγούμενη ανακοίνωση του κ. Κωνσταντίνου, με αφορμή το ζήτημα των καταλήψεων.

«Το ίδιο έγινε και με το πρόσφατο κύμα καταλήψεων. Όλοι ξέρουμε πως είχε ενορχηστρωθεί. Έτσι, την Κυριακή 02/11/2014, γύρω στις 12 το μεσημέρι, πήγα στο γραφείο μου και επέστησα διά τηλεφώνου την προσοχή σε όλους τους γονείς των παιδιών του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου (και όχι μόνο) για την ευθύνη που έχουν απέναντι στα παιδιά τους. Στην κατάληψη της Δευτέρας 03/11/2014, δεν αντέδρασα. Με ταλαιπωρούσε, άλλωστε, και ένα πρόβλημα υγείας. Μία μέρα είναι, λέω, ας εκτονωθεί η κατάσταση. Δυστυχώς, όμως, διαψεύστηκα. Τότε αντέδρασα και κράτησα το σχολείο ανοικτό μέχρι και την Παρασκευή 07/11/14. Πώς; Τηρώντας αυστηρή στάση, παραμένοντας αρκετές ώρες στο σχολείο - για να το προφυλάξω από τα ευκόλως εννοούμενα χειρότερα - και πείθοντας τα παιδιά με τη λογική και το συναίσθημα. Και πάλι, τηλεφωνήματα σε γονείς και συνεχής επικοινωνία με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου ΓΕ.Λ.

Την ημέρα μάλιστα της πορείας (07/11/14) ο ίδιος συνόδευσα τους μαθητές του σχολείου μου, συνεπής στην από χρόνων υπόσχεσή μου. Κάπου όμως πρέπει να υπήρχε λάθος... Φαίνεται ότι το σαββατοκύριακο (8-9 Νοεμβρίου) δραστηριοποιήθηκαν οι μαθητοπατερομαμάδες και κάλεσαν τους επικεφαλής των καταληψιών μαθητές σε "φροντιστήριο". Ήταν και το πρόβλημα υγείας που άρχισε να με ταλαιπωρεί και πάλι... Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται (όταν λείπει ο γάτος...). Έτσι τη Δευτέρα 10/11/2014 μπήκαν ξανά οι αλυσίδες. Και ας δήλωναν τα παιδιά κατ' επανάληψιν ότι "τίποτα δεν έχουμε με το διευθυντή μας" και ας υπογράμμιζαν με αγαθή υπερβολή ότι "το σχολείο μας είναι το καλύτερο του Ηρακλείου".

Αξιότιμα μέλη του ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης, κάποιο λάθος πρέπει να υπάρχει με τους εντεταλμένους γκαουλάιτερ, τους "αριστερούς" με τις "δεξιές" τσέπες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που είχε συντάξει τότε ο Κώστας Κωνσταντίνου, μέσω της οποίας γνωστοποιούσε μάλιστα την παραίτησή του από διευθυντής του 5ου Λυκείου.

Η απάντηση της ΕΛΜΕ

Η απάντηση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου ήρθε μερικά 24ωρα αργότερα.

«Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε προς το ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης ο διευθυντής του 5ου Λυκείου Ηρακλείου (η οποία είδε το φως της δημοσιότητας στις 12/11), με την οποία στηλιτεύει τις μαθητικές κινητοποιήσεις ως υποκινούμενες από "κομματικά γκρουπούσκουλα της νύχτας", υπονομεύοντας το μαζικό και ενωτικό αγώνα των μαθητών, που δικαίως και συλλογικά διαμαρτύρονται για το "νέο Λύκειο" της μορφωτικής υποβάθμισης-απόρριψης των πολλών και φτωχών, δημιουργώντας ένα ακόμα πιο δύσκολο, άκρως ανταγωνιστικό, εξεταστικοκεντρικό σχολείο της αγοράς, της πληροφορίας και της ιδιωτικο-οικονομικής λειτουργίας.

Παράλληλα, με την κατάπτυστη επιστολή του - η οποία όχι μόνο δεν αντιστοιχεί σε πνευματικό ταγό, όπως ο ίδιος ο παραιτούμενος λυκειάρχης επιθυμεί να εμφανίζεται, αλλά προσβάλλει κάθε έννοια επιστημονικής, παιδαγωγικής και συναδελφικής δεοντολογίας - καταδικάζεται συνολικά το εκπαιδευτικό και συνδικαλιστικό κίνημα ως παραληρηματική δράση των "κομματικών εγκαθέτων", που χειραγωγούν τους συναδέλφους και ποδηγετούν το μαθητικό κίνημα», αναφερόταν - εκτός των άλλων - στην επίμαχη ανακοίνωση της τοπικής ΕΛΜΕ.

Τι λέει ο καθηγητής

«Δεν ποινικοποιώ το συνδικαλισμό»

Η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε με τον καθηγητή - σήμερα - του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, Κώστα Κωνσταντίνου, ο οποίος μας έκανε την εξής δήλωση: «Δεν ποινικοποιώ τους συνδικαλιστικούς αγώνες, τους οποίους σέβομαι. Δεν αναφέρθηκα ποτέ στο συνδικαλισμό με απαξιωτικό τρόπο. Δεν ανέφερα καν τη λέξη συνδικαλισμός. Ζητώ την εφαρμογή των νόμων προς κάθε κατεύθυνση. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στον τρόπο που εργάζεται, και είμαι σίγουρος ότι η αλήθεια θα λάμψει».

«Είναι ντροπή για τους εκπαιδευτικούς να λύνουν τις διαφορές τους στις δικαστικές αίθουσες», ανέφερε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" για το θέμα ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ζαχαρίας Ρηγάκης.

«Τι παράδειγμα δίνουμε στους μαθητές μας; Θέση μας είναι ότι η ελεύθερη σκέψη και η διακίνηση ιδεών δεν ποινικοποιούνται. Πρέπει να αποφασίσουμε λοιπόν αν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως άτομα με δική τους σκέψη και γνώμη, ή σαν άβουλα όντα που πρέπει να κατευθύνουμε δεξιά ή αριστερά, σύμφωνα με τις ορέξεις μας», συμπλήρωσε ο κ. Ρηγάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News