default-image

Aνατολή: Κλέβουν από τρόφιμα και ρούχα μέχρι εργαλεία

Κρήτη
Aνατολή: Κλέβουν από τρόφιμα και ρούχα μέχρι εργαλεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συνεχόμενες διαρρήξεις σπιτιών και οι κλοπές αγροτικών εργαλείων, μηχανημάτων, ηλεκτρικών συσκευών, τροφίμων και ρουχισμού, έχουν σηκώσει στο πόδι τους κατοίκους του παραδοσιακού οικισμού Ανατολή Ιεράπετρας.

Οι ηλικιωμένοι Ανατολιώτες διεκδικούν τη στοιχειώδη αστυνόμευση, καθώς φοβούνται ότι τη νύχτα που κοιμούνται κάποιος άγνωστος θα μπει στο σπίτι τους. Περισσότερα από 15 σπίτια έχουν γίνει στόχος κλεπτών και διαρρηκτών, το τελευταίο διάστημα στο βορειοδυτικό τμήμα του χωριού.

«Χθες βράδυ μετά την τελευταία κλεψιά που σημειώθηκε σε σπίτι συγχωριανού μας, μαζευτήκαμε στο καφενείο του χωριού 15 ηλικιωμένοι, γυναίκες και άντρες, και συζητούσαμε ότι κάθε ώρα και στιγμή είμαστε εκτεθειμένοι στις ορέξεις των κακοποιών. Ο κόσμος φοβάται γιατί δεν βλέπει να ασχολείται κανείς με τα προβλήματα αυτά, και ανησυχεί ακόμα περισσότερο, όταν διαπιστώνει ότι κλέβουν ακόμη και για να φάνε ή να ντυθούνε», μας είπε η 78χρονη κ. Μαρία Βασιλάκη.

«Η ζωή μας εδώ στο χωριό είναι μαρτυρική. Από τις κλεψιές και τις διαρρήξεις που ακούμε ότι γίνονται κάθε μέρα, φοβούμαστε να κυκλοφορήσουμε. Ερχόμαστε εμείς οι ηλικιωμένοι το βράδυ στο καφενείο και φοβούμαστε να γυρίσουμε στο σπίτι μας», μας είπε ο 78χρονος κ. Κώστας Μαράκης.

Στο καφενείο του χωριού η κ. Μαρία Φωτιάδη ακούει καθημερινά τα μύρια όσα, από τους ηλικιωμένους πελάτες της.

«Ακούω κάθε μέρα και κάτι καινούργιο. Συνήθως ακούω ότι κλέβουν από τα απόμερα σπίτια τρόφιμα από τα ψυγεία, ρούχα, εργαλεία, μηχανήματα, τηλεοράσεις και ότι άλλο αξίας βρούνε. Το αξιοπερίεργο είναι ότι κλέβουν για να φάνε. Ο κόσμος πεινάει. Δε νιώθουμε ασφαλείς στο χωριό μας. Φοβόμαστε να κοιμηθούμε  γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί στον ύπνο μας. Καταφύγιο βρίσκουν όλοι οι ηλικιωμένοι στο καφενείο. Αν το κλείσουμε και αυτό γιατί δεν μας δίνουν άδεια, που θα πηγαίνουν οι συγχωριανοί να λένε τον πόνο τους», μας λέει με παράπονο η κ. Μαρία Φωτιάδη.

Παράξενα ακούγονται στα αφτιά του 81χρονου κτηνοτρόφου κ. Γιώργου Άρχου  τα περιστατικά των κλοπών στην Ανατολή.

«Δεν πιστεύω ότι κλέβουνε επειδή πεινούνε, αλλά επειδή είναι γρουσούζηδες. Η αστυνομία δε φτάνει μέχρι την Ανατολή και η περιοχή μας δεν αστυνομεύεται», μας λέει ο κ. Γιώργος Άρχος.

Οι κακοποιοί επιλέγουν τα θύματα τους και χτυπούν την κατάλληλη στιγμή, χωρίς να τους πάρει κανείς χαμπάρι.

«Μέρα μεσημέρι ανοίγουν τα σπίτια των ανθρώπων και παίρνουν ότι βρούνε. Δεν αφήνουν τίποτα. Έχουν ανοίξει γύρω στα 15 σπίτια στο χωριό μας. Κλέβουν τρόφιμα, ρούχα, εργαλεία  και οτιδήποτε αξίζει», προσθέτει ο ταβερνιάρης κ. Μανόλης Άρχος.

«Σε ένα σπίτι μπήκανε και πήρανε μόνο τα τρόφιμα από το ψυγείο, επειδή φαίνεται ότι πεινούσανε. Σε ένα άλλο σπίτι μπήκανε και πήρανε την τηλεόραση και  τα αγροτικά εργαλεία που δεν τρώγονται. Άρα δεν κλέβουν όλοι για να φάνε νομίζω εγώ», μας είπε η κ. Αρετή Καρτσάκη.

«Είμαστε λίγοι, ηλικιωμένοι άνθρωποι στο χωριό, και αγωνιζόμαστε να το κρατήσουμε ζωντανό. Δεν βλέπουμε όμως ενδιαφέρον από την πολιτεία.

Προ τριμήνου μπήκανε στους Αγίους Πάντες και μας κλέψανε μοναδικές Βυζαντινές εικόνες μεγάλης αξίας. Μας κλέβουν την ξυλεία από τα κτήματα μας, τα αγροτικά μηχανήματα και τα εργαλεία μας. Έχουμε πολλά παράπονα από την πολιτεία γιατί μας έχει αφήσει στο έλεος», προσθέτει τέλος, ο  πρώην πρόεδρος  του δημοτικού διαμερίσματος της Ανατολής Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μπιλανάκης.

Η επικείμενη αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Ιεράπετρας, φοβούνται οι κάτοικοι της Ανατολής ότι θα επιδεινώσει την κατάσταση γιατί δεν βλέπουν να ενισχύεται η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News