default-image

Ιστορική αυλαία για τη "Ροζέτα"

Επιστήμη
Ιστορική αυλαία για τη "Ροζέτα"

Το μεγάλο φινάλε της ιστορικής αποστολής "Ροζέτα" άνοιξε μια νέα σελίδα στην εξερεύνηση του διαστήματος με την ελεγχόμενη "αυτοκτονία" στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, ο οποίος αποτελούσε τον αντικειμενικό σκοπό της.

Στις 14 ώρες που διήρκεσε η τελευταία "βουτιά" του σκάφους με ταχύτητα μόλις 3,6 χιλιομέτρων ανά ώρα, που αντιστοιχεί σε ρυθμό χαλαρού περπατήματος για να διανύσει την απόσταση 19 χιλιομέτρων από την "τελευταία" της "κατοικία", το "Ροζέτα" πέτυχε τον τελευταίο της στόχο: να στείλει στη Γη με την ελεγχόμενη τελευταία της "βουτιά" στον 67Ρ πολύτιμες πληροφορίες για τη σύσταση του κομήτη.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, από τις χιλιάδες φωτογραφίες που έφτασαν στην έδρα της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας προέκυψε ότι το «σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» τoυ "Ροζέτα", ο κομήτης 67P, στην πραγματικότητα αποτελείται από ενωμένα βότσαλα, και όχι από μεγάλα κομμάτια όπως πίστευαν ορισμένοι πλανητολόγοι.

Η εικόνα που προκύπτει από τις παρατηρήσεις αυτές είναι ότι όλα τα σώματα του ηλιακού συστήματος σχηματίστηκαν από σύννεφα βοτσάλων που κατέρρευσαν υπό την ίδια τους τη βαρύτητα και ενώθηκαν σε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια.

Φαίνεται ότι οι ειδικοί της αποστολής το υποψιαζόταν και για το λόγο αυτό είχε επιλεγεί ως σημείο πρόσκρουσης η κεφαλή του κομήτη, η οποία είναι γεμάτη μεγάλες τρύπες διαμέτρου άνω των 100 μέτρων, η λεγόμενη περιοχή Μάατ από όπου εκτοξεύονται αέρια.

Εντυπωσιακή ήταν και η αποκάλυψη ότι ο κομήτης φαίνεται να αποτελείται κατά 15% από σωματίδια σκόνης, η οποία είναι τελείως διαφορετική από ό,τι γνωρίζουμε στη Γη, καθώς αποτελείται από μικροσκοπικά, πορώδη σωματίδια, με το 99% του όγκου τους να αντιστοιχεί σε κενές τρύπες.

Τέλος, μια τρίτη σημαντική ανακάλυψη ήταν ότι το παγωμένο νερό του κομήτη περιέχει διαφορετικές αναλογίες ισοτόπων σε σχέση με το νερό της Γης, παρατήρηση που αποδυναμώνει τη θεωρία ότι το νερό των ωκεανών προέρχεται από κομήτες.

Μετά την τελική αυτή κάθοδο, η οποία έγινε σκόπιμα με αργούς ρυθμούς για να συλλεχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, ό,τι απέμεινε από το "Ροζέτα" θα συνεχίσει το αστρικό ταξίδι πάνω στον 67Ρ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, καθώς ο κομήτης ταξιδεύει προς τον αέριο γίγαντα, τον πλανήτη Δία.

Στο ταξίδι του αυτό ό,τι απομένει από το "Ροζέτα" θα συνοδεύεται από το μικρό ρομπότ "Philae", βάρους 100 κιλών και μεγέθους πλυντηρίου, το οποίο από το Νοέμβριο 2014 το "Ροζέτα" είχε κατεβάσει στην επιφάνεια του κομήτη, αλλά αυτό μετά από λίγο σφηνώθηκε σε μια ρωγμή και σίγησε στις 15 Νοεμβρίου.

Οι πρωτιές: Μια αποστολή που έμεινε στην ιστορία

Η αποστολή "Ροζέτα", που ξεκίνησε το Μάρτιο 2004 με την εκτόξευση από το Eυρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα, κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας με το ταξίδι που κάλυψε μια απόσταση 6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και να πετύχει μια σειρά από στόχους που την καθιστούν ιστορική.

Ήταν η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος, όχι μόνο κυνήγησε ένα κομήτη και τέθηκε σε τροχιά γύρω του, αλλά επίσης, τρεις μήνες αργότερα, έστειλε στην επιφάνειά του ένα μικρό ρομπότ - έστω κι αν αυτό λειτούργησε τελικά για λίγο μόνο διάστημα. Επίσης ήταν το πρώτο σκάφος που κινήθηκε πέρα από τη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, μόνο με την ηλιακή ενέργεια που αντλούσε από τους συλλέκτες του.

Επιμέλεια: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News