Ειδήσεις

Επίσκεψη κορυφής με άρωμα... Καστελίου

Πληροφορίες λένε ότι η επίσκεψη στην Κρήτη σε αυτή τη χρονική στιγμή μόνο τυχαία δε θεωρείται για τη δημιουργία του αεροδρομίο Καστελίου.

Πόσο τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί άραγε το ότι η υψηλόβαθμη κινεζική αντιπροσωπία επέλεξε, σε ένα ταξίδι-εξπρές, διάρκειας ενός μόλις 24ωρου, να αφιερώσει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο νησί μας; Διόλου τυχαίο, όπως φαίνεται, το γεγονός. Πέραν του τουρισμού και των εξαγωγών που είναι πάντοτε ψηλά στην ατζέντα των κινεζικών επισκέψεων στην Κρήτη, η κινεζική επίσκεψη κορυφής σε Κρήτη και Αθήνα έχει αυτή τη φορά και έντονο άρωμα... Καστελίου!

Μάλιστα εις διπλούν...

Και αυτό γιατί, όπως αποκάλυψε ο Κινέζος πρέσβης στον περιφερειάρχη Κρήτης χθες το βράδυ κατά την επίσημη υποδοχή της κινεζικής αντιπροσωπίας που κατέφτασε με ιδιωτικό αεροσκάφος στο "Ν. Καζαντζάκης", όχι μία αλλά δύο κινεζικές εταιρείες ενδιαφέρονται "ζεστά" για το μεγάλο έργο του νέου διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου...

Την αποκάλυψη του Κινέζου πρέσβη γνωστοποίησε δημοσίως ο Σταύρος Αρναουτάκης. Και εδώ μιλάμε για μια εξέλιξη που ανεβάζει άρδην το ήδη έντονο ενδιαφέρον και τη συζήτηση γύρω από το Καστέλι.

Το πρόγραμμα

Μετά τη χθεσινή υποδοχή και το καθιερωμένο βραδινό δείπνο, από τις  9 το πρωί της Δευτέρας, ο περιφερειάρχης  έχει συνάντηση με την κινέζικη αποστολή σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου.

Αμέσως μετά θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ το μεσημέρι με ιδιωτικό αεροσκάφος θα μεταβούν στην Αθήνα, όπου θα δώσουν το "παρών" σε εκδήλωση με επίκεντρο τον πολιτισμό Ευρώπης-Ασίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το ταξίδι-αστραπή στη χώρα μας θα κλείσει απόψε με συνάντησή τους με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η προετοιμασία

Ενδεικτικό της βαρύτητας που είχαν δώσει εξαρχής στην Περιφέρεια Κρήτης στη συγκεκριμένη κινεζική επίσκεψη ήταν το ότι ένα 24ωρο πριν την άφιξη των Κινέζων αξιωματούχων είχε προηγηθεί συνάντηση-προετοιμασία σε γνωστό ξενοδοχείο, μεταξύ του Σταύρου Αρναουτάκη και του πρέσβη της Κίνας στη χώρα μας Zou Xiaoli. Στη συνάντηση παράλληλα έγινε συζήτηση σε θέματα συνεργασιών, όπου ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης και ζήτησε την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τουρισμό, αλλά και στον αγροτικό τομέα, με την προώθηση των εκλεκτών κρητικών προϊόντων στην κινεζική αγορά.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Το κινεζικό ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, μέσω του επενδυτικού σχήματος που έχουν συστήσει ο κινεζικός κρατικός κατασκευαστικός κολοσσός China State Engineering Corporation με την ελληνικής βάσης διεθνή εταιρεία Archirodon Group και την εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Ζυρίχης, στην Ελβετία. Τώρα, όμως, αποκαλύφθηκε διά στόματος του Κινέζου πρέσβη στη χώρα μας και έτερο κινεζικό ενδιαφέρον.

Ο πρέσβης δεν αποκάλυψε το όνομα της δεύτερης κινεζικής εταιρείας. Πιθανότατα όμως αναφερόταν στο γνωστό κολοσσό της Cosco, που έχει ήδη έντονη επενδυτική παρουσία στο λιμάνι του Πειραιά και προφανώς θέλει να την επεκτείνει συνδυάζοντας θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές.

Εκείνο που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να ξεκαθαριστεί είναι αν μιλάμε για ενδεχόμενο κινεζικό κονταροχτύπημα για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι ή αν η Cosco θα μπει τελικά στο ίδιο επενδυτικό σχήμα, θα συμπράξει δηλαδή με την China State Engineering Corporation.

Η αποκάλυψη του πρέσβη περί διπλού κινεζικού ενδιαφέροντος ήρθε με το... "καλημέρα" κιόλας να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις, την αίσθηση υψηλών προσδοκιών που υπήρχαν στις τάξεις της Περιφέρειας και άλλων φορέων ενόψει της άφιξης της υψηλόβαθμης κινεζικής αντιπροσωπίας στην Κρήτη. Δεδομένων αφενός της χρονικής συγκυρίας, μιας και μόλις πριν λίγες ημέρες είχαμε την απόφαση μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών για το Καστέλι για τις 27 Οκτωβρίου, και αφετέρου του υψηλόβαθμου χαρακτήρα της αποστολής, που έχει ως επικεφαλής μάλιστα το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Liu Yunshan, ο πήχης στην Περιφέρεια είχε μπει ψηλά.

Οι επαφές, που ξεκίνησαν ήδη από χθες το βράδυ συνεχίζονται και σήμερα και αναμένεται να επικεντρωθούν στον τουρισμό και τις εξαγωγές και κυρίως στο αεροδρόμιο του Καστελίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Liu Yunshan και η κινεζική αποστολή, που αποτελείται από κυβερνητικά στελέχη, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους της Κίνας, θα μείνει στην Ελλάδα μόλις ένα 24ωρο και η επίσκεψη στην Κρήτη σε αυτή τη χρονική στιγμή μόνο τυχαία δε θεωρείται από πλευράς εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης με φόντο τις εξελίξεις για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια