default-image

Μάθημα σε κοντέινερ αφού το νηπιαγωγείο είναι ακόμη γιαπί

Κρήτη
Μάθημα σε κοντέινερ αφού το νηπιαγωγείο είναι ακόμη γιαπί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκίνησε... Άλλη μια σεζόν που το πρώτο κουδούνι βρήκε τους λιλιπούτειους μαθητές του 10ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου στα αντιπαιδαγωγικά λυόμενα κοντέινερ, αντί για το νέο τους σχολείο που είναι υπό ανέγερση σε οικόπεδο δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Οικόπεδο που αποτελεί κληροδότημα της αείμνηστης Μαρίας Λεμπιδάκη προς την πρώην Νομαρχία Ηρακλείου.

Το νέο, υπερσύγχρονο ολοήμερο νηπιαγωγείο επί της οδού Μελιδονίου, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, κανονικά θα έπρεπε να είχε παραδοθεί πριν από ένα χρόνο. Από πέρσι το Σεπτέμβριο θα έπρεπε να ήταν σε θέση να υποδεχτεί τους μικρούς μαθητές που σήμερα στοιβάζονται σε αντιπαιδαγωγικά λυόμενα και περιμένουν πώς και πώς τη νέα, υπερσύγχρονη στέγη τους.

Δυστυχώς οι προσδοκίες στη συγκεκριμένη περίπτωση διαψεύστηκαν, αφού τα χρονοδιαγράμματα βγήκαν... εκτός!

Το νέο νηπιαγωγείο δεν άνοιξε για τα μικρά παιδιά όχι μόνο το περσινό φθινόπωρο... δεν άνοιξε ούτε και το φετινό. Το πρώτο κουδούνι βρήκε το κτήριο... γιαπί, ενώ όπως δείχνουν τα τωρινά δεδομένα και η φετινή σχολική χρονιά μοιάζει να έχει... "πετάξει" για τα μικρά παιδιά, που θα "τη βγάλουν" και πάλι στα λυόμενα!

Το σχολείο, τη στιγμή αυτή, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης, «δουλεύεται κανονικά, όμως υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά, αφού έχει υλοποιηθεί λίγο πάνω από το μισό φυσικό αντικείμενο του έργου! Απομένει περίπου ένα 35-40% των συνολικών εργασιών, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν - και αυτό καλώς εχόντων των πραγμάτων κι αν δεν προκύψουν απρόοπτα προβλήματα - αρκετοί ακόμα μήνες για να αποπερατωθεί το νηπιαγωγείο».

Στόχος της δημοτικής Αρχής και της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασάκης, είναι να "τρέξει" γρήγορα το έργο. Για αυτό το λόγο, μάλιστα, ο αντιδήμαρχος θα έχει προσεχώς, εντός των ημερών, συνάντηση με τον ανάδοχο εργολάβο. Σε κάθε περίπτωση, δε διαφαίνεται προοπτική ολοκλήρωσης πριν την άνοιξη, κάτι που σημαίνει μια ακόμα σχολική χρονιά χαμένη και μια καθυστέρηση διετίας σχεδόν στο εμβληματικό αυτό σχολικό έργο για το Ηράκλειο...

"Γέφυρα" στο νέο ΕΣΠΑ

Το παρήγορο στη συγκεκριμένη περίπτωση, που όμως ταυτόχρονα έχει και αρνητική όψη, είναι πως έχει διασφαλιστεί πλέον οικονομικά το έργο. Αυτό γιατί έχει περάσει ως "γέφυρα" από το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013 στο νέο ΕΣΠΑ, το λεγόμενο ΣΕΣ 2014-2020.

Η σχετική απόφαση είχε παρθεί πριν από ένα περίπου τρίμηνο στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, εν μέσω έντασης και αντιπαραθέσεων. Τότε μάλιστα τα πλέον "σφοδρά" πυρά είχε εκτοξεύσει από τη μείζονα αντιπολίτευση ο Νίκος Γιαλιτάκης, ο οποίος είχε κάνει λόγο για πρωτοφανή ολιγωρία της δημοτικής Αρχής, που είχε ως αποτέλεσμα τη "μεταφορά" του έργου στο νέο ΕΣΠΑ, και τη δέσμευση κονδυλίων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για άλλα, υπερπολύτιμα νέα σχολικά έργα...

Ο ίδιος ο κ. Γιαλιτάκης έχει μια παραπάνω... ευαισθησία για το συγκεκριμένο έργο, διότι από τη θέση του τότε αντιδημάρχου Παιδείας είχε "τρέξει" τις διαδικασίες δρομολόγησής του. Και μάλιστα, σε ένα αγώνα δρόμου τότε, και σε ένα σκηνικό θρίλερ, είχε καταφέρει να "σώσει" την κληρονομιά και να μη χαθεί το οικόπεδο!

Το κληροδότημα της αείμνηστης Μαρίας Λεμπιδάκη προς την πρώην Νομαρχία Ηρακλείου είχε ορίζοντα 5ετίας! Θα έπρεπε δηλαδή εντός 5 ετών από την κληρονομιά να είχε ξεκινήσει το έργο. Επί Νομαρχίας είχε υπάρξει μια καθυστέρηση. Την τελευταία στιγμή, η πρώην δημοτική Αρχή Ηρακλείου, με τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Γιαλιτάκη, κατάφερε να το εντάξει στο κτηριολογικό πρόγραμμα για τα σχολικά κτήρια... Κίνηση-ματ τότε, που έθεσε και τύποις το έργο σε τροχιά δρομολόγησης, διασώζοντας την απειλούμενη προς στιγμήν απώλεια του οικοπέδου για το Δήμο.

Η τότε δημοτική Αρχή "έτρεξε" εν συνεχεία και τις υπόλοιπες διαδικασίες, για να φτάσουμε στη συμβασιοποίηση του έργου στα τέλη Ιουνίου του 2014 - μια "ανάσα" δηλαδή πριν την παράδοση της σκυτάλης της Λότζιας στη νέα δημοτική Αρχή.

Το έργο, βάσει της σύμβασης, αναμενόταν να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2015. Ακόμα όμως βρίσκεται στα μισά του... δρόμου!

Εμβληματικό έργο

Το συγκεκριμένο έργο, που καταγράφει ήδη μεγάλη καθυστέρηση, είναι ένα από τα σημαντικότερα σχολικά έργα του Ηρακλείου. Ίσως και εμβληματικό από πολλές απόψεις. Εμβληματικό γιατί μιλάμε για μια εκ βάθρων κατασκευή νέας σχολικής μονάδας μέσα στην καρδιά της πόλης, μέσα στο εντός τειχών Ηράκλειο, όπου συνήθως βλέπουμε απλώς "λίφτινγκ" ή ανακατασκευή σχολείων και εξαιρετικά σπάνια ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων! Εμβληματικό επίσης γιατί μιλάμε για ένα υπερσύγχρονο νηπιαγωγείο, με τις πλέον υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις, με καινοτόμα βιοκλιματικά στοιχεία κ.τ.λ. Μιλάμε τέλος για ένα εμβληματικό σχολικό έργο γιατί είναι από τα ελάχιστα έργα που μελετήθηκε εξ ολοκλήρου από το στελεχιακό δυναμικό του ίδιου του Δήμου Ηρακλείου και συγκεκριμένα τους μελετητές Δέσποινα Καλαράκη, Σαράντο Γέμελα και Αντώνη Μαυρογιάννη.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

φωτογραφία : Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News